Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Egyedi célgépek itthonról a világnak

Siemens vezérlés - A MotionX Automation Kft. csapata már számos célgépet tervezett, gyártott és helyezett üzembe, főként az autó- és az elektronikaipar számára.

Ezek közül az egyik legújabb egy körasztalos csavarozó állomás, melyet Siemens vezérléssel láttak el. – Auerbach Ádám ügyvezető, PLC-programozó mutatja be a berendezést.

MM: Milyen berendezést építettetek, milyen műszaki sajátosságok jellemzik?

Körasztalos automata csavarozó berendezés tervezésével és kivitelezésével keresett meg budapesti partnerünk, és melyet az IPT Kereskedelmi Kft-vel együtt valósítottunk meg. A körasztalon különálló állomások találhatók. Az első két állomáson történik a termékház és a fedél adagolása és manipulációja, valamint egy lézerszkenner segítségével ezek összeillesztésének és pozíciójának ellenőrzése. A következő két állomáson egy-egy Weber csavarozót építettünk be. Az automata csavarozók mozgatását X-Y-tengelyen Siemens szervomotorok végzik. Végezetül az összeszerelt termékre felkerül egy garancia- és egy termékcímke Cab Hermes címkenyomtatók és egyedi tervezésű applikátorok segítségével. A címkék pozíciójának és DMC-kód-tartalmának ellenőrzése egy szintén új típusú kamerarendszer segítségével történik.

„Jellemzően autóipari beszállítóknak dolgozunk, de megfordultunk már az elektronikai iparban, az élelmiszer- és az építőiparban egyaránt.”

– Auerbach Ádám, a MotionX Automation Kft. ügyvezetője.

MM: Mennyi idő alatt készült el a berendezés, milyen újdonságokat rejt magában?

Kényelmesen mozgunk ilyen méretű gépek tervezésében és kivitelezésében, emiatt mind a megrendelőnk, mind a mi oldalunkról zökkenőmentesen zajlott a gép kivitelezése. A tervezés kezdetétől 26 hetünk volt, hogy eljussunk az előátvételhez szükséges szintig. Mindig kihívás egy-egy új technológia vagy eszköz alkalmazása. A projekt alatt lehetőségünk nyílt az országban elsőként használni új ipari eszközöket, az új SINAMICS S200-as Siemens hajtásokat. Szerencsére nagyon jó viszony alakult ki az évek során a Siemens Zrt. kollégáival, emiatt a segítségükkel könnyen ment az új berendezés élesztése.

MM: Milyen célra fogja használni az ügyfél?

Egy speciális autóipari vezérlőelektronika összeszerelését és csavarozását végzi a berendezés. Első körben operátori kiszolgálással fog működni, de a tervezésnél már úgy alakítottuk ki, hogy a későbbiekben könnyen integrálható legyen a gép robotos kiszolgálása.

MM: Milyen technológia dolgozik benne, milyen Siemens megoldásokat építettek bele?

A teljes gépet egy Siemens S7-1500-as SIMATIC egység vezérli. A kezelőfelületeket egy szintén újnak mondható termékcsaládból, az Unified Comfort Panelből válogattuk. Utóbbiból kettő került beépítésre. Ezek a Siemens HMI-k segítik, hogy a gépkezelő minél könnyebben be tudja állítani és kezelni a berendezést. A gépben helyet kapott négy darab új Siemens S200-as szervórendszer. Ezek a szervók végzik a csavarozók kívánt pozícióba mozgatását. Továbbá a kapcsolószekrényben a kisfeszültségű energiaelosztást, valamint a profinetes eszközök kapcsolatát is Siemens eszközök biztosítják.

MM: A múltban milyen más gépeket építettek, melyekbe szintén Siemens technológia került?

A szakmában eltöltött közel 15 év alatt nem igazán maradt olyan Siemens eszköz, amit ne használtunk volna, nem ritkán elsőként az országban, ahogy az ebben az esetben is történt. A MotionX fennállása óta számos automata berendezést építettünk, de nem ijedtünk meg attól a felkéréstől sem, amikor egy több mint 40 éves dióda szinterónozó gép teljes elektromos felújításával kerestek meg minket. Modern eszközök alkalmazásával sikerült az eredetileg két darab kétajtós, álló vezérlőszekrényt egy darabra redukálni. A legnagyobb helyet a régi vezérlés esetén egy AEG PLC foglalta, melyet S7-1500-as PLC-re cseréltünk.

www.siemens.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában