Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Autó és mobil, kell ennél több?

A mobiltelefon a mai emberhez szinte hozzánőtt. Sehova sem indulunk el nélküle, és rengeteg dologban segíti, kényelmesebbé varázsolja a napjainkat. Az, hogy mennyire meghatározó része a mobilhasználat a mindennapi életünknek, szinte fel sem tűnik. Egészen addig, amíg otthon nem felejtjük, vagy teljesen le nem merül, és „élettelenül” fekszik a kezünkben. Sehol egy értesítés, egy pittyogás, sehol a jól megszokott rezgés, de még az értesítő led sem villog.

Utazás mobillal

Ha tömegközlekedéssel indulunk el a nagyvilágba, vagy akár egy túrára, akkor életben tarthatjuk a telefont (és/vagy bármelyik más eszközünket) egy vele kompatibilis power bankkal. Kis helyet foglal, és egyszerűen tölthetjük vele a telefont.

Az autós utazás kicsit komplexebb. Ha hosszabb útra indulunk (akár külföldre), a telefont sokszor használjuk például navigációra. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan műholdakkal kommunikál a készülék, a képernyő pedig órák hosszat aktív. Verőfényes napsütésben pedig maximumra kell állítanunk a fényerőt, hogy lássuk is az útvonalat. Mivel a magas fényerő és a folyamatos műholdas kapcsolat igen sok erőforrást igényel, a telefon folyamatosan merül. Roppant kellemetlen, amikor útközben azon kell morfondírozni, hogy elég lesz az akkumulátor 5%-nyi energiája a vágyott cél eléréséig. Erre a legegyszerűbb megoldás az autós töltő. Ezek szivargyújtóra csatlakoztathatók, és ma már mindenféle biztonsági rendszerrel fel vannak vértezve. Támogatják a gyorstöltési protokollokat, védik a készüléket a túlmelegedés ellen, és a rövidzárlatot is kizárják. A legoptimálisabb teljesítménnyel töltenek, és a készülék akkumulátorának túltöltését is kiküszöbölik. Az egyszerű autóstöltőnek is létezik továbbgondolt, fejlettebb verziója. A transzmitterként használható autós töltők nemcsak a telefon töltését oldják meg, hanem a telefonról egyszerűen tudunk közvetlen zenét lejátszani, és a kihangosítóként is működnek.

transzmitteres autós töltő

A kihangosítóval jóval kényelmesebben, biztonságosabban bonyolíthatjuk le útközben a telefonbeszélgetéseket, és a vezetés közbeni telefonhasználat miatt sem kapunk büntetést. Ha több utas van, a sofőr a vezetésre figyel, viszont a többi utas általában szintén valamilyen elektronikai eszköz nyomogatásával üti el az autóban töltött időt. Az utasok által használt kütyük pedig nem feltétlen csak mobiltelefonok lehetnek. Ebben az esetben célszerű laptop/tablet töltésére is alkalmas töltőt beszerezni. Ezekről több eszköz is tölthető egyszerre, és jellemzően hosszabb csatlakozókábel teszi lehetővé, hogy a hátul ülők készülékei is energiához jussanak.

autós töltő usbc

Mit tehetünk, ha lemerült az autó akksija?

Az autózás viszont nemcsak felhőtlen kalandokból áll. Nagyon könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy indításkor egy indításkor egy elhaló „nyekk”-et hallunk, vagy annyit sem. Nemcsak a mobil eszközök akksija merülhet le, hanem bizony az autóé is. Leparkolás után egy aprócska figyelmetlenség, és máris égve maradtak a lámpák. Ha ritkán használjuk az autót, és még szép nagy mínuszok is tombolnak, akkor is megadhatja magát az autó akksija, főleg, ha régebbi. Roppant kellemetlen szituációval kerülünk szemben, főleg, ha sürgős dolgunk lenne. Ilyenkor (amennyiben ezt megtehetjük) betolhatjuk az autót, csak ehhez még össze kell verbuválnunk egy legalább egy-két fős, lelkes és sportos csapatot. Segítségül hívhatunk egy másik autóst is, és ha van bikakábel nálunk, akkor nyert ügyünk van. Az általános tapasztalat viszont az, hogy pont ilyenkor teljesen kihalt a parkoló és sehol nincs senki. A másik megoldás, hogy előtúrjuk a csomagtartóból a megfelelő kulcsot, és kikapjuk az akksit. Majd azt a „pillekönnyű” alkatrészt felcipeljük a lakásba, és tölteni kezdjük. Fél nap múlva visszarakjuk, és már indulhatunk is! Vagy van az a megoldás, hogy felnyitjuk a motorháztetőt, a ráapplikáljuk az autó akksijára az indítás rásegítő/bikázó funkcióval bíró power bankot, beülünk az autóba, beindítjuk, majd a power bankot eltávolítjuk, lecsukjuk a motorháztetőt és már indulunk is. A művelet nagyjából öt percet vesz igénybe, nem kell szerelnünk, nem kell cipekednünk, nem kell hozzá csapat, és nem is kell fél nappal elhalasztani az utazást. Ezek a brutális power bankok a legprecízebb eljárással, a legjobb alapanyagokból készülnek, emellett precíz tesztelési folyamatot követően kerülnek a boltok polcaira. Mivel itt már elég komoly energiáról van szó, maximálisan megfelelnek a különféle biztonsági szabványoknak, melyek a használat során teljes védelmet garantálnak. Jól jöhetnek nyaraláskor, vagy bárhol, ahol nincs áram. Az autó lemerült akksijának bikázást követően töltődnie kell, ha mégis olyan helyzetbe kerülnénk, hogy le kell állítani a motort (például egy benzinkúton tankolás miatt), akkor egy töltéssel akár 60 alkalommal is bikázhatjuk erről a power bankról a kocsit. Az életmentő funkció mellett, ugyanúgy alkalmas az eszközeink töltésére is, vagy akár lámpaként is használható, ami egy nemkívánatos éjszakai kerékcserét nagyon meg tud könnyíteni!

220v inverter töltő


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés