Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Vállalatirányítás

Virágzó ipari központok a vidéki Magyarországon

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, a magyarországi ipar és kereskedelem csak Budapestre fókuszál, a sikeres vidéki központokról pedig alig esik szó. Baka Gergely, a CBRE ipari és logisztikai ingatlan bérbeadási igazgatója segítségével összegyűjtöttük azt a hat legfontosabb hazai nagyvárost, amelyek nagyszerű helyszínt jelenthetnek a befektetők számára.

Magyarország ipara az elmúlt évtizedekben erőteljes fejlődésen ment keresztül, folyamatosan érkeznek olyan nemzetközi nagyberuházások, amelyek időről időre megerősítik az ország pozícióját a világ iparában. A hagyományos iparvárosok mellett számos szárnyaló és feltörekvő körzet található, amelyek a jövő kereskedelmi ingatlanjai szempontjából ígérnek fényes jövőt. Az idén 30 éve Magyarországon is jelenlévő CBRE, a kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások és befektetések globális vezetője most ezeket a városokat szedte sorba.

Kecskemét

A Dél-Alföld második legnépesebb városa a két világháború között a magyar gyümölcsexport fellegvára volt, ekkor a szektor bevételének mintegy fele áramlott a városba. A közel 110 000 lakosú város ma is az élelmiszeripar egyik központja (itt található többek közt az Univer és a Fornetti is), 2012 óta pedig a Mercedes gyár révén szerzet nemzetközi ismertséget. Az elmúlt évek fejlődésének és a munkahelyek számának növekedésének köszönhetően Kecskemét az egyetlen olyan alföldi város, ahol a rendszerváltás óta folyamatosan növekedik a lakosság száma. Kecskemét kereskedelmi és logisztikai épületállományát mintegy 360 000 négyzetméternyi saját tulajdonú terület és több mint 180 000 négyzetméter bérbeadásra épített hasznos terület teszi ki.

Győr

A vizek városaként is ismert, nyugat-magyarországi megyeszékhely a legendás Rába Vagon- és Gépgyár révén több mint 110 éves múltra tekint vissza a járműgyártásban, ehhez számos gépipari kis- és középvállalkozás kapcsolódott és kapcsolódik ma is. Napjainkban az egyik legnagyobb befektető, az Audi révén a város fontos gazdasági kapcsolatokat ápol Németországgal és Ausztriával is. A német autómárka győri gyárában készül több típus is, valamint motorblokkokat, alkatrészeket, szerszámokat és gyártóberendezéseket is előállítanak itt. A kereskedelmi ingatlanállomány tekintetében Győr a 386 200 négyzetméternyi tulajdonos által használt terület mellett 280 400 négyzetméternyi bérelhető ingatlannal rendelkezik.

Tatabánya

Az 1947-ben, több kisebb település összevonásával létrejött Tatabánya a XX. században jelentős fellendülést élhetett meg a szénbányászatnak köszönhetően. Mire 1987-ben az utolsó bányája is bezárt, a város szerkezete merőben átalakult, és lakossága az 1947-es 39 000 főről 80 000 főre duzzadt. A város gazdasága ma már leginkább a környezetében található ipari parkokra támaszkodik, amelyek olyan gyáraknak adnak otthont, mint a Bridgestone, a BD Medical, a Coloplast, a Grundfos, a Henkel vagy éppen a Lotte. A kereskedelmi ingatlanok legnagyobb része – 683 900 négyzetméter – a nekik telephelyül szolgáló vállalatok tulajdonában van, de 91 900 négyzetméternyi összterületen bérelhető ingatlanok is találhatók.

Miskolc

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Miskolc egykor a nehézipar fellegvára volt Magyarországon, és ebben az acél és a vegyiparnak volt a legnagyobb szerepe. Az elmúlt évtizedekben a város a könnyebb iparágak, például az elektronika és az autóalkatrészek irányába mozdult el, de egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kutatásra és fejlesztésre (K+F) is. A régió sokszínűségét a turizmusán és kereskedelmén kívül a Miskolci Ipari Park jelenti, amelyben olyan vállalatok találtak otthonra, mint például a Chervon, a Robert Bosch, a Toolstyle Kft., vagy a Krones AG. A tulajdonos által használt 288 900 négyzetméter összterület mellé 114 000 négyzetméternyi bérelhető ipari ingatlan társul.

Debrecen

Hazánk második legnagyobb népességű települése hagyományosan a mezőgazdaságra és az élelmiszer-feldolgozásra épült. A rendszerváltás után Debrecen azonban jelentős fejlődésnek indult, így az elmúlt évtizedekben a város Kelet-Magyarország legfőbb gazdasági, közigazgatási, kulturális és oktatási központjává vált. A kiváló infrastruktúrával, saját nemzetközi repülőtérrel és három, összesen 1400 hektáron elterülő ipari parkkal rendelkező nagyvárosban számos nagyvállalat látta meg a nem mindennapi lehetőséget és a fantáziát. Így a Vitesco Technologies Hungary Kft., a BHS Trans Kft., a Semcorp Hungary Kft. mellett már a CATL üzeme is biztos helyet kapott, ráadásul hamarosan egy autóipari óriás, a BMW is megnyitja legújabb gyártóegységét. Az összes vizsgált ipari körzet közül Győr mellett itt a legmagasabb a bérbe adható ingatlanok aránya, ugyanis a 210 501 négyzetméter összterületű, tulajdonolt létesítmény mellé több mint 150 000 négyzetméter kiadásra szánt kereskedelmi terület társul.

Szeged

A paprikájáról és a halászlevéről ismert város a történelem során leginkább élelmiszer-feldolgozó központként virágzott, köszönhetően a rendkívül jó mezőgazdasági adottságoknak. A XX. században egy enyhe növekedést követően viszont hanyatlani kezdtek ezek a hagyományos iparágak. Napjainkra a város szerencsésen túllépett ipari problémáin és méltán büszkélkedhet a feldolgozóipar (autóalkatrészek, elektronika) és a Szegedi Tudományegyetem által táplált, növekvő, tudásalapú gazdaság különleges keverékével. A városban működő vállalatok közé tartozik a Pick, a Continental, a Sole-Mizo, a BP, a Naturtex, a Hansa-Kontakt és a Goodwill-Pharma, emellett már javában épül a kínai autóipari óriás, a BYD gyára is. A bérbe adható ingatlanok aránya országos szinten itt a legkisebb, hiszen mindössze 7700 négyzetméternyi terület áll szemben a saját tulajdonú létesítmények 106 700 négyzetméteres összterületével szemben.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában