Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Bányába és vasúti kocsiba is került a Schneider Electric itthon gyártott középfeszültségű kapcsolóberendezéséből

A közelmúltban készült el a 40 ezredik, Magyarországon gyártott PIX középfeszültségű légszigetelésű primer kapcsolóberendezés a Schneider Electricnél.

A főként áramszolgáltatók által használt eszközből bányaüzemi felhasználásra is adtak már el itthon, de még vasúti kocsiba is telepítettek belőle.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Schneider Electric egyik meghatározó kapcsolóberendezésének magyarországi gyártása, az idén elkészült a 40 ezredik PIX berendezés. Az eszköz a villamosenergia-elosztás számos területén alkalmazható, feladata a föld- vagy levegőkábelen érkező energia biztonságos és egyenletes szétosztása. Ennek megfelelően elsősorban az áramszolgáltatók használják, de erőművekben, ipari és kereskedelmi ingatlanokban, kórházakban, olaj- és gázipari létesítményekben, a bányaiparban, sőt, a metróvonalaknál is alkalmazzák.

A PIX középfeszültségű légszigetelésű primer kapcsolóberendezés hazai gyártása 4 évnyi előkészítő munka után 2009-ben indult el, a magyar szakemberek Törökországban sajátították el a szükséges ismereteket. Kezdetben csak az alapberendezést állították elő itthon, az ún. kusztomizációt, vagyis az egyedi ügyféligényeknek megfelelő kábelezést, és az elektronika beépítését máshol végezték el. Az első év végére már mintegy 800 PIX berendezést gyártottak a Schneider Electric kunszentmiklósi AHM üzemében, majd hamarosan további feladatokat is kapott a magyar csapat, így a kusztomizációt is ott hajtották végre. Napjainkban az ügyfelek már teljes egészében az egyéni igényeikhez igazítva kapják meg ezeket a kapcsolóberendezéseket Magyarországról. A Schneider Electric új okosgyára, a Duna Smart Power Systems (DSPS) megnyitásával idén tavasszal a PIX eszközök előállítása is átkerült az új üzembe.

Az itthon előállított PIX berendezések túlnyomó többségét ugyan exportálják, de Magyarországon is használják. Míg az általános felhasználásnak megfelelően elsősorban áramszolgáltatók alkalmazzák a PIX berendezést, de bányaüzemi telepítésre is volt példa. Sőt, egy alkalommal – a speciális vevői kérésnek eleget téve – vasúti kocsiba integrálták a középfeszültségű kapcsolóberendezést, amelyet így sínen mozgathattak. A 6kV-os feszültségre átkalibrált eszköz egy külszíni fejtőgép áramellátását biztosította ebben az esetben. A megoldás különlegessége az volt, hogy a fejtőgép un. láncos húzórendszerrel a sínpályára helyezett vasúti kocsit a pályával együtt húzta magával az új fejtőhelyre, erre az igénybevételre alkalmas berendezést kellett leszállítani.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában