Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

„Good night Kepler”

Ezzel az üzenettel ért véget a Kepler űrtávcső küldetése, miután kilenc évnyi működés után október végén elfogyott az üzemanyaga így a NASA legsikeresebb űrtávcsöve nem üzemel tovább.

Az utolsó üzenetet november 15-én, a névadó csillagász, Johannes Kepler halálának 388. évfordulóján küldte el neki az amerikai űrhivatal. Lekapcsolták a rádióadóvevőit, de mivel az űrtávcső lassan forog, figyelemmel kísérték, hogy valóban sikerült-e kikapcsolni. Az űreszköz most egy Nap körüli pályán kering, mintegy 151 millió kilométerre a Földtől. Az űrtávcső pályafutása során több ezer naprendszeren kívüli bolygót talált. Küldetése alatt többször léptek fel műszaki nehézségek, 2013 óta már csak korlátozott üzemmódban működött.

Utódját áprilisban indították útjára, a NASA arra számít, hogy több ezernyi, korábban ismeretlen világot tár fel a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). A TESS, ahogyan azt korábban a Kepler is tette, az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az egész égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át.

forrás: MTI

Fotó: Twitter/@nascom1

 

Hirdetés

További cikkek a témában