Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Ismerd fel a helytelen testtartást, és erősítsd hátizmaidat célzottan!

A rossz testtartás következtében nemcsak megjelenésünk lesz előnytelen, hanem a legnagyobb problémát az okozza, amikor ez a pozíció állandósul. Ebben az esetben ugyanis komoly egészségügyi következményekre számíthatunk. Amennyiben tartáshibádat születési rendellenesség vagy gerincferdülés okozza, akkor neked speciális gyógytornára van szükséged, de ha a gond a mozgáshiány vagy a stressz következménye, akkor sokat tehetsz az ügy érdekében.

A helytelen testtartásnak több fajtája is van, cikkünkben bemutatjuk a különböző tartási rendellenességeket és tanácsot adunk arra vonatkozóan, hogyan tudod korrigálni ezeket, ha felismered magadon valamelyiket.

Mit tehetsz, ha helytelen a testtartásod?

Amennyiben azt látod, hogy valamelyik gyakori tartáshibával rendelkezel, nem kell elkeseredned. Sokat tehetsz azért, hogy korrigáld a problémát és ez nem merül ki abban, hogy “húzd ki magad”. A tartási gondok nagy részét a gyenge hátizmok okozzák, ezek megerősítése határozottan javítani fog megjelenéseden. A gyakorlatokhoz nem lesz szükséged túl sok eszközre, de a SamanSport.hu medicinlabdái és egyéb erősítő eszközök, gumikötelek segíthetnek a feladatok teljesítésében.

Lássuk tehát a rossz testtartások típusait

  1. Előreeső vállak: A hát túlságosan domború, a trapézizom alsó-középső részét kell erősíteni. Hason fekve a karokat két oldalt emeld fel, tartsd, majd tedd le. Ugyanebben a helyzetben a medicinlabdát vedd át egyik kézből a másikba.
  2. Előreeső nyak: ha a fül a vállak vonalánál előrébb van, a trapézizom felső részét erősítsük. Ülve kulcsold össze az ujjaidat a nyakad mögött, és húzd előre, miközben a nyakadat told hátra.
  3. Lordikus derék: a derék nagyon ívelt, a keresztcsont előredől, a has kilóg. Állj kitörésbe, ebbe a pozícióba told előre a csípődet, és tartsd így fél percig. Mindkét oldalra végezd el.
  4. Megemelt vállak: A két váll magassága nem egyforma. A fűrészizmot kell erősíteni, amire a tolódzkodás a legjobb módszer.
  5. Kiforduló lábfej (kacsaláb): A farizmokat kell erősíteni. Feküdj oldalra, hajlítsd be a térded, és emelgesd a lábadat mindkét oldalon.
  6. Beforduló lábfej: Használj fittlabdát a hasizom és a csípőhajlító izom erősítésére! Fekvőtámasz, lábak a fittlabdán. Húzd magad alá a lábadat, miközben a karod és a hátad maradjon egyenes!

Mi lehet az elhanyagolt tartási problémák következménye?

Ha hosszú ideig helytelenül tartod a hátadat, akkor károsodhat a gerinc, a vállak, a csípő és a térd, ízületi deformitások és fájdalom is jelentkezhet. A mozgástér beszűkülhet, a hajlékonyság csökken, és az idegek nyomás alá kerülhetnek. Porckorongproblémák és állandósult fájdalom gyötörhet, amelyet már nehezebb helyrehozni.

Fényképeztesd le magadat mindkét oldalról, és elemezd ki a fotót. Ha úgy látod, hogy valamelyik fenti típusba tartozol, akkor iktasd be mindennapjaidba a tornagyakorlatokat, és erősítsd meg izmaidat. Ne késlekedj, előzd meg a komolyabb problémákat ezekkel az egyszerű, de nagyon hatásos gyakorlatokkal!

Hirdetés