Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Milyen az igazi futócipő?

Ha rendszeresen futsz, akkor Te már minden bizonnyal tudod, hogy milyen az igazi futócipő, és tisztában vagy azzal, hogy egyáltalán létezik-e ilyen. Amennyiben még most kezded ezt a sportot, vagy még csak szemezel vele, akkor számodra érdekesebb lehet ez a kérdéskör. Sőt, nagy valószínűséggel tartogat is Neked újdonságokat.

Ezért mai cikkünk elsősorban a kevésbé rutinos futóknak szól, illetve azoknak, akik még mindig keresik az ideális lábbelit. A cipoteszt.hu oldal segít nekünk azt a kérdést megfejteni, hogy milyen az igazi futócipő. Ők ugyanis nagy tapasztalattal rendelkeznek e téren, hiszen részletes értékeléseket készítenek, és egy komplex keresővel is támogatják a döntésünket. De létezik számos applikáció is, amelyek akár még árnyaltabbá is tehetik a képet.

Az első futócipő

Sokan vannak, akik márka szerint választják ki az első futócipőjüket. Lehet, hogy nincsenek is tisztában azzal, hogy mi mindent tud az adott lábbeli, de a brand mindent visz! Aztán márkahűség miatt választják ugyanazt, csak esetleg egy újabb modellel. De előbb-utóbb rájönnek ők is, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb döntési szempont, mint ahogy az sem, hogy futáshoz csak egyetlen “igazi” cipő létezik.

Lábbeli alkalomhoz illően

Csakúgy, mint az élet minden területén, ebben a sportágban is megvannak az adott “alkalomhoz” illeszkedő lábbelik. Ahogy egyre rutinosabbak leszünk, rájövünk, hogy érdemes a különféle futási típusokhoz más és más cipőt beszerezni.

Például más lesz megfelelő terepre és megint más az utcára, de gyors és lassabb intenzitás szerint is megkülönböztethetjük őket. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor hamarosan egy helyett kettő vagy akár négy-öt futócipőnk is lehet, amelyek eltérő technológiával, kialakítással készültek.

Tény, hogy ez valamivel nagyobb beruházást jelent, ugyanakkor ha más-más futási típushoz különböző lábbelink van, annak számos pozitív élettani előnye is van.

Az ízületek és izmok védelmében

Ha egyszerre több futócipőt is tudunk használni, akkor azok karaktere, támasztása, párnázottsága, energia-visszaadása különböző mértékben terheli az izmokat és az ízületeket. Egyik pihenteti, másik erősíti azokat. Vagyis jobban át lehet mozgatni olyan területeket is, amelyeket egyébként kevésbé veszünk igénybe.

A futócipők élettartama

Ha azt hiszed, hogy egy igazi futócipő hosszú évekre szól, akkor sajnos ki kell ábrándítanunk. Egy ilyen lábbeliben 800-1000 km-t lehet lefutni, illetve 2-3 év elteltével a talpban található anyagok úgyis elöregednek, ha nem veszed fel nap mint nap. Ha pedig már elhasználódott a cipő, akkor érdemes cserélni, mielőtt túlságosan leterhelné az ízületeidet, ami esetleg sérüléshez vezetne.

Arra a kérdésre, hogy milyen az igazi futócipő, egzakt választ nem lehet adni. Függ a futás típusától, módjától és a lábaink genetikai felépítésétől is. Azonban ha ezeket a szempontokat szem előtt tartjuk, akkor minden bizonnyal hamar megtaláljuk az ideális cipőt. Ebben lehet segítségünkre a már említett cipoteszt.hu részletes keresője is.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés