Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A hűtőre is illik figyelni a kánikulában!

Amikor a különféle technológiai újítások vagy eszközök szóba kerülnek, nem biztos, hogy a hűtő lesz az első dolog, ami eszünkbe jut. Ez teljesen érthető, ugyanis a hűtő (bár a maga korában óriási újdonságnak számított) manapság alapkellék minden háztartásban.

Természetesen nem kell minden nap órákat foglalkoznod a hűtőd karbantartásával, ám van néhány apróság, melyekre érdemes figyelni a forró napokon, ezekkel ugyanis garantálhatod az eszköz hosszabb élettartamát és a hatékonyabb működését is.

A kánikula nem csak nekünk, hanem a hűtőnknek is kihívás!

Akár a markabolt.hu modern hűtőszekrényeiről beszélünk, akár egy régi, több éves darabról, a nyári kánikula biztosan megnehezíti a működését.

Ennek nem a felhasznált technológia az oka, hanem egyszerűen a körülmények: a hűtőben uralkodó hideget több energiába kerül előállítani, ha 30-35 fokról kell kezdeni a hőmérséklet csökkentését, mintha 20-ról indulnánk.

Emellett a perzselő forróságban mi is gyakrabban nyitogatjuk az ajtaját (ezzel beengedve mindig egy kis meleget), és a hűteni kívánt italok és ételek is magasabb hőmérsékleten kerülhetnek be a készülékbe.

Ezek összessége könnyen megemelheti a hűtő fogyasztását: nem véletlen, hogy a forróságot a hűtők egyik ellengéseként emlegetik. Viszont azt tudtad, hogy a másik nagy problémaforrást pont a jég jeleni?

Nem csak a forróság, hanem a jég is gondokat okozhat!

A modern technológia már sokat segít abban, hogy ne (vagy csak minimálisan) jegesedjenek a készülékek, de a régebbi időkből még felderenghet a hűtő leolvasztásának rituáléja.

Ezt nem csak azért kell megtenni, mert a sok jégtől nem férünk már a fagyasztóban, hanem azért, mert jelentősen rontja a hűtő teljesítményét.

Szerencsére van rá mód, hogy kíméljük a készüléket, és érdemes is erre kellő figyelmet fordítani.

Hogyan vigyázhatunk a hűtőnkre?

A rövid válaszunk az lenne, hogy akadályozd meg a jegesedést, és óvd a melegtől a készüléket, de tisztában vagyunk vele, hogy ezek túlságosan általános tanácsok, éppen ezért mutatunk néhány konkrétumot is.

  • Ne tegyél forró ételeket, italokat a hűtőbe! Az nyilvánvaló, hogy a nyári hőmérsékletet nem csökkenthetjük, de már az is sokat jelent, ha hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni az elkészült ételeket és italokat, mielőtt a hűtőszekrénybe tennénk.
  • Fedd le a folyadékok tárolóját, mielőtt a hűtőbe teszed! A jegesedés egyik leggyakoribb oka a párolgásban keresendő, és épp ezt csökkenthetjük, ha nem teszünk fedetlen folyadékokat a készülékbe.
  • Ne érjen semmi a hátsó falhoz! A jegesedés sokkal könnyebben megindul, hogyha valamilyen tárgy hozzáér a hűtő hátsó, belső falához, ezért próbáld meg ezt elkerülni.

A modern eszközök is igénylik a figyelmet!

A modern technika vívmányai egyre komolyabb funkciókkal rendelkeznek, de nem szabad elfelejteni, hogy még mindig kell bizonyos szintű odafigyelés az optimális működéshez.

A hűtők esetén elegendő, ha erre a pár apróságra odafigyelsz, és így a villanyszámlád is kisebb lehet, illetve a készülék is tovább szolgálhat majd.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés