Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A lemezmegmunkálás látványos fejlődése

Egy vállalat fejlődése a lemezmegmunkálás piacán jellegzetes görbével ábrázolható, melyet a vevői igények, a piaci tényezők és a trendek tovább formálnak.

Lendvai László, a Melior Laser Kft. alapító ügyvezető igazgatója vázolta fel nekünk, hogyan juthat el egy KKV a technológiai fejlesztésétől a komplexitásig. Egy lemezmegmunkálás feladattal foglalkozó vállalkozás indításakor az alaptechnológia bejáratása után bővíteni kezdik a technológiai sort, először ennek nyereséges üzemeltetése a cél. Következő lépcsőben már a legújabb gyártóeszközök, a költséghatékonyság, a munkafolyamotok összetettsége és természetesen a képzett és elkötelezett szakembergárda jelenti a versenyelőnyt. 

Fejlődés nagy lépésekkel

15 éve még a lézervágás vagy a vízsugaras vágás jelentette a csúcstechnológiát. Itthon az ezredforduló környékén még körülbelül 50 ilyen lézervágógép működött, napjainkra ez a szám már közel a tízszeresére növekedett. Azokban az években a finomlemezek megmunkálásához általában a stancgépek biztosították a technológiát. Ennek helyét mára szintén a lézervágás vette át és kiemelt kérdéssé a minőségbiztosítás vált. A minőségbiztosítás garantálja az eredményességet, de fontos lett az is, hogy milyen technológiát használnak és szolgáltatást nyújtanak a vállalkozások. Az elmúlt 20 évben sokat változtak a vevői igények, ezért az egyes megmunkálási módok, valamint az azt kiegészítő szolgáltatások komplexen kerülnek értékesítésre. Egy lemezmegmunkáló vállalkozástól ez összetettebb gyártási szisztémát és működési folyamatot igényel, melyhez megfelelő minőségbiztosítási rendszer is szükséges. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy szinte teljesen eltűnt a bérmunka végzés azon típusa, amikor a vevő biztosította alapanyagon a beszállító szolgáltató megmunkálást végzett.

Költségcsökkentés és komplexitás

Jelentős változások történtek a technológiában is. A mai kivágó technológiák (lézervágás, stancolás) mellett további előnyt jelent az élhajlítási szolgáltatás, valamint a „házon belül” biztosított hegesztés, kötőelem sajtolás, forgácsolás, csiszolás, felületkezelés vagy feliratozás, és ezeknek rendszerszerű üzemeltetése illetve értékesítése. A piaci szereplők egyértelműen igénylik a komplex szolgáltatásokat. Példaként a felületkezelés területéről a porfestés hozható, ami sok piaci résztvevőnél jelent meg az elmúlt években. A vállalatok technológiai beruházásai legtöbbször a komplexitás növelését célozták meglévő kapacitások és a vevői igények függvényében.

Egyrészt a meglévő kapacitás növelése lehet a gyártói fejlesztések útja, másrészt a gyártási költségeket csökkentő beruházások (példaként a fiber-lézerek megjelenése hozható, mert ezek meghatározott lemezvastagság esetén alacsonyabb költségszintet jelentenek a kivágásoknál). A nagysorozatú élhajlítások robotizálása mellett még az anyagmozgatás és az anyagtárolás automatizálása mutat a költségcsökkentés irányába. Az alaptechnológiákkal már rendelkező kis- és középvállalatok számára ezek a megvalósítható fejlesztési célok.

Melior megoldás

Lendvai László ügyvezető elmondása szerint a Melior Laser Kft. is lépésről lépésre halad ezen az úton, és  a versenytársakkal szembeni versenyelőnyt a vevői elvárásokra alapozott komplexitás kínálja számukra.  Mindezek figyelembevételével kezdett bele vállalkozása a 170 millió Ft értékű infrastrukturális beruházásba, melyet 2018 tavaszától már használatba is vesznek. A lemezmegmunkáló csarnok bővítése a sorozatgyártás mellett költséghatékony módon biztosítja a kis szériás alkatrészgyártás hátterét is.

www.meliorlaser.hu

Hirdetés

További cikkek a témában