Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

A legjobbak között a Schneider Electric dunavecsei okosgyára Az Év Zöld Beruházása pályázaton

A három legjobb közé került a Schneider Electric Dunavecsén felépített, május végén átadott Duna Smart Power Systems nevű okosgyára a „Green Awards powered by Green Cloud” megmérettetésen. A létesítmény megvalósítása során kiemelten kezelték a fenntarthatósági szempontokat, ennek jegyében például 28 ezer négyzetméternyi tetőn telepítettek napelemet, geotermikus energiát használnak a hűtési és fűtési rendszerek működtetéséhez, öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják.

A Portfolio „Sustainable World” konferenciáján adták át az idei „Green Awards powered by Green Cloud” pályázat elismeréseit. A Schneider Electric hivatalosan idén májusban átadott, Dunavecsén felépített Duna Smart Power Systems (DSPS) okosgyára a három legjobb projekt közé került.

A fenntarthatósági szempontok természetesen már a DSPS építése során is érvényesültek. Az építési hulladékot és a különböző csomagoló anyagokat szelektíven gyűjtötték és szállították el az építkezésről.

Az üzemben a hűtés-fűtésről geotermikus rendszer gondoskodik. A gyárban összesen 28 000 m2-nyi tetőn telepítettek napelemet, mintegy 1180 MWh éves teljesítménnyel. Ebből az üzem évente biztosan átvesz 885 000 kWh-t, ami a gyár fogyasztásának közel 30 százalékát fedezi. Öntözésre és a mosdókhoz az összegyűjtött esővizet használják.

Azokhoz a kijáratokhoz, ahol teherforgalom van, ún. légzsilipeket telepítettek, a kamiondokkoló állomásokat energiahatékony módon alakították ki úgy, hogy elkerüljék a hőveszteséget, és ez igaz a személybejáratra is. A festési folyamathoz használt porszóró előkezelőből származó hulladékhőt a terület fűtéséhez hasznosítják újra, a felfűtött levegőt pedig az előgyártásokban.

Az öltözőkben, mosdókban, tárgyalókban, irodákban jelenlétérzékelő megoldások szabályozzák a légkezelő rendszert és a LED világítást. Az elektromos járművek számára pedig 30 e-autó és 25 e-bike töltőállomást is telepítettek.

A fenntarthatóság növelése, valamint az energiahatékonyság javítása mellett fontos szempont volt a tervezés során az épület hatékony működtetése. A Schneider Electric korszerű online felügyeleti rendszere, valamint kommunikációs hálózathoz kapcsolódó eszközei támogatják a meghibásodások megelőzését, illetve a szükséges beavatkozások időben történő elvégzését.

Zöld forradalom az energiaelosztásban

A DSPS azon túl, hogy a megvalósítása és a működése során is kiemelt szempont volt a fenntarthatóság, az ott készülő termékekkel is sokat tesz a klímavédelemért. A Schneider Electric dunavecsei üzemében készülnek ugyanis a vállalat új, innovatív középfeszültségű kapcsolóberendezései. A jövő fenntartható energiaelosztási rendszereiben várhatóan kulcsszerepet játszó eszközökben a korábban használt kén-hexafluorid (SF6) helyett tiszta levegőt és vákuumtechnológiát alkalmaznak. Ez a változtatás azért különösen fontos, mert az eddig a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben használt SF6 az egyik legerősebb üvegházhatású gáz, 24 300-szor szennyezőbb, mint a szén-dioxid, vagyis egyetlen kilogrammnyi SF6 ugyanannyi kárt tud okozni, mint 24,3 tonna szén-dioxid.

A Schneider Electric 26 ezer négyzetméteres dunavecsei okosgyára az SF6-mentes technológián alapuló RM AirSeT® kapcsolóberendezés európai gyártóközpontja.

„Jövőformáló cégként a fenntarthatóságra való törekvés része a működési modellünknek, a vállalati kultúránknak és a stratégiánknak. A Dunavecsén, 80 millió eurós beruházással megvalósult okosgyár korunk minden technológiai, fenntarthatósági és digitális elvárásának megfelel: a legfejlettebb ipari technológiákat használjuk karbonsemleges működés mellett” – mondta el Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója.

A Schneider Electric idén az első helyen végzett a TIME magazin és a Statista által összeállított, a világ legfenntarthatóbban működő vállalatait bemutató rangsorban. A 2021-ben elindított, 2025-ig tartó Schneider Sustainability Impact (SSI) fenntarthatósági program 11 globális és több mint 200 helyi célkitűzést fogalmazott meg. A program szerepeltet két kötelezettséget, miszerint a Schneider Electric hozzájárul egy klímabarát világ megvalósításához és az erőforrások hatékony felhasználásához. Ezek égisze alatt épült a dunavecsei okosgyár, amely támogatja a vállalat közép- és hosszútávú céljait.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában