Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A nyílászáró beépítés szabályai: mire kell figyelni?

A nyílászáró beépítés az ingatlanépítés- vagy felújítás sarkalatos pontja. Szakszerű kivitelezés esetén nem csak az ingatlan hőháztartása lesz optimális, hanem a rezsiszámlák is jelentősen csökkenek. Mire kell figyelni a beépítésnél? Mutatjuk!

A nyílászárók kiválasztása

A tervezés során két dolgot kell alaposan átgondolni. Először azt, hogy milyen célból szeretnétek új ajtókat, ablakokat? A régiek elhasználódtak, nem zárnak jól? Beengedik a hideget, a csapadékot, esetleg penészedik a fal? Vagy a zajt szeretnétek csökkenteni egy többrétegű ablakkal? Ha körvonalazódtak a célok, akkor azt kell megvizsgálni, hogy mennyi pénzből tudtok gazdálkodni. Itt két eset fordulhat elő: ha egy teljesen új, építés alatt álló ingatlanba kerülnek be majd a nyílászárók, akkor ott az építési ütemtervnek megfelelően már be vannak építve ezek a költségek. Ha viszont egy kész ingatlanban készültök nyílászárócserére, akkor alaposan fel kell mérni a lehetőségeket. A szakemberek azt javasolják, hogy a nyílászárókon nem éri meg spórolni, hiszen egyrészt a jó nyílászárók sokkal energiahatékonyabbá teszik az ingatlant, amely ezáltal sokkal értékállóbb lesz, másrészt esztétikai szempontból jelentősen meghatározzák az ingatlan arculatát.

Külső és belső nyílászárók

Amennyiben a rezsiszámlák csökkentése a fő cél, akkor először a külső nyílászárók cseréjét érdemes elvégezni, majd a megfelelő anyagi kondíciók mellett sorra kerülhetnek majd a belső nyílászárók is. Kulcsfontosságú a megfelelő gyártó és forgalmazó kiválasztása, hiszen az egyedi igényfelmérést, a szakszerű kivitelezést, a nyílászárók garanciáját csak megbízható partner tudja biztosítani.

Jobb minőség, hosszabb élettartam

A legmodernebb gyártási technológiáknak köszönhetően a mai műanyag ablakok nem vetemednek, karbantartást alig igényelnek, a több légkamrás, nagyobb profilvastagságú, acélmerevítéssel rendelkező stabil keretek hosszú éveken át megbízható működést biztosítanak. Sokan úgy gondolják, hogy a beépítést maguk is meg tudják csinálni, de mi mindenképpen szakember segítségét javasoljuk, hiszen egy nyílászáró beépítés és az utána következő utómunkálatok, sokszor több szakember – kőműves, festő, burkoló – szakember tudását igényli.

A nyílászáró beépítés

A beépítés amennyiben használt ingatlanról van szó, először bontással jár. Az eljárás során a régi nyílászárókat teljes mértékben eltávolítják. A régiek szárnyait leszerelik, majd vésőkkel kilazítják a régi tokokat is és óvatosan kiveszik a falkávából. A bontásnak ebben a szakaszában szoktak az újabb problémák felmerülni, hiszen ekkor látják a szakemberek, hogy milyen minőségű területre tudják majd betenni az új nyílászárókat. A VEKA szerint ezért is érdemes szakemberhez fordulni a műanyag nyílászárók beépítésénél. Sokszor keletkezik törmelék a kávákból kihullott kilazult tégladarabokból, pótlólagos fa- vagy csempedarabokból, sokszor nem jól rögzített szigetelő darabok törnek le. Új ingatlan esetén ezek a bontási munkálatok természetesen elmaradnak.

A káva helyreállítása és a portalanítása után teszik fel a szakemberek az új nyílászárókat.

A rögzítés és a védőfólia eltávolítása után bontakozik ki igazán egy új nyílászáró szépsége. Ilyenkor már nincs más dolgunk, csak élvezni a hang- és hőszigetelt nyílászárók előnyeit.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés