Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Egy munkavédelmi előadóra minden cégnek szüksége van

Vannak olyan területek, ahol fokozottan be kell tartani bizonyos munkavédelmi előírásokat – többek közt ilyen az IT szektor is, de bármelyik gyárat is említhetnénk. A munkavédelmi előadók képzése folyamatosan zajlik, hiszen ez egy olyan munkakör, amelyet csak megfelelő végzettséggel lehet betölteni.

Hol lehet megtanulni ezt a szakmát?

Az Alfakapos.hu indít Munkavédelmi előadó képzést online, így lakóhelytől függetlenül bárki jelentkezhet. A feltételek a következők:

  • Érettségi
  • Egészségügyi alkalmasság – ennek megállapítására csak foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely orvosa jogosult
  • Stabil internetkapcsolat és egy jó számítógép, laptop

A képzés 300 órás, körülbelül 5-6 hónapot vesz igénybe. Az órák rendszerint hétvégén vannak, így nem kell szabadságot kivenni, otthonunk kényelméből kapcsolódhatunk be az oktatásba. A tananyagokat elektronikusan küldik, és az oktatók is a megadott felületen adnak választ a felmerülő kérdésekre.

A Munkavédelmi előadó képzés már az új képzési rendszer alapján épül fel, de ez teljesen megegyezik a régebbről ismert munkavédelmi technikus OKJ-s tanfolyammal, ugyanolyan jogosultságokat ad.

Mit tanítanak a képzésen?

A munkavédelmi előadók fő feladata, hogy figyeljék a balesetmentes munkavégzéshez szükséges feltételek meglétét, tájékoztassák a dolgozókat a különféle szabályokról, előírásokról, és ellenőrizzék, hogy azokat mindenki betartja-e.

Tipikus feladatok közé tartozik például a védőruházatok beszerzése, kiosztása, az eszközök karbantartása. A munkavédelmi előadó segít a munkahigiénés tényezők kialakításában is.

Felismeri és értékeli a munkavégzés során fellépő veszélyeket, kockázatelemzést készít. Együttműködik a szakhatóságokkal. Folyamatosan nyomon követi a jogszabályi változásokat is, fejleszti magát, tájékozódik az innovációkról.

A tantárgyak is e tevékenységekhez kapcsolódnak:

  • Elméleti és gyakorlati ismeretek
  • Munkavédelmi menedzsment
  • Munkavédelmi kockázatértékelés
  • A munkavégzés biztonsága

Szorosan kapcsolódik ez a munkakör a tűzvédelmi előadóhoz, így azt is érdemes lehet elvégezni. Erre szintén lehetőség nyílik az Alfakapos.hu-nál, és még kedvezmény is kérhető! Ha pedig valaki már végzett emelőgép-ügyintéző képzést is, az szintén alacsonyabb áron iratkozhat be a munkavédelmi előadó tanfolyamra.

Mit kell tudni a vizsgáról?

A felnőttképzések végén a képzőintézmény tanúsítványt állít ki: ez itt sincs másképp. Ez a dokumentum bizonyítja, hogy valaki részt vett a tanfolyamon, szakképesítő vizsgára bocsátható.

Ahhoz, hogy e területen dolgozhasson valaki, le kell vizsgáznia egy független bizottság előtt: erre jöttek létre az akkreditált vizsgaközpontok. A megmérettetésen a feladat két részből áll majd: írásbeli és projektmunka.

A sikeresen végzők államilag elismert szakképesítő bizonyítványt szereznek, amellyel elhelyezkedhetnek munkavédelmi előadóként.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés