Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A fémmegmunkálás jövője

AMB 2024 beszámoló – Fontos frissítések a fémmegmunkálás területén, számos szakmai találkozó: 78 ország 65 584 látogatója kereste fel az AMB-t Stuttgartban, hogy tájékozódjon a legújabb technológiákról.

Az AMB 2024 sikeresebb volt, mint a 2022-es kiállítás. A jelenlegi nehéz gazdasági környezet ellenére teltházas nemzetközi fémmegmunkálási kiállítást szeptember 10-én Roland Bleinroth, a Messe Stuttgart elnök-vezérigazgatója és Dr. Florian Stegmann államminiszter nyitotta meg.

“42 éve az AMB újra és újra bebizonyítja, hogy a fémmegmunkáló iparban a nemzetközi párbeszéd platformja, különösen az ehhez hasonló gazdasági kihívásokkal teli időkben” – foglalta össze Roland Bleinroth. “Sok érdeklődő érkezett, hogy kapcsolatokat létesítsen és cégét globálisan pozícionálja. Kiemelném az Indiából érkező delegációt – ez egy fontos piac, ahol a Messe Stuttgartot tavaly óta már saját leányvállalata képviseli.”

Mesterséges intelligencia és hálózatba kapcsolt gépek

Az AMB 2024-et erősen az Ipar 4.0 témakör jellemezte. Az intelligens hálózatokról, interfészekről, kollaboratív robotikáról és mesterséges intelligenciáról számos vásári standon, valamint az umati kezdeményezés (univerzális géptechnológiai interfész) által szervezett különleges bemutatón tájékozódhattak az érdeklődők. Az Entrance East területén található 100 négyzetméteres speciális területen a SmartFactory látogatói saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogyan tudnak egymással kommunikálni a gépek. Számos vállalat termékek élő előállítását használta annak bemutatására, hogy a rendszerek hogyan tudnak interfészeken keresztül együttműködni. Az, hogy az AI témája milyen mértékben foglalkoztatja az iparágat, az AMB Stage-en is bemutatásra került, a „Szakértői beszélgetések a gyártási mesterséges intelligencia témájában”, majd a „Meet the experts” szekció keretében.

28 ország 1244 kiállítója, 30 százalékuk Németországon kívülről, összesen tíz kiállítóteremben mutatta be innovációit, termékeit, szolgáltatásait és koncepcióit. A kiállításon képviseltették magukat a jelentősebb fémforgácsoló szerszámgépek és precíziós szerszámok gyártói, valamint vezető középvállalatok és innovatív start-upok. Az AMB piactér és csomópont is egyben a fémmegmunkálási ipar számára, ahol fontos gazdasági és technológiai kapcsolatok születnek a szakmai találkozókon. Éppen ezért a Messe Stuttgart nagy jelentőséget tulajdonít az AMB hálózati lehetőségeinek folyamatos fejlesztésének.

Döntéshozó vásárlátogatók

Az AMB jelentősége messze túlmutat a régió határain. A szakmai látogatók mintegy 20 százaléka Németországon kívülről érkezett, a legerősebben Svájc, Ausztria, Olaszország, Hollandia, Svédország, Csehország, Franciaország és Törökország képviselte magát. A nem európai vendégek nagy része Indiából érkezett. Az AMB vásárlátogatók többsége a gépiparban (36 százalék), valamint a fémmegmunkáló- és fémfeldolgozó iparban, az autóiparban és a járműgyártásban, a fémépítő vállalkozásoknál, valamint a szerszámgyártásban és öntészet területén dolgozik. Számos kiállító cég méltatta a standokon és a hálózatépítési területeken lezajlott beszélgetések színvonalát. A látogatók 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt vesz cége döntéshozatalában és beszerzéseiben. Összességében a vásárlátogatók visszajelzései nagyon pozitívak voltak. A látogatók több mint harmada csak az AMB-t látogatja, más, az iparághoz kapcsolódó szakkiállítást nem.

AMB-díj premier

A kiállítás egyik fénypontja volt az AMB-díj, amelyet első alkalommal adták át a fémmegmunkálás területén elért kiemelkedő új és további fejlesztések elismeréseként. A díjat a szoftver és digitalizálás kategóriában a goCAD GmbH, az alkatrészek, szerelvények és működési anyagok kategóriában a Liquidtool Systems AG, a mérőrendszerek és minőségbiztosítás kategóriában a Mahr GmbH kapta. A HAINBUCH GmbH nyerte el az AMB-díjat a precíziós szerszámok kategóriában, míg a Sodick Deutschland GmbH a szerszámgépek és gyártórendszerek kategóriában nyűgözte le a zsűrit, az exoIQ GmbH pedig az automatizálási és kezelési technológia kategóriában kapta meg az AMB-díjat.

Forrás: Messe Stuttgart


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában