Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Tudta? Raklapvillát nem csak targoncán lehet alkalmazni

A raklapvilla alkalmazási területe sokkal szélesebb annál, mintsem hogy csak targoncákon alkalmazzák őket. Más kotró- és rakodógépre is felszerelhető, amellyel akár egy targonca beszerzése is kiváltható, a gépek új funkciót kaphatnak, illetve a munkavégzés is egyszerűsödhet, amivel költség spórolható meg.

A kotró raklapvilla és a rakodó raklapvilla praktikus kiegészítője lehet kotró-rakodóknak, kotrógépeknek, rakodógépeknek és csúszókerekes rakodóknak is, építkezéseken, mezőgazdasági területeken, vagy egyéb speciális anyagmozgatási feladatoknál. A raklapvilla segítségével egy gép képes a munkaterület tisztítására, az ásási és rakodási feladatok ellátására, valamint a teherautóról érkező raklapos anyagok le- és átpakolására.

A raklapvilla – ahogy a neve is sugallja – elsősorban raklapos áruk mozgatására lett tervezve, különösen az építkezéseken dolgozó munkagépek esetében.

Milyen gépekre lehet raklapvillát tenni?

A raklapvillák géptípusokhoz való csatlakoztatása különbözik. Íme a raklapvillák főbb típusai géptípusok szerint:

  • Kotrógépre: Népszerű az építkezéseken. Ez a szerelék kiváltja a targoncák vagy teleszkópos rakodógépek használatát, így nem szükséges még egy gépet a munkaterületre hozni.
  • Homlokrakodóra: Nagy kapacitású villák használhatók homlokrakodókra is, amelyekkel nem csak raklapozott építőanyagokat, hanem akár speciális terheket, például betonelemeket is lehet mozgatni.
  • Kotrórakodóra: Kétféle típus érhető el, hátra, a kotrógépre és az első kanálra is készülnek villák. Gyorscserélővel az első kanál helyére is könnyen felszerelhetők.
  • Csúszókerekes rakodóra: Szabvány csatlakozóval készülnek a villák, amik gyakran keresett szerelékek.
  • Teleszkópos rakodóra: Ezekhez a gépekhez szinte kötelező tartozék.

Mire érdemes figyelni raklapvilla választásnál?

A raklapvilla kitágíthatja a gépek nyújtotta lehetőségeket, de fontos figyelembe venni néhány szempontot a megfelelő tartozék kiválasztásánál:

  • Kapacitás: A villa kapacitását a gép méretéhez kell igazítani. Például a csúszókerekes rakodóknál a kapacitás általában 2-2,5 tonna.
  • Villa hossza: Raklapvillák hossza 800 mm-től 2500 mm-ig terjed.
  • Strapabíró védőkeret: A védőkeret megóvja a munkagépet a rakomány hátra dőlése esetén. Teleszkópos és csúszókerekes rakodóknál átborulásgátló bukókerettel is felszerelik a villakereteket.
  • Szabad rálátás: Fontos, hogy a gépkezelő a fülkéből lássa a villa kétharmadát a munkavégzés során.
  • Csatlakozás: Hasznos a raklapvilla gyorscserélővel történő csatlakoztatása, különösen, ha a gépet csak alkalmanként használjuk villával.
  • Állítható villatávolság: A villa kerete lehetővé teszi, hogy a villákat a kereten szabadon mozgassuk, oldalmozgatós kerettel pedig a fülkéből kényelmesen finomhangolhatók.

A raklapvilla használata némi gyakorlatot igényel, de gyakorlott munkagépes számára gyorsan hasznos kiegészítővé válik.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés