Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

Megjelent az MM Műszaki Magazin 31. évfolyamának első száma

Okos fejlődés – A mesterséges intelligenciát leggyakrabban a robotizált folyamatok automatizálásában használják.

Az adatok ERP-rendszerekbe történő bejuttatása mesterséges intelligencia vagy szoftver robotok segítségével jelentősen leegyszerűsíthető. Az intelligens szenzorokra pedig a valós idejű adatgyűjtés esetében is igény van. Ezen túlmenően, például az autonóm rendszerek képesek a nap 24 órájában működni, vonzó eszköz a járművezetők hiányának leküzdésére. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia biztosítja, hogy elkerüljük az üresjáratot. Ez azt jelenti, hogy az utakon kevesebb teherautó legyen, ezzel csökken a balesetveszély, kevesebb a forgalmi dugó, és ez az árakban is megjelenik. A mesterséges intelligencia egy másik alkalmazása a tárolási technológia. Az MI algoritmusok meghatározzák, hogy mely árukat kell tárolni a logisztikai raktárakban.

Nem intelligensek, okosak

“A mai gyártási (termelési) rendszerek emberi értelemben még nem intelligensek, csak okosabbak. Fejlődő világunkban sok feladat nem oldható meg a szabályalapú (rule-based) számítógép programokkal, viszont az un. gépi tanuló algoritmusokkal (machine learning) igen.” – Műszaki Magazin

Az MI „forradalmat” segíti az interneten elérhető nagy mennyiségű adat. Az MI egy folyamatosan fejlődő komoly, szerteágazó iparággá válik. Ehhez egy folyamatosan fejlődő IoT (Internet of Things) infrastruktúra kell: adatgyűjtő szenzorok, az őket vezérlő kis fogyasztású és nagy tudású mikrokontroller alapú elektronika, vezeték nélkül kommunikáló rádiófrekvenciás vagy GSM technikával működő modulok, és a megbízható hálózatok. A gyártási folyamatok vezérlése mellett a folyamatok teljeskörű felügyelete és az utólagos értékelése is az alkalmazás fontos területei. Az adatok gyűjtése után az adatbázisba szervezése és a feldolgozása a felhőalapú számítástechnika fejlesztési területe. Ehhez ökoszisztémát a dolgok internete (IoT) jelenti.

A jelenlegi fejlődés fő iránya az 5G, amely a vezeték nélküli hálózatok ötödik generációja. A gyorsasága, a kommunikációs lehetőségei, és mindent összekapcsoló képessége nagy lehetőségeket kínál. Az előbbiek az ipari folyamatok digitalizálásának fontos részei. A további fejlődési terület a (multi-cloud) több felhős számítástechnika, amely további feladatot jelent a fejlesztők számára.

A bonyolult több irányú hálózatos tevékenység, és az óriási adatmennyiségekkel (big data) való tevékenység során nem lehet figyelmen kívül hagyni a biztonságot, amely a fejlesztőknek folyamatos kiemelt feladatot is jelent az adatok, a kommunikáció, és az üzemelés területén.

2021/1-2Megnyitás

 


Évfolyamok:

2021  2020  2019  2018  2017

Hirdetés

További cikkek a témában