Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Kiből lehet logisztikai ügyintéző?

Fogyasztói társadalmunk megköveteli a logisztikai rendszerek létrejöttét és széles körű elterjedését. Rengeteg árumennyiség ”utazik” nap mint nap a városok, országok, vagy akár a földrészek között. Ezekhez nemcsak raktárakra és szállító járművekre van szükség, hanem komplett logisztikai struktúrákra is.

A raktározás és logisztika területén számtalan ember dolgozik, hiszen humánerőforrás nélkül a folyamat önmagában nem működne. Ez a hatalmas mennyiségű munkaerő különböző területeken veszi ki a részét a logisztikai folyamatokból. Különféle munkakörök között nézelődhetünk a https://veszpremallas.hu/allasok/raktarozas-logisztika portál felületén, ahol sok elsőrendű munkáltató várja a pályázók jelentkezését.

Ezen a területen az egyik nagyon keresett szakma a logisztikai ügyintéző, ami több mindent is magába foglal. De mit is csinál valójában egy ilyen munkakörben tevékenykedő szakember?

A logisztikai ügyintéző munkakör

A logisztikai ügyintéző feladatainak lényege a termék beszállíttatása a gyártótól a kereskedőig, illetve onnan a vásárlóhoz. Tehát ő intézi a szállításokat, valamint tartja a kapcsolatot a fuvarozó cégekkel. A termékek szállítása mellett az információáramlást is a logisztikai ügyintéző eszközöli a gyárak, a termelőüzemek, a kereskedők között.

Úgy szervezi meg az alapanyag-beszerzést, a termelőüzembe jutást, koordinálja az elosztást, és továbbítja a készterméket a kereskedők felé, hogy közben ügyel a költséghatékonyságra is. Nagyon összetett feladatkör ez, úgyhogy számos készséggel és képességgel is rendelkeznie kell egy jó logisztikai ügyintézőnek.

Milyen képességek birtokában lehet valaki jó logisztikai ügyintéző?

A logisztikai ügyintéző sokszor két tűz közé kerül a munkája során, ezért alapvető kritérium a stressztűrő képesség, aminek hiányában nem sokáig ülne a helyén. Mindegyik fél érdekeit egyszerre kell szem előtt tartania, illetve úgy képviselnie, hogy senki ne járjon rosszul, tehát hatékonyan kell megoldania bizonyos helyzeteket.

A szállítás sikeres lebonyolításához pontos információáramlásra van szükség, ezért szintén alapvető szempont a kiváló kommunikációs készség. Előfordulhat, hogy hiba csúszik a gépezetbe, mivel sok az érdekelt fél, nagyobb ennek lehetősége is. Ilyen esetekben egy jó munkát végző logisztikai ügyintéző kitűnően oldja meg a hibákat.

Ebből már kiderül, hogy lényeges a problémamegoldó képesség megléte is, mert gyorsan és hatékonyan kell döntéseket hozni ebben a szakmában. Gyors helyzetfelismeréssel orvosolható a legtöbb felmerülő helyzet, főleg, ha az ügyintéző ennek a képesésgnek is birtokában van.

Mire lehet még szükség?

Ezeken kívül is van még néhány meghatározó képesség, amelyekre nem árt szert tenni. A precizitás, az empátia és a kitűnő memória lényeges készségek, melyek szükségesek a feladatok ellátásához.

Jól jöhet a kereskedői véna, a vevőközpontú gondolkodás is, némi marketing ismerettel megspékelve. Ami pedig ma már elengedhetetlen, az az idegennyelv ismerete, hiszen sok cég jelen van a nemzetközi piacokon is.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés