Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Ma már ékezetes domained is lehet

Manapság már teljesen mindegy, hogy milyen területen kezd valaki vállalkozni, előbb-utóbb szinte biztosan szüksége lesz az online jelenlétre. Sokkal több potenciális vásárlót lehet elérni, ha az interneten is jelen van egy üzlet vagy szolgáltató.

Vannak, akik úgy döntenek, hogy beérik egy közösségi oldallal. Eggyel növeli azonban a bizalomfaktort, ha egy vállalkozásnak van egy weboldala is, na és persze organikus forgalmat lehet szerezni a netes keresőkből.

Mi legyen a domaincím?

Egy honlap elkészítése során ki kell választani neki domainnevet. Ez lesz az, amit a felhasználók a böngészőjük címsorában fognak látni, adott esetben ezt gépelik be. Mivel a magyar szavak jelentős százaléka ékezetes, így egyáltalán nem könnyű értelmes és egyben frappáns, könnyen megjegyezhető domainnevet kitalálni, ami nem tartalmaz ékezetet.

A jó hír az, hogy nem is kell ezen agyalni, hiszen ma már könnyedén tudsz ékezetes domaint is regisztrálni. Ha bolondbiztos domaint szeretnél, és nem akarsz egyetlen látogatót sem elveszteni ékezetproblémák miatt, akkor regisztrálhatsz ékezetes és ékezet nélküli domaint is. Egy átirányítás segítségével pedig a két elérhetőségből egy honlapra vezetheted az embereket.

Az ékezetes domain technikai megoldása

Fontos tehát leszögezni, hogy az ékezetes domain és az ékezet nélküli kettő különböző domain. Ha mindkét verziót szeretnéd, hogy a te honlapodra mutasson, akkor mind a kettőt be kell regisztrálnod. Tehát az ekezetesdomain.hu és az ékezetesdomain.hu két külön cím, két külön regisztrációt is igényel.

Technikailag az ékezetes domainben valójában nincs ékezetes betű, ezt csak a felhasználók látják így. Ilyen domain regisztrációjakor egy úgynevezett punycode verziót kell megadni. A modern böngészők számára nem okoz semmilyen nehézséget az, hogy az ékezetes domainneveket punycode-ra alakítsák.

Nem kell azonban semmilyen bonyolult nyelvet megtanulnod, nem kell fejből tudnod az egyes ékezetes domainek punycode változatát. A neten fellelhetők remek konverterek, amelyek egy gombnyomásra megoldják ezt a feladatot.

Az ékezetes domain regisztrálása egyszerű

A konvertálást leszámítva éppen úgy zajlik az ékezetes domain regisztrációja, mint egy normál domainé. Ki kell választanod a domainvégződést itt is. Árban ugyanúgy a .hu-s a legkedvezőbb, és általában a .com, .net vagy .eu-s végződésekért valamivel többet kérnek a szolgáltatók.

Természetesen nem csak új honlaphoz regisztrálhatsz ékezetes domaint. Ha tudod vagy csak tartasz tőle, hogy sok látogatód ékezetesen gépeli be a böngészője címsorába a honlapodat, akkor megteheted, hogy lefoglalod ezt a domainváltozatot is, majd átirányítod a létező honlapodra. Elképzelhető, hogy így nyerni fogsz egy csomó új ügyfelet, így az eddiginél több lesz a bevételed!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés