Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Adatvédelem

MI + testre szabható megoldások = maximális biztonság

A kiberbűnözők egyre több támadást intéznek a vállalatok ellen, és egyre szofisztikáltabb módszerekkel próbálnak betörni a rendszereikbe.

A cégek, illetve a számukra biztonsági szolgáltatásokat kínáló szervezetek tehát folyamatosan növekvő számú és változatosságú kihívással néznek szembe a kibertérben. Egy friss felmérés szerint a mesterséges intelligencia remek lehetőségeket nyújt számukra ezen nehézségek leküzdésében. Önmagában az MI azonban nem elég, mivel csak az egyedi igények mentén összeállítható biztonsági rendszerekkel együtt képes maximalizálni a védelmet és minimalizálni a kockázatokat.

A Micro Focust nemrég felvásárló OpenText közzétette friss felmérését, amelyet a menedzselt szolgáltatásokat (MSP), illetve menedzselt biztonsági szolgáltatásokat (MSSP) kínáló vállalatok körében végzett. Ezek a cégek kulcsfontosságú szerepet játszanak az ügyfeleik érzékeny adatainak és eszközeinek megvédésében, ezért a visszajelzéseik értékes információval szolgálhatnak a piaci trendekről.

MI a legnagyobb kihívás és a legjobb lehetőség?

A felmérésben részt vevő válaszadók világszerte a mesterséges intelligencia alkalmazását jelölték meg ügyfeleik legnagyobb kihívásaként, amelynek megoldásában segíteni tudják őket. Az MI így egyúttal a legnagyobb üzleti lehetőséget is jelenti a szolgáltatók számára. A résztvevők 83 százaléka már tapasztalta, hogy az MI-hez kapcsolódó biztonsági eszközök, illetve szakértelem iránti érdeklődés miatt bővült az üzleti tevékenysége. Még többen (92,5%) gondolják úgy, hogy az MI idén az üzleti növekedés motorja lesz.

Míg tavaly a szerződési feltételek rugalmassága volt a legfontosabb ezen vállalatok ügyfelei számára, mára ezt átvette a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakértelem. A cégek ugyanis erősíteni szeretnék kibervédelmüket, kihasználva az MI-alapú eszközök előnyeit, illetve a fenyegetésekre vonatkozó információkat és az incidenseket kezelő, fejlett szolgáltatásokat.

A gépi tanulást és MI-t használó biztonsági eszközök már több esetben támogatták hatékonyan a kiberbiztonsági csapatokat a támadók megfékezésében és az erőforrások megvédésében. Az OpenText ArcSight termékcsaládja például mesterséges intelligencián alapuló, korrelációs elemzéssel segíti a szervezeteket a fenyegetések valós idejű észlelésében és értelmezésében, valamint a támadásokra adott válaszok felgyorsításában és automatizálásában.

Van élet az MI-n túl

A kutatás azonban arra is rámutatott, hogy a nagy MI-láz ellenére a nagyvállalatok és kkv-k jelentős része (56%) továbbra is inkább azért veszi igénybe az MSP-k és MSSP-k szolgáltatásait, mert olyan átfogó biztonsági megoldásra van szüksége, amelyet mindig az aktuális igények mentén alakíthat és fejleszthet tovább. A felmérés szerint az úgynevezett átfogó biztonság iránti érdeklődés több mint 10 százalékkal nőtt tavaly óta, és az ügyfelek több mint negyede (27%) azt részesíti előnyben, ha egy szállítótól tudja beszerezni az összes biztonsági eszközt.

Napjaink gyorsan változó fenyegetéseinek kezeléséhez olyan, speciális összetevőkre és megoldásokra épülő, átfogó biztonsági programra van szükség, amely képes alkalmazkodni a vállalatok változó biztonsági igényeihez. Jó példa erre az OpenText biztonsági portfóliója, amely minden szükséges elemet tartalmaz a biztonság megerősítéséhez.

A vállalatok az alkalmazásbiztonsági teszteszközökkel gondoskodhatnak arról, hogy ne legyenek olyan kritikus sebezhetőségek az alkalmazásaikban, amelyeket a kiberbűnözők kihasználhatnak. Az  adatvédelmi megoldásokkal feltérképezhetik a rendszerekben található érzékeny információkat, és megfelelő védelmet biztosíthatnak számukra. A szervezetek a személyazonosságok és hozzáférések kezelését és a hitelesítési keretrendszert összehangolva biztosíthatják, hogy minden erőforráshoz csak az férjen hozzá, akinek arra valóban szüksége van. A biztonsági információ- és eseménykezelő rendszer, valamint az arra épülő elemző szoftverek pedig azonnal észlelik a potenciális fenyegetéseket, míg a SOAR megoldás automatikusan megteszi a szükséges válaszlépéseket is.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában