Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Világítás az irodában, dolgozószobában

Megfelelő világítás mellett nemcsak a vakoskodást kerülhetjük el, hanem akár az irodai baleseteket is. Persze, egy búvár tűzszerész munkája jóval több veszélyt hordoz magában, mint egy irodai munkakör, mégis egy levélbontó késsel, vagy tűzőgéppel is könnyen kárt tehet magában az ember, ha nem látja, hogy mit csinál. Az iroda, dolgozószoba megfelelő megvilágítása tehát fontos, még akkor is, ha zömében a képernyő előtt ténykedünk.

A minket körülvevő fény a hangulatunkat, közérzetünket is befolyásolja. A színhőmérséklet emelkedésével a fény vörös összetevői csökkennek, míg kék összetevői növekednek, tehát minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál “kékebb”, és minél alacsonyabb a fény színhőmérséklete annál “vörösebb” lesz a színe. Előfordulhat, hogy hiába igyekszünk minden idegszálunkkal az aktuális feladatunkra koncentrálni, a fényforrás miatt mégis az ébrenlét fenntartására megy el a legtöbb energiánk. Az időnként villódzó neoncső pedig gondoskodik arról, hogy a nap végére az őrület határára kerüljünk. Bár szinte észre sem vesszük, de a világítás nagyon nagy hatással van a hatékonyságunkra, így a munkánk minőségére is! Különösen igaz ez a téli időszakban, amikor alig jut be valami természetes fény, és szinte reggeltől estig mesterséges világítás mellett dolgozunk. Erre jelentenek kényelmes, és egyszerű megoldást a különféle okos világítóeszközök. Nézzük, milyen előnyökkel bírnak egy egyszerű villanykörtéhez képest.

Rugalmasság és testreszabhatóság

Az okos világítórendszerek lehetővé teszik a fényerő és a szín hőmérsékletének szabályozását. Ennek köszönhetően az irodai dolgozók a személyes igényeiknek, és az elvégzendő feladatoknak megfelelően állíthatják be a közvetlen környezetükben a világítást. Például, ha egy munkatársnak nagyobb fényre van szüksége a részletes munkához, egyszerűen növelheti a fényerőt, míg ha egy kreatív munkafolyamathoz tompább, melegebb fényre van szükség, ez is könnyedén megoldható. Ez a rugalmasság és testreszabhatóság hozzájárul a kényelmes és produktív munkakörnyezethez.

Energiahatékonyság

Az okos világítórendszerek jellemzően energiatakarékos funkciókkal is rendelkeznek. A szenzorok és a beágyazott intelligens vezérlők lehetővé teszik, hogy a fény csak akkor legyen bekapcsolva, amikor épp szükség van rá. Az okos világítás rendszerek automatikusan érzékelik a jelenlétet, így, ha senki nincs a helyiségben, lekapcsolják a felesleges fényeket. Ez jelentős energiamegtakarítást eredményezhet a hagyományos villanykörtékhez vagy neonfényekhez képest, és hozzájárulhat a fenntartható munkahely kialakításához.

Hangvezérlés és automatizáció

Az okos világításrendszerek egyre inkább támogatják a hangvezérlést és az automatizációt. Ez azt jelenti, hogy az irodai dolgozók egyszerűen vezérelhetik a világítást hangutasításokkal, ami kényelmet és hatékonyságot eredményez. Elég például annyit mondani, hogy “Kapcsold be a terem fényeit”, és az okos rendszer aktiválja a megfelelő beállításokat. Az automatizáció lehetővé teszi azt is, hogy az irodai világítás időzítve, vagy a napszakhoz igazodva változzon. Természetesen az egyszerű villanykörténél is működik a “hangvezérlés”, egészen addig, amíg a villanykapcsolóhoz legközelebb ülő kolléga meg nem unja.

A gyártók is felismerték a megfelelő világítás fontosságát, és széles termékpalettával gondoskodnak az irodák és dolgozószobák optimális fényviszonyairól. Ennek eredményeként ma már a legkülönfélébb megoldások közül válogathatunk. A monitorlámpák elsősorban dolgozószobákba illenek. Kiküszöbölik a monitor tükröződését, és a segítségükkel kevésbé fárad el a szem. A hideg fény segít a koncentrációban, a meleg fény pedig a pihenésben. Az RGB világítás pedig egy pillanat alatt hangulatos játékbarlanggá varázsolja a helyiséget, ha vége a munkának, és kezdődik a szórakozás. A mennyezeti okoslámpák letisztult formavilággal rendelkeznek, így tökéletesek irodákba és dolgozószobákba egyaránt. Mobilalkalmazással, vagy akár hangvezérléssel is válthatunk a különféle üzemmódok között. Nagyobb termek, irodák esetén akár több lámpát is irányíthatunk egyszerre. A klasszikus dizájn ellenére az RGB ezekben is benne van, ami a céges rendezvények esetén megalapozhatja a hangulatot. A különféle led világító panelek leginkább üzlethelyiségek megvilágítására és dekorálására szolgálnak. Segítségükkel nem pusztán a világítást lehet megoldani, hanem akár egyedi fényanimációkat is készíthetünk. Némi kreativitással akár a cég logóját is megpróbálhatjuk kirakni. A figyelemfelkeltés itt is adott, mivel (a beépített Rhythm modulnak köszönhetően) a panelek a beállított zene ritmusára is képesek világítani. Ha dekoráció, vagy egy iroda arculatának a kifejezése a cél, mindenképp érdemes megemlíteni a fényszalagokat! Rugalmasak, elhelyezhetőek rejtve is, és akár éjszakai fény funkciót is elláthatnak.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés