Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mit tegyél, ha kutyusod allergiában szenved?

Ilyenkor tavasszal az allergia egy gyakori beszédtéma, hiszen tombol a pollenszezon, előbújtak a méhek, darazsak és az élősködők is. A panaszok pedig nemcsak minket, embereket sújthatnak, hanem akár a háziállatainkat is, hiszen a kutyák között is egyre több az allergiás esetek száma.

Kis kedvenceink pedig éppúgy megszenvedik a tüneteket, mint mi, ezért nem szabad félvállról venni őket, hanem mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy legalább csillapítsuk őket.

Mi mindenre lehet allergiás egy kutya?

A lista hosszú, ezért csak néhány főbb pontot emelünk ki:

  • Étel
  • Élősködők (többek közt ezért is fontos a védekezés, például a Petgurunál kapható bolhairtó cseppekkel)
  • Pollen
  • Poratka
  • Rovarcsípés
  • Környezeti tényezők (vegyszer, fém, tisztítószer, ruhaanyag stb.)

A panaszok ugyancsak sokfélék lehetnek, a viszketéstől kezdve a kiütéseken és emésztési panaszokon át a légúti panaszokig, vagy adott testtájak megdagadásáig.

A kezelés első lépése pedig az, hogy utána kell járni, pontosan milyen anyag vált ki allergiás reakciót az ebnél. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy a diagnózis felállítása az állatorvos feladata.

A doki először is kikérdezi a gazdit a kutya étkezési szokásaival és mindennapjaival kapcsolatban, majd konkrét vizsgálatokat is végez, például mintát vesz a bőrről, a vérből, de létezik az embereknél alkalmazott módszerhez hasonló allergiateszt is. Ha pedig megvan a “bűnös” anyag vagy anyagok, akkor el lehet kezdeni gondolkodni a megoldásokon.

Ételallergia esetében speciális táp

Az egyik leggyakrabban előforduló eset, hogy a kutya szervezete valamilyen élelmiszert nem tolerál. Ez lehet például a csirkehús vagy bizonyos gabonafélék. Ilyenkor nincs más választás, mint olyan tápra váltani, ami nem tartalmazza az allergén összetevőt.

Szerencsére ez ma már nem túl nehéz feladat, hiszen rengeteg gyártó készít hipoallergén és mentes eledeleket, így még az ízesítések közül is válogathatsz. Ha találsz egy olyan típust, ami bevált, akkor amíg csak lehet, érdemes annál maradni, hogy ne tedd ki az állatot felesleges kockázatnak.

Védekezés az élősködők ellen

A bolhák és kullancsok nem csupán betegségeket terjesztenek, hanem allergiás reakciót is okozhatnak. A bolhanyálra a kutya bőre heves viszketéssel reagálhat, mely miatt az állat sebesre vakarja magát.

Ez ellen szerencsére elég könnyű tenni, csupán annyi a dolgod, hogy rendszeresen adsz kedvencednek élősködők elleni készítményt. A spot on cseppeket nagyon könnyű használni, és hetekig távol tartják a vérszívókat anélkül, hogy a kutyának nyakörvet kellene viselnie. A bolhák távoltartása érdekében pedig gyakran takarítsd az eb fekhelyét és környezetét, valamint a játékait.

Azok a fránya pollenek!

A ollenallergia sajnos egy nehezebb ügy, ugyanis mindenhol ott vannak a levegőben, így teljesen elkerülni sem lehet őket. A kutya panaszait csillapíthatod gyakori fürdetéssel (ezzel kimosod a bundájából a beletapadt polleneket), illetve azzal, ha kerülitek azokat a helyeket, ahol magas a koncentrációjuk.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés