Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Tegyél szert új lakásra a tetőtér-beépítésével!

Bárkinél előállhat olyan élethelyzet, amikor valakinek nagyobb térre, vagy akár egy teljesen különálló lakrészre van szüksége. Ez viszont nem feltétlen jelent egyből költözést. Sőt! Ha adott a lehetőség, a tetőtér-beépítésével jelentősen növelheted az élettered. Persze a beépítés nem egyszerű feladat, tisztában kell lenni a műszaki, technológiai és jogi tudnivalókkal egyaránt.

Mikor érdemes beépíteni a tetőteret?

Bővül a család, felnőnek a gyerekek és külön szobára vágynak, de már csak felfelé lehet terjeszkedni. Többgenerációs együttélés, vagy szimplán a személyes tér bővítése – egytől egyig olyan okok, amelyek miatt megéri elgondolkodni a tetőtér felújításán. Ez viszont hosszú távú döntés, és a kivitelezés is csak szakértői jóváhagyással valósulhat meg. Alapvetően azonban kevesebb kiadással jár, mintha egy új ingatlant keresnénk.

Milyen műszaki paramétereknek szükséges megfelelni?

A nulladik lépés a tetőtér paramétereinek vizsgálata. Előfordulhat ugyanis, hogy a tető tulajdonságaiból fakadóan nem alkalmas a beépítésre. Ez műszaki kérdés. Az ingatlanban rejlő lehetőségeket építészeti előírások határozzák meg. Ha különböző támogatásokat (pl. hitel, CSOK) is szeretnénk felvenni, további engedélyekre lesz szükség. Amennyiben minden adott, elkezdhetünk gondolkodni a beépítés mikéntjén, de addig nem érdemes.

A műszaki szempontok között szerepel a tetőszerkezet hajlásszögének megmérése, ami ideális esetben 35-55 fok. Egy meredek tető alapvetően alkalmasabb a beépítésre. Fontos továbbá maga a ház szerkezete, felépítése, vagyis a falak, a födém minősége, erőssége. Egy sokat megélt ingatlan rosszabb állapotban lehet, de a födém megerősítésével javíthatunk a helyzeten. Ajánlott tehát az épület szerkezeti jellemzőit szakemberekkel megvizsgáltatni.

A beépítés során célszerű odafigyelni rá, hogy a tetőtérbe minél több természetes fény jusson be. Nem utolsó szempont ezért a ház tájolása, de a szellőzésre is érdemes gondolni. Általános esetben, az alapterület kétharmadában a belső magasságnak minimum 2,4 méternek kell lennie a komfortos élethez.

Egy megkerülhetetlen építőelem: a gipszkarton!

A gipszkarton adottságainak köszönhetően az egyik leggyakrabban alkalmazott építőanyag tetőtér-beépítés során. Könnyű, gyorsan felrakható, és akár repedésmentes burkolat is készíthető belőle. Ráadásul költségtakarékos, környezetbarát megoldás, ami igazán praktikus esztétikai szempontból is, hiszen dekorfalak, kreatív ötletek megvalósítására is kiváló.

Típusai közül a normál-, impregnált-, és tűzgátló gipszkarton is alkalmas (utóbbi a tűzvédelmi előírásoknak is megfelel) tetőtér-beépítéshez. A gipszkarton profilok a falak, előtétfalak, mennyezetek szerkezeti vázának kialakításához szükségesek, amelyekre a gipszkarton táblát rögzítik csavarokkal. A hang-, illetve hőszigetelő anyagot is ebbe a vázba kell beépíteni.

gipszkartonozás

Képek forrása: Freepik

Mennyibe fog kerülni az építkezés?

Nyilvánvalóan az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyibe is kerül a teljes folyamat. Persze ez az ingatlan tulajdonságaitól is függ. Léteznek fix díjak, mint a tervezés, az engedélyeztetés, és olyan költségek, amelyek az épület szerkezeti jellemzőitől függnek, mint az esetleges javítások (pl. födém javítása, burkolás, szigetelés stb.). A többi pedig tőlünk, az elképzeléseinktől is függ.

Egy tábla gipszkarton ára körülbelül 2500 forinttól indul (négyzetméterenként 1250 Ft/m2-től), de az impregnált- és tűzálló típusok ennél kicsit magasabb áron, 3-4 ezer forint körül kaphatók (négyzetméterenként körülbelül 1500 forinttól). A gipszkarton árak azonban nagyban függnek az anyag vastagságától is.

A ház állapotától, a munkadíjtól, a tervezői díjtól és az anyagköltségtől is függ tehát a végösszeg. Még egy 100 négyzetméteres lakás esetén is 40-60 ezer forint közötti árral lehet számolni négyzetméterenként. Mindennel együtt, a teljes beépítés legtöbb esetben 4-5 millió forintra is rúghat, a mai ingatlanpiaci árak mellett azonban még így is jóval kedvezőbb a helyzet, mintha egy egyszobás lakást vásárolnánk valahol.

Honnan szerezzük be a szükséges építőanyagokat?

A Masterplast kínálatában számos építőanyag beszerezhető, amelyek tetőtér-beépítésekor is nélkülözhetetlen elemek. Homlokzati hőszigetelő, magastető-szigetelő és egyéb hő-, hang- és vízszigetelő anyagok is kaphatók.

A gipszkarton és gipszkarton profilok mellett komplett gipszkartonrendszer elérhető, csavarokkal, egyéb rögzítő- és kiegészítő elemekkel együtt, amelyek a tetőtér-beépítéshez szintén szükségesek. A megfelelő gipszkarton típust, és kiegészítőket pedig egyénileg is összeállíthatja online, aminek fényében pontos árajánlat kérhető.

Hirdetés