Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Hogyan érinti az új adózási kormányrendelet a nyugdíjcélú biztosításokat?

A nyugdíjcélú megtakarítások számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amik miatt előszeretettel alkalmaztuk őket a portfóliókban. Egyik pozitívumuk például a kamatadó-mentesség, ami sokak számára döntő ténynek bizonyult. Az elmúlt hetekben azonban a kormány részéről több intézkedés is történt a megtakarítások adózási sruktúráját illetően. A következő cikkben azt vizsgáljuk, hogyan hatott ki mindez a nyugdíjcélú megtakarításokra.

Mit kell érteni az új kormányrendelet alatt?

Az új szabályozások értelmében a megtakarításokra kirótt terheket – azaz a kamatadót és a szochót – együttesen kell értelmezni, azaz minden olyan bevétel után illetéket kell fizetni, ami megtakarítások kamataiból származik.

Szeretnéd a nyugdíjas időszakot önfeledten tölteni, anyagi biztonságban? Az online befektetések segítenek, hogy ne kelljen aggódni időskorodban sem a kiadások miatt, sőt, akár az utódokat is tudod támogatni ebből!

Hogyan és mikortól érvényesek az új szabályok?

A kormány új rendelkezése, valamint a fizetési kötelezettségek 2023. július 1. után lépnek érvénybe. Tehát az addig megkötött szerződésekre még a korábbi szabályok érvényesek, és csupán kamatadó fizetési kötelezettség vonatkozik rájuk.

Természetesen ebben az esetben is akadnak kivételek, ugyanis az ingatlanalapok, valamint az állampapírok mentesülnek a szocho és kamatadó megfizetési kötelezettség alól időkorlát nélkül.

Megéri a továbbiakban nyugdíjcélú megtakarítást indítani?

A nyugdíjcélú megtakarítások a legtöbbeknek nem néhány éves projektet jelentenek, hanem jó esetben akár évtizedeken át építgetett portfóliót. Az ilyen mértékben tudatos embereket nem valószínű, hogy a kamatok után történő adózás el tudná rettenteni attól, hogy minden áron megpróbálják megteremteni a nyugdíjas évekre a szükséges pénzmennyiséget. De a jó hír az, hogy ezen egyelőre nem is kell gondolkodni, hiszen mindennemű nyugdíjcélú megtakarítás kamatadó- és szocho-mentesnek minősül a továbbiakban is, nem módosított ezen a bevett szokáson az új rendelet sem.

Összességében elmondható tehát, hogy az új intézkedések nem nehezítették meg azoknak a dolgát, akik szeretnének nyugodt időskort biztosítani maguknak. A megfelelően összeállított nyugdíjcélú megtakarítással egyrészt elérheted, hogy ne kelljen a gyermekeid és unokáid jóindulatától függened a mindennapokban a nyugalmazásod után sem. Másrészt pedig olyan mennyiségű megtakarítást is felhalmozhatsz, amivel nemcsak a minimum szintet tudod fenntartani, hanem akár utazásokra vagy új hobbik kitanulására is lehetőséged nyílik.

Ehhez pedig nincs másra szükség, csak hogy a lehető leghamarabb elkezdj gondoskodni az időskori énedről, és hagyd, hogy a kamatok Neked dolgozzanak.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés