Az egykor a rosszlányokról híres téren ma már igazi, modern belvárosi hangulatot találhatunk. A Vásárcsarnok épületében pedig elcsíphetünk egy parányi olasz életérzést. Így szívhatjuk magunkba egyszerre Budapest, Róma vagy Firenze levegőjét.
Olasz konyha: tradíció és megújulás
Nem könnyű a fővárosban kitűnni egy olasz étteremmel, hiszen több tucat működik belőle, meglehetősen egyenetlen színvonalon. A másik nehézség, hogy nagy a különbség aközött, amit mi magyarok olasz konyhának tartunk és a tradicionális olasz ételek között. Nagyon sok “olasz étel” Itáliából az Egyesült Államokba kerülve a bevándorlókkal, egyfajta amerikanizálódáson esett át, hogy aztán a világháborúban az amerikai katonák által visszatérjen Olaszországba, teljesen átalakulva. Az Oinos étteremben az olasz hagyományt ötvözik egy csepp modernitással.
Aki rápillant az étlapra rögtön láthatja, hogy sokkal többet kaphat, mint a megszokott pizza és tésztaételek. Ahogy a mediterrán konyhák többségében, itt is nagy hangsúly van a különböző előételeken, mártogatósokon. Ezek a kisebb adag ételek reprezentálják kicsiben mindazokat a kincseket, amit a Földközi-tenger medencéje az egyetemes étkezési kultúrának adott az évszázadok folyamán. A különböző tenger gyümölcseit, az olívabogyót, és a sokféle finom sajtokat.
A főételek választékára sem lehet panasz, ahol erőteljesen a húsok dominálnak. A BBQ oldalas, a sous vide sertéscsülök és a kacsamell mellett, a könnyebb húsos élményre vágyóknak a lazac steak kínál kulináris élményt.
A kihagyhatatlan klasszikusok
Természetesen nincs olasz étterem pizza nélkül. A Oinos étteremben a klasszikus feltéteket is megtaláljuk a legegyszerűbb pizza margheritatól az igazi ízkavalkádot kínáló pizza prosciutto & tartufo-ig, ami pármai sonkával, bivaly mozzarellával és szarvasgombás olajjal kényezteti az ízlelőbimbókat.
A pizzák mellett felvonulnak a klasszikus tésztaételek is. A bolognai szósszal készített lasagne és tagliatelle, a lazacos ravioli és ennek szarvasgombával elkészített változata. Emellett a rizottókedvelők is megtalálják számításaikat, hiszen az étlapon erdei gombás és Kárpáti fogas módra elkészített rizottót is választhatnak.
Születésnapra, házassági évfordulóra, vagy csak úgy
Beszélhetnénk még a kitűnő desszertekről, a remek borokról vagy az angus marhából készített hamburgerekről. Egy biztos, ha kitűnő olasz ételekre vágyunk, egy modern letisztult környezetben, Budapest szívében, akkor az Oinos étterem nem okoz csalódást. Ráadásul nemcsak ebédelhetünk és vacsorázhatunk, hanem bruncholhatunk is egyet barátainkkal vagy partnerünkkel. Persze az sem baj, ha nincs semmilyen apropója egy olasz étkezésnek, elég ha megkívánjuk. Ha pedig várnunk kell az asztalunkra, akkor hörpintsünk fel egy hideg proseccót a bárban, és élvezzük a dolce vitát!
Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!