Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Nagylabor vagy vérkép: mi a különbség?

A vérvétel és a nagylabor eredménye fontos információkat szolgáltathat egészségünk állapotáról. De mit is jelent pontosan ez a két fogalom? Egyáltalán van köztük különbség? Cikkünkből tisztázásra kerül néhány orvosi szakkifejezés a vérvételek kapcsán – valamint pár tény és tévhit is.

Kislabor, nagylabor, nagyrutin, vérkép: melyik melyik?

A kislabor és a nagylabor, illetve a kisrutin és a nagyrutin egymás szinonimái. Ezen laboratóriumi vizsgálatok során vérből nyert minták alapján vizsgálják a szervezetünk működését – laboronként és egyénenként másképp. Az Affidea Magyarországnál végzett laborvizsgálatok is a páciensre fókuszálnak, és az adott egyedi panaszok alapos, precíz kivizsgálására.

Miben más a nagylabor, mint a vérkép?

A vérkép csak a vér összetételének a vizsgálatát jelenti (fehérvérsejtek száma, vörösvérsejtek száma, vérlemezkék). A nagylabor során viszont olyan specifikus vizsgálatokat végeznek, amelyek nemcsak a vérképet, hanem a szervezet más fontos paramétereit is vizsgálják. Segítségével például megállapítható az immunrendszer állapota, az anyagcsere-folyamatok, a vese- és májműködés állapota is. Ezáltal részletesebb képet kaphatunk az egészségünk állapotáról és esetleges problémákról is.

A nagylabor vizsgálatok összetétele attól függ, hogy milyen specifikus információkra van szükség az adott betegség vagy tünetek hátterének feltárásához. Mindig a kezelőorvos dönti el, hogy mely vizsgálatokra van szükség az adott betegség diagnosztizálásához. Ha például a beteg egy akut fázisban lévő panasszal érkezik, akkor a gyulladás kiderítése mellett a CRP paramétert vizsgálják. Ezt kiegészítik még a kémiai vizsgálatok, a vérzsírok (a két koleszterintípus, a HDL és az LDL, valamint a triglicerid). Illetve a vesefunkciót mérő kreatinint, GFR-t, karbamidot, a húgysavat, a különböző ionokat és a májfunkció paramétereket (GOT, GGT, GPT) is megnézik.

Mindezek mellett gyakran górcső alá kerülnek a hasnyálmirigy értékei, a pajzsmirigy működésének paraméterei, valamint (férfiak esetében) a PSA (prosztata specifikus antigén) értékei is.

Javaslatok általános nagylabor előtt

A nagylabor vizsgálatok előtt javasoljuk, hogy legalább 6-12 óráig ne fogyasszunk semmit, hogy a vérvétel során az eredmények ne legyenek torzítva. Fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk a vizsgálat előtt, de kerüljünk a vízen kívül minden más italt. A vizsgálat eredménye általában még aznap, az e-mail-címünkre megérkezik, amely után a kezelőorvossal megbeszélhetjük a további teendőket.

A nagylabor vizsgálatok segítségével számos egészségügyi probléma korai stádiumban történő felismerése és kezelése lehetségessé válik. Ezért is fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk ezeken a vizsgálatokon.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés