Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a gyalogosbaleseteket?

Egyre többet hallani gyalogosokat érintő balesetekről, így joggal merül fel a kérdés, hogy vajon az autósok vagy az autó nélkül közlekedők figyelmetlensége áll a háttérben. A KSH adatai szerint tavaly szeptemberig bezárólag az esetek jelentős részében nem a gyalogosok miatt történtek balesetek.

Ennek oka főleg az, hogy a mai felgyorsult, modern technikával átitatott világunkban mindannyian egy kicsit figyelmetlenebbek vagyunk és hajlamosak vagyunk félvállról venni a biztonságos közlekedést vagy éppen a rutinra bízni magunkat.

Szerencsére gyalogosként egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk, hogy elkerüljük a vészes eseteket, de ha bekövetkezne a baj, akkor anyagi biztonságot nyújthat a Genertel Biztosító balesetbiztosítása.

A KRESZ ismerete

A motorkerékpár vagy autós jogosítvány megszerzésének egyik fontos követelménye, hogy részt vegyünk a KRESZ tanfolyamon és sikeresen teljesítsük a vizsgát. A gyalogosok és kerékpárosok viszont úgy közlekednek, hogy nincs szükségük a KRESZ tanfolyam elvégzésére. Ettől függetlenül nem árt, ha tudjuk, hogy két keréken vagy két lábon milyen szabályok vonatkoznak ránk, ugyanis ez a biztonságos közlekedés egyik fontos követelménye.

A kerékpáros KRESZ többek közt arra is kitér, hogy a biciklisek hol közlekedhetnek és hol nem, valamint a tábla- és útjelzések és az elsőbbségadási szabályok kapcsán is rendelkezik.

Hasznos tanácsok, ha nem szeretnénk gyalogosként balesetet szenvedni

  • Télen a fagyos, latyakos úton, illetve más évszakokban a nedves, csúszós úton a járművezetők fékútja megnőhet, vagyis nem a legjobb ötlet hirtelen lelépni a zebrára vagy átszaladni az úton, mivel megijeszthetjük az autóst és könnyen balesetet okozhatunk.
  • Banálisnak tűnhet ezt kiemelni, de sokan a tilos jelzésen, illetve tiltott helyeken is a legnagyobb nyugalommal kelnek át az úton, ezzel gyakran balesetveszélyes helyzeteket előidézve. Jobb, ha ezt elkerüljük!
  • Ha éjszaka indulunk útnak biciklivel, akkor lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt kell viselnünk, és természetesen gondoskodni kell a jármű kivilágításáról is.
  • Ha szeretnénk átkelni az úttesten, akkor ne csak oldalra pillantsunk, hanem valóban győződjünk meg róla, hogy az átkelés biztonságos és nem jön semmi.

A gyaloglás közbeni mobilhasználat

Az interneten rengeteg olyan videó található, melyekben olyan gyalogosok láthatók, akik közlekedés közben is a kijelzőt bámulják és emiatt szenvednek balesetet. A mobilozás nemcsak vezetés közben veszélyes, hanem akkor is, ha gyalog közlekedünk.

Ha válaszolnunk kell egy üzenetre, akkor mindenképp álljunk meg és csak azt követően folytassuk az utunkat, hogy eltettük a telefont. Ha nem így teszünk, akkor felesleges veszélynek tesszük ki magunkat, illetve a közlekedés más résztvevőit is. Egy kis figyelmetlenséggel rengeteg veszélyes helyzetet elkerülhetünk.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés