Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Sikerrel zárult a BMW Group humanoid robotokkal végzett tesztje a spartanburgi gyárban

A BMW Group elkezdte vizsgálni a humanoid robotok sorozatgyártásban történő alkalmazhatóságának lehetőségét.

A spartanburgi gyárban elvégzett többhetes tesztprogram során a kaliforniai székhelyű robotikai vállalat, a Figure AI legkorszerűbb humanoid robotjai sikeresen illesztették össze a speciális illesztőváz segítségével a présüzemben előállított fémlemezeket, az így legyártott alkatrészeket pedig ezt követően az új modellek padlólemezeibe építették be. A humanoid robotoknak kiváltképp precíz kézügyességgel kell rendelkezniük ahhoz, hogy ezt a lépést el tudják végezni.

A humanoid robotok alkalmazása ráadásul megkímélheti a munkatársakat attól, hogy ergonómiailag kényelmetlen és fárasztó feladatokat végezzenek. A Figure AI oldalán a BMW Group jelenleg azt vizsgálja, hogy a humanoid robotok miként lennének biztonságosan alkalmazhatók a sorozatgyártásban. A valós környezetben végzett tesztek sikeres teljesítéséről készült videó itt tekinthető meg:

„A robotika terén végzett fejlesztések rendkívül ígéretesek. Kezdeti tesztfázisainkban jelenleg a humanoid robotok sorozatgyártásban történő alkalmazhatóságát vizsgáljuk. E technológiát a fejlesztéstől egészen az iparosításig szeretnénk kísérni”

– mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

BMW iFACTORY gyártási stratégiája égisze alatt a BMW Group folyamatosan kutatja az új technológiákat. A jövő sorozatgyártási megoldásait hatékonyság, digitalizáció és fenntarthatóság jellemzi. A spartanburgi gyárban végzett tesztek során a BMW Group értékes tudásra tett szert a tekintetben, hogy milyen követelmények szükségesek ahhoz, hogy az úgynevezett többcélú robotokat a jelen sorozatgyártási rendszereibe integrálni lehessen, beleértve a humanoid robotok valós körülmények között működő rendszerekkel történő folyamatos kommunikációját is. Az első tesztek után a BMW Group és a Figure AI szakemberei azon kezdenek el dolgozni, hogy felkészítsék a robotikai vállalatot a jövőbeni sorozatgyártási alkalmazhatóságokra, a teszteredmények alapján pedig a humanoid robotokat is továbbfejlesszék.

A Figure 02 a robotika legkorszerűbb technológiai fejlesztéseit testesíti meg

„Nagy örömmel mutatjuk be a Figure 02 névre keresztelt, második generációs humanoid robotunkat, amely nemrég sikeresen teljesítette a BMW Group spartanburgi gyárában végzett teszteket. A Figure 02 jelentős technológiai fejlesztései lehetővé teszik, hogy a robot összetett feladatok széles palettáját legyen képes végrehajtani, teljesen automatizáltan”

– fogalmazott Brett Adcock, a Figure AI alapítója és vezérigazgatója.

A kaliforniai robotikai vállalat szerint a Figure 02 a világ legfejlettebb olyan humanoid robotja, amely a piacon is elérhető. A lábakon járó mobilitás és a fejlett kézügyesség kombinációjával a Figure 02 tökéletesen alkalmazható a fizikailag megterhelő, nem biztonságos vagy monoton módon ismétlődő folyamatok kiváltására, ezzel is javítva a munkatársak ergonómiáját és biztonságát. Elődjéhez képest a Figure 02 háromszor gyorsabb, természetesebben kommunikál, jobb kamerákkal, mikrofonokkal és szenzorokkal dolgozik, megbízhatóságát pedig nagyteljesítményű akkumulátor garantálja. A negyedik generációs, emberi kézfejek külön-külön 16 különböző fogásra és az emberi kézfejjel megegyező erőhatások kifejtésére képesek.

A Figure 02 képes az emberi, két kézzel elvégezhető feladatok teljesen autonóm végrehajtására, amelyek folyamatosan és dinamikusan változó alkalmazkodókészséget, komplex fogást és a két kéz összehangolt koordinációját igénylik. A humanoid robot milliméteres pontossággal képes a különböző összetett alkatrészek elhelyezésére és felépítésének hatékonyságát kihasználva a dinamikus járásra.

Jelenleg nem dolgoznak humanoid robotok a BMW Group spartanburgi gyárában, és lehetséges rendszerbe állításukra egyelőre konkrét ütemterv sincs. A Figure 02 humanoid robotok adatrögzítési és betanítási képességeinek fejlesztése érdekében a BMW Group továbbra is együttműködik a Figure AI robotikai vállalattal.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában