Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mi ez a nagy barkácsolási őrület?

A barkácsolás egyfajta új őrület napjaink modern, digitális világában. Sőt, több esetben nem is a kétkezi mesteremberek, hanem inkább az irodai dolgozók, egész nap a képernyő előtt dolgozók hóbortja. Talán nem is véletlenül: megjelenik benne az alkotás öröme, a kreativitás és közben még a flow-élmény sem marad el. Kikapcsolódásnak is mindenképpen hasznosabb, mint mondjuk a televízió előtt punnyadni egy fárasztó nap végén.

A barkácsolás művészete

A barkácsolás művészet. Az alkotás öröme, a kreativitás ugyanúgy megjelenik, mint egy festmény elkészítésénél vagy könyv megírásánál. Itt azonban az eredmény azonnal látható, objektív. Ha már a példákat nézzük, gondoljunk csak például a könyvespolc összerakására. Ha megtartja a könyveket, akkor látható, hogy jó munkát végeztünk. Ha pedig szép és esztétikus az egész bútor elrendezése, akkor a művészi vénánk is visszaköszön a munkánkból.

Kellemeset a hasznossal

Barkácsolni akkor érdemes, ha élvezzük is a munkát, és valami hasznosat is csinálunk vele. Ha csak az egyik állítás igaz, az sem tragédia, de célszerű összekötni a kellemeset a hasznossal. Így nem veszítjük el a motivációnkat, hiszen el kell végezni a munkát. Másik esetben hiábavalónak érezzük majd a befektetett időt és energiát, ha nincs funkciója a létrehozott daraboknak, ugyanúgy elmegy a kedvünk idővel.

Hogyan fejlődjünk?

Áthívott a szomszéd összerakni a szekrényt? Imádja a gyerek a kerti homokozót, amit építettünk? Lecseréltük a zárat, és alig várjuk az újabb kihívásokat? Akkor talán eljutottunk arra a szintre, hogy igazi barkácsolónak valljuk magunkat.

A DIY (csináld magad) munkák alapvető lényege, hogy nem egy iskolapadban tanuljuk meg a fortélyokat, és vizsgákon sem kell izzadni. Mi vagyunk önmagunk vizsgáztatói. Hiszen ha szétesik a bútor, vagy nem működik a csap, amit megjavítottunk, akkor valamit nem jól csináltunk. De ha ezek már mennek, akkor is újabb és újabb kihívások elé állíthatjuk magunkat.

Sokféleképpen megtanulhatjuk a barkácsolás csínját-bínját. A legjobb persze, ha van olyan ismerős, akinek a közelében elleshetjük a legjobb praktikákat. Ha nincs, az sem baj. Rengeteg hasznos videó és blogcikk áll rendelkezésre már például az interneten is. Akár lépésről lépésre is elolvashatjuk, hogyan kell megépíteni egy kerti homokozót.

Milyen szerszámokra lesz szükség?

Hiába az elmélet és minden amit a barkácsolásról tudunk, ha nincsenek meg a megfelelő eszközök a munkálatokhoz. Ahány feladat, annyi szerszám. Ahogy minden igazi, régi vágású ismerősünknél ott van egy szerszámosláda, és mindig kéznél van az a darab, amire szükség van, nagyjából erre kell törekednünk nekünk is. Az alapvető kéziszerszámok mellett a 21. században már egyes szerszámgépek is elengedhetetlenek. A jó hír viszont az, hogy mindent gyorsan és könnyen, online is beszerezhetünk.

Kéziszerszámok

A klasszikus, hagyományos kézzel használt szerszámok még nagyon sokáig az alapvető szerszámkészlet elemei lesznek. Legyen szó összeszerelési, vagy kisebb-nagyobb javítási munkálatokról, egyszerűen szükség van rájuk. Annyira evidens szerszámokra kell gondolni, mint a csavarhúzó, a kalapács, vagy a villáskulcs.

Elektromos gépek

Az elektromos árammal működő gépek hatékonyabb és egyszerűbb munkavégzést tesznek lehetővé. A fúrógépek, a sarokcsiszoló, vagy az ütvecsavarozó egyaránt jelentősen megkönnyíti és lerövidíti a munkálatokat. Utóbbi már akkumulátoros meghajtóegységgel működik, ezért bárhol bármikor használhatjuk otthon is.

Bosch ütvecsavarozó (kép: Zákány Szerszámház)

Honnan szerezhetjük be őket?

Bármelyik eszköz is hiányzik még a szerszámosládából, itt az ideje pótolni! A Zákány Szerszámház széles kínálatából szerencsére számos  szerszám gyorsan és egyszerűen megrendelhető online. Ha pedig már ismerjük a barkácsolás elméletét és gyakorlatát, megvan minden eszközünk és szerszámunk hozzá, belevághatunk ebbe a kihívásokkal teli, érdekfeszítő világba!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés