Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Milyen az ideális futókerék hörcsögünknek?

A hörik nagyok aktív, mozgékony állatkák, akik szeretnek szaladgálni, mászni, ugrálni. A futás számukra alapvető ösztönös cselekvéssor. Ezt az igényüket leginkább egy megfelelő futókerékkel tudják kielégíteni. De milyet érdemes választani?

Futókerékkel minden izgalmasabb!

A hörik egyik legkedvesebb kiegészítője a futókerék, mely tekinthető kötelező elemnek is. A segítségével csökkenthető az unalom, és viszonylag kis területen is kilométereket tehetnek meg, mint ahogyan a vadonban tennék. A HöriShop.hu aranyhörcsög futókerék kínálatából megtalálhatjuk a legoptimálisabbat. Elérhetők csendes, zárt típusok, és beszerezhetők futókorongok is.

A hörik alapvető ösztöne, hogy minél többet felfedezzenek és szaladgáljanak. Természetes élőhelyükön képesek akár hosszú kilométereket megtenni élelemért, vízért és fészekaljért kutatva. Számukra az élet rendje, hogy futnak és keresgélnek.

Ez a kellék tehát épp annyira fontos, mint a víz és táplálék, ne feledkezzünk meg róla! A mindennapi mozgás hiányában az egészségük is leromolhat.

Törekednünk kell arra, hogy megteremtsük a természetes közegükre emlékeztető környezetet, melyben vidámak, energikusak lehetnek. A szűk, unalmas élettér nem ideális számukra. Ehelyett válasszunk viszonylag nagyobb méretű ketrecet vagy terráriumot, amelyben kényelmesen elhelyezhető a futókerék is.

Hogyan válasszunk futókereket?

A bőséges kínálatban találunk különböző formavilágú és méretű futóalkalmatosságot. Mindenképpen kishörcsögünk fajtájától függően válasszunk. Egy törpehörcsögnek elegendő kisebb futókerék is, viszont egy szíriai aranyhörcsög nagyobbat igényel.

A legjobban úgy szűrhető le, hogy megfelelő méretűvel van dolgunk, ha megfigyeljük futás közben kedvencünket. A testtartásából rengeteg kiderül. Futás közben is egyenesnek kell maradnia a hátának. Amennyiben a hát meghajlik, vagy kissé ívelt a szaladgáláskor, akkor az a kerék bizony kicsinek számít.

A hörcsögfajták közül a szíriai aranyhörcsögök a legnagyobbak, nekik nagyobb átmérőjű futókellékre lesz szükségük. Méretükből adódóan erősebbek is, ezért egy nehezebb súlyú kereket is könnyen mozgatnak, a törpehörik viszont kisebbel boldogulnak jobban. Tehát egy szíriai hörinek a 18 cm átmérőjű kellék lesz optimális.

A futókerekek típusai

A szabadon álló kerekek beépített állvánnyal ellátottak, ezáltal nem szükséges a ketrec oldalához rögzíteni őket, ami csendesebb használatot tesz lehetővé.

Elérhetők olyan ketrecek, melyekben már alapból megtalálható futókerék beépítve, így a lakhely megvásárlásával együtt a létfontosságú felszerelést is beszerezhetjük. Ilyen esetben a kerekek a ketrecre rögzíthetők, előnyük, hogy nehezebben borulnak fel, hátrányuk viszont, hogy zajosabbak.

Mindenképpen stabil, biztonságos felületű típust válasszunk, olyat, amelyik nem borul fel könnyen, csúcssebesség mellett sem. Ugyanakkor a felülete legyen sima és csúszásmentes, akár fából, akár műanyagból vagy fémből készült. Tegyünk meg mindent, hogy a hörcsögünk jól érezze magát!

Hirdetés