Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Hegesztő állás – karrierlehetőségek itthon és külföldön

Megbecsült szakmaiság

Bár korábban a közbeszédben divattá vált a szakmunkák ázsiójának leépítése, mára visszanyerték régi megbecsültségüket. Ám még ezen a szűk körön belül is léteznek olyan szakmák, melyek kiemelkednek a lehetőségek terén és akár külföldön is kelendőnek számítanak.

A szakmunkákat övező kérdések és gondolatok az elmúlt évtizedekben bőven adtak táptalajt a közéleti és munkaerőpiaci viták számára is. Ennek oka leginkább az, hogy az ilyen jellegű munkák társadalmi megítélése meglehetősen változékony volt az elmúlt évtizedekben. Ebben persze hathatós szerepet játszott a mesterségesen alakított közbeszéd is, mely a tömegeket inkább a felsőoktatás felé terelte, ezzel sok szempontból ellehetetlenítve a szakmunkás képzést.

Jó szakemberekre márpedig mindig is szükség volt és lesz is, így fontos, hogy a már munkaerőpiacon lévő szakemberek mellé az oktatási intézmények az utánpótlást is kitermeljék. Napjainkra szerencsére a közmegítélésben is visszaállt a szakmunkák korábbi státusza, így ezek az állások is komoly megbecsültségnek örvendenek. Ez azon is meglátszik, hogy egy ilyen munkával megkereshető jövedelem sokszor bőven vetekszik az értelmiségi pozíciók által kínált bérrel.

Ám még egy ilyen szűk szegmensen belül is tehetők bizonyos különbségek az álláshelyek, szakmák között. Mindig is jellemző volt, hogy egyes képzettségek kiemelkednek a tömegből, ezt pedig leginkább az arra vonatkozó aktuális kereslet határozta meg. Ha szeretnénk kiemelni egy napjainkban népszerűnek számító, jó lehetőségeket tartogató szakmunkát a hegesztő állás mindenképpen az élbolyban szerepelne.

Szaktudás és tapasztalat

A hegesztő állás kiemelt szerepe természetesen nem véletlen, hiszen a legtöbb munka meglehetősen specifikus szaktudást igényel. Az, hogy az egyes munkáltatók mit várnak el, természetesen könnyedén leszűrhető az álláshirdetések erre vonatkozó részéből. Ami biztos, hogy a megfelelő képesítés birtokában lényegében az összes hegesztő állás elérhetővé válik, mely kifejezetten nagy merítési lehetőséget kínál az álláskereső szakemberek számára.

Adott esetben az is előfordulhat, hogy egy cég olyan hegesztő állást hirdet meg, melynél a szaktudás nem bemeneti feltétel. Ez a ritkább esetek egyike és természetesen a bérezés szempontjából sem tudja ugyanazt kínálni, mint egy szakképesítést igénylő munka. Ezekben az esetekben ugyanis elegendő az, ha valaki képes műszaki rajzok alapján tájékozódni. A többit már a cég adja, illetve a dolgozó szedi magára a munkában szerzett tapasztalat útján.

Tény, hogy az ilyen jellegű belső képzések is jól működhetnek, ám ezek valamivel szűkebb szaktudást nyújtanak. Tekintve, hogy egy-egy specifikus feladatra tanítják be a munkavállalókat, átfedő szakmai tudást nem képesek nyújtani. Épp ezért egy olyan szakember, aki hivatalos úton sajátította el hegesztési ismereteit, jóval keresettebb lesz a munkaerőpiacon. Számos hegesztő állás pedig kifejezetten csak e szakemberek számára érhető el.

Szakmunka külföldön is

A legtöbb szakmunka, így a hegesztő állás esetén is elmondható, hogy a jó szakemberekre a határon túl is nagy a kereslet. Így tehát egy szakmával akár külföldön is jól lehet érvényesülni – nem mellékesen – a hazai bérek többszöröséért. A munka alapvetően mindenhol ugyanaz, az itthon elsajátított ismeretek és hegesztési tapasztalat odakint is ugyanúgy kamatoztatható. Egy hegesztő állás esetén pedig a nyelvtudás hiánya sem feltétlenül okoz problémát.

Egy külföldi karrier természetesen bizonyos kompromisszumokkal jár, ám a legtöbb szempontból jóval kedvezőbb lehetőség, mint itthon dolgozni. Habár a szakmunkák megbecsültsége és bérszínvonala már hazánkban is egyre erősebb, továbbra is nagy a szakadék a nyugatabbra megszerezhető jövedelemhez képest. A munkaerőt pedig külföldön is folyamatosan keresik, így akár átmenetileg, akár hosszabb távon is alternatíva lehet a külföldi munkavégzés.

Az álláspiac itthon és a határokon túl is bővelkedik a hegesztő állásokban, így a szakemberek bátran válogathatnak. Az, hogy kinek melyik út éri meg, azaz itthon szeretne érvényesülni, vagy szerencsét próbálna külföldön is, abszolút szubjektív. Tulajdonképpen kivételes helyzet az, hogy valaki eldöntheti melyik útra lép rá, hiszen a lehetőségek mindkét esetben adottak. Ez is jól mutatja, hogy napjainkban a szakmunka és egy hegesztő állás milyen kiváló kilátásokkal rendelkezik.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés