A csokoládé megédesíti az életet. Hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé? Igaz, hogy Napóleon is rajongott érte? Melyek azok a csokis italok, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni? Cikkünkben minden kérdést megválaszolunk.
Igaz, hogy Napóleon is rajongott érte, még a hadjárataira is vitt, hogy ebből merítsen energiát. Annyira népszerű édesség, hogy több ünnepnapot tartanak minden évben. A cikkben nemcsak a történetével foglalkozunk, hanem bemutatunk néhány különleges csokis italt is, amelyek mindegyike beszerezhető például az iDrinks likőr aloldalán.
A 16. században érkezett Európába
Egy évben több ünnepnapot is tartanak a csokoládéhoz kapcsolódóan, ez is bizonyítja a népszerűségét. A legnagyobb ünnepe július 7-én van, ugyanis egyes források szerint 1550-ben ezen a napon hozták be Európába. Több régi krónika szerint jóval hamarabb került sor erre, szóval ebben a témában nem egyszerű igazságot tenni, de az biztos, hogy a 16. században érkezett a kontinensre.
Továbbá július 28-án a tejcsokoládé ünnepét jegyzik, valamint szeptember 13-án a nemzetközi csokoládé napot, és november 7-én a nemzeti keserűcsokoládé mandulával napot. Nem kérdés, hogy ez az édesség annyira fenséges, hogy a többszörös ünnepnapokat egyértelműen megérdemli.
Egy kilónyi csokoládé 400 kakaóbabból
Az eredete a közép-amerikai kultúrához kötődik. Valószínűleg az olmékok voltak az első csokikészítők. A kakaófa, a rajta termő kakaóbabbal őshonosnak számít Mexikó, Közép- és Dél-Amerika területén.
Egyetlen kilónyi csokoládé elkészítéséhez 400 kakaóbabra van szükség. Ráadásul a folyamat nem egyszerű, nagy odafigyelést igényel. A mai csokik többsége a könnyen termeszthető forastero babból származik. Afrikából érkezik a legtöbb kakaó, ez közel a 70%-át jelenti a világ kakaótermelésének.
Ezeket a csokis italokat érdemes kipróbálni
Tökéletes választás a Licor 43 Chocolate, amely tartja a megfelelő egyensúlyt a virágos és a savas ízhullámok között. Egyesíti a krémesség és az étcsoki tulajdonságait. A Riga Black Balsam Chocolate & Mint italt is érdemes megkóstolni. Komplex nedű, amelyben 24 természetes összetevő és gyógynövény kavarog. Ízében fellelhető a cikória és a borsmenta.
Az Amarula Raspberry Chocolate Krémlikőr sem maradhat ki a sorból, ízvilágában megtalálható a marula, a forró területek jellegzetes gyümölcse. Lágy krémesség jellemzi, magával visz minket a napsütéses szavannára.
A magas kakaótartalmú Lindt Excellence Chilis Csokoládét is érdemes megkóstolni. A csípős chilis hagyományoknak állít emléket, érezhető benne a svájci csokik igényes vonalvezetése. Az említettek mellett a Deadhead Dark Chocolate Rum, a Mozart Chocolate Coffee Likőr, a Minttu Choco Mint, a Berentzen White Chocolate Likőr, az Egg Royale Chocolate Cream, a Barista Chocolate Quad is kihagyhatatlan. A felsorolt italok mindegyike beszerezhető az iDrinks webáruházában és üzleteiben.
Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!