Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Kinek ideális választás egy mini PC?

Számos asztali számítógép típus elérhető a boltok kínálatában, melyek között vannak igen nagy, de egészek kicsi, igazi mini PC-k is. Ez utóbbiakkal fogunk foglalkozni ebben a cikkünkben. Megnézzük, hogy mik az előnyei, a hátrányai, és hogy kinek ideális választás egy mini PC.

Milyen előnyei vannak egy mini PC-nek?

Egyértelmű és szembetűnő előnnyel rendelkeznek, mely nem más, mint a méretük. Egyre többen keresik ezt a kialakítást, és a kínálat is egyre nagyobb belőlük, elég megnézni a PC Aréna mini PC kínálatát.

A koronavírus megjelenése óta egyre többen választják a home office-t, sőt egyre többen elvárásként fogalmazzák meg, ha új állás után kutatnak. Viszont bármennyire is kényelmes otthonról dolgozni, ehhez ki kell alakítani egy megfelelő munkaállomást. Ami viszont lehet, nem is olyan egyszerű, főleg, ha valamilyen helyigényes megoldásban gondolkodunk.

Ha viszont egy mini PC beszerzése mellett döntünk, akkor a gépháznak már nem is igazán kell külön helyet találnunk, elég a monitornak, és a kábelekkel sem kell bajlódnunk, ha beszerzünk egy-egy vezeték nélküli (wireless) billentyűzetet és egeret.

Ráadásul el kell oszlatnunk egy tévhitet is: ezek a számítógépek semmivel sem gyengébbek, mint normál méretű társaik, mindössze kevesebb helyet foglalnak benne az alkatrészek.

Kinek ideális választás egy mini PC?

A már említett munkaállomás-kialakítás mellett további ötleteink is vannak, hogy hol lehet kiváló választás egy mini PC.

Például egy házimozi rendszer kialakítása során a mini számítógépet a televízióhoz csatlakoztathatjuk, így helyet spórolhatunk, és egyszerűen tudjuk kialakítani az egész szettet. Egyedül a megfelelő (HDMI vagy DisplayPort) csatlakozási lehetőségekre kell figyelnünk.

Emellett akár kamerarendszerekhez vagy kivetítéshez is nagyszerű választást jelentenek. És természetesen praktikus megoldást jelentenek a helykihasználás szempontjából irodákban, szállodákban és akár gyárakban is. Gyakorlatilag mindenhol, ahol kevés a hely, vagy szeretnénk diszkréten megoldani az informatikai rendszer kialakítását.

Vannak hátrányai is a mini PC-knek?

Ahogy az előnyöket, úgy a hátrányokat is érdemes megismerni, ezért most megnézzük azt is, hogy kinek és miért nem ajánlott a mini PC választása.

Ha nem számít a méret, akkor vannak olyan esetek, amikor érdemes egy hagyományos PC-t beszerezni. Ilyen például az, ha nem az energiatakarékosság és hatékonyság a fő szempont, hanem a maximális teljesítmény és a bővíthetőség.

Gamerek, grafikusok, videóvágók és photoshop guruk számára mindenképp a hagyományos változat lesz a jó választás.

Egy mini PC jellemzően merevlemezzel és memóriával bővíthető. Ha viszont ezenfelül is vannak igényeink (például erősebb videókártya), akkor nem kérdés, hogy egy hagyományos asztali számítógép lesz a jó választás.

A fentiek alapján már el tudjuk dönteni, hogy számunkra jó választás-e egy kis helyigénnyel rendelkező kompakt számítógép. Döntsünk mindig az igényeink szerint!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés