Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Kinek és miért jó az iPad?

Egy okostelefon könnyen hordozható, mindig velünk van, igyekszünk minél több feladatunkat erre az eszközre delegálni. Nem vagyunk egy asztali géphez kötve, bárhonnan dolgozhatunk vele. Sokkal kényelmesebb, könnyebb, mint például egy laptop. Legalábbis méretéből és mobilitásából fakadóan. Viszont ennek a zsebrevágható méretnek van hátránya is. Az, hogy sok feladatot képtelenség, vagy csak egyszerűen kényelmetlen, körülményes egy kisméretű kijelzőn elvégezni.

Épp ezért jelentek meg a piacon a tabletek, melyek átmenetet képeznek a laptopok (asztali gépek), és az okostelefonok között. A tablet a kijelző mérete miatt már jóval kényelmesebb, akár szórakozásra, akár munkára. A nagyobb kijelzőn élvezetesebb a játék, javul a filmezés élménye, és a munkavégzés „öröme” is sokkal jobban kiteljesedik.

Az Apple is felismerte a tablet létjogosultságát, így megalkotta az iPad-et. Azóta több generációja jelent meg, folyamatosan fejlődött – újabb és jobb változatok jelentek meg.

Az Apple titka a viszonylag zárt rendszer, ami garantálja a biztonságot. Nemcsak szoftveresen, hanem hardveresen is maximalizmusra törekednek. A legjobb alkatrészekből alkotják meg termékeiket, szem előtt tartva a felhasználók igényeit. A siker másik alappillére az, hogy az Apple termékek tökéletes szimbiózisban működnek együtt egymással. Ha Apple környezetet alakítasz ki magad körül, biztos lehetsz benne, hogy a legegyszerűbb és a leghatékonyabb módon tudod együtt használni az összes eszközödet (iPhone, iPad, MacBook, okosóra, füles, AirTag, stb).

Az Apple igyekszik minél szélesebb körben megcélozni a felhasználóit, ezért az iPad esetében is több verziót kínál.

iPad

Ez az alapmodell, ami 2010-ben jelent meg és azóta már a 10. generációnál tart.

Jellemzők

Képernyő: 10.9 hüvelykes Retina kijelző

Processzor: A14 Bionic chip (az újabb modellekben)

Támogatás: Apple Pencil (1. generáció), Smart Keyboard

Kapacitás: 64 GB vagy 256 GB

Felhasználás

Ideális általános felhasználók számára. Alkalmas böngészésre, e-mailezésre, streamingre játékokra, és alapvető alkalmazások futtatására. Oktatási célokra is kiváló, mivel megfizethetőbb és támogatja az Apple Pencil-t, ami lehetővé teszi a jegyzetelést és a kreatív munkát. Tökéletes választás diákoknak, családoknak, olyan átlagos felhasználóknak, akik tartalomfogyasztásra, „kockulásra”, jegyzetelésre, könnyebb munkák végzésére keresnek eszközt.

ipad érintőceruza

iPad Mini

az alapmodell kistestvére (persze csak méretében). 2012-ben jelent meg, jelenleg a 6. generációnál tart.

Jellemzők

Képernyő: 8.3 hüvelykes Liquid Retina kijelző

Processzor: A15 Bionic chip

Támogatás: Apple Pencil (2. generáció)

Kapacitás: 64 GB vagy 256 GB

Felhasználás

Az alapmodellnél kisebb, kompaktabb. Jó választás azok számára, akik az alapmodellhez hasonló, de kisebb, mégis nagy teljesítményű eszközt keresnek. Azoknak ajánlott, akik előtérbe helyezik a hordozhatóságot, viszont nem szeretnének lemondani a teljesítményről. Az üzleti utakon ugyanúgy megállja a helyét munkaeszközként, mint akár egy hosszú vonatozás során szórakoztató centrumként.

iPad Air

2013-ban jelent meg, azóta az 5. generációnál tart a fejlődésben. Az alapmodell feltuningolt verzója. Az iPad és az iPad Pro közötti „átmenet”.

Jellemzők

Képernyő: 10.9 hüvelykes Liquid Retina kijelző

Processzor: M1 chip (az 5. generációban)

Támogatás: Apple Pencil (2. generáció), Magic Keyboard

Kapacitás: 64 GB vagy 256 GB

Felhasználás

Könnyű, nagy teljesítményű tablet, ami már alkalmas komolyabb, kreatív munkákra, grafikai tervezésre, videószerkesztésre is. Az M1 chip révén közelíti az iPad Pro teljesítményét. Kreatív szakembereknek és professzionális felhasználóknak egyaránt jó választás. Az ára jóval barátságosabb, mint az iPad Pro-é, ezért javasolt azoknak, akik nem szeretnének a Pro árába fektetni, ugyanakkor kiemelkedő munkaeszközre vágynak.

iPad Pro

2015-ben került piacra, azóta a 6. generációnál jár. Teljesítményével, méretével, és sokoldalúságával az iPad-ek trónján ül.

Jellemzők

Képernyő: 11 hüvelykes és 12.9 hüvelykes Liquid Retina XDR kijelző

Processzor: M2 chip

Támogatás: Apple Pencil (2. generáció), Magic Keyboard, Thunderbolt 4 port

Kapacitás: 128 GB-tól 2 TB-ig

Felhasználás

Az iPad Pro az Apple legfejlettebb táblagépe. Ideális professzionális felhasználásra, beleértve a 3D modellezést, videószerkesztést, fényképfeldolgozást. A nagy teljesítmény és az újabb modellekben található M1/M2 chipek révén az iPad Pro gyakorlatilag egy laptop teljesítményét kínálja hordozható formában. Kifejezetten professzionális felhasználóknak, grafikusoknak, videószerkesztőknek, és fejlesztőknek ajánlott.

ipad billentyűzet és tok

Kiegészítők

Az Apple termékek nemcsak minőségben, hanem sajnos árban is az élen járnak. Épp ezért érdemes minél nagyobb hangsúlyt fektetni az iPad védelmére. A különféle ütésálló tokok megbízható páncélzattal látják el az értékes eszközeinket, így nem érhet kellemetlen meglepetés, ha például véletlenül leesne. A grafikai munkák, precizitást igénylő kreatív feladatok nélkülözhetetlen eszköze az érintőceruza. Sok munkafolyamat megköveteli a gépelést, a billentyűzet jelenlétét. A kinyitható, billentyűzetes tokkal egy pillanat alatt munkaállomássá varázsolhatod az iPad-et, és a tablet máris „laptoppá” változik.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés