Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Hogyan lesz móka a fürdés?

Az újszülötteknek még természetes közeg a víz, hiszen a születésük előtt 9 hónapig – többek között – a magzatvíz éltette és védte őket. Ennek ellenére a születés után nem minden baba örül annak, hogy levetkőztetik és megmosdatják.

Nagy valószínűséggel nem a víz ellen van kifogásuk, ha ilyenkor sírósabbá válnak, hanem esetleg a hőmérséklet-különbség zavarja őket, vagy a vetkőztetés, öltöztetés. Nagyobbacska gyermekeknél is előfordul, hogy ha meghallja, hogy fürdés idő van, mindent kitalál, hogy húzza az időt, hátha el tudja kerülni a kádba kerülést. Próbáld meg mókává varázsolni a tisztálkodás idejét, ehhez mutatunk ebben a cikkben néhány ötletet.

Csecsemők esti rutinja

Számtalan tanulmány és cikk szól arról, hogy már csecsemőkorban érdemes kialakítani egy napi rutint, amit következetesen igyekeztek betartani. Az esti rutin része a fürdés, majd az alvás. Az apukák nagy része ebből a feladatból szívesen veszi ki a részét, hiszen napközben nem nagyon alkalom arra, hogy időt töltsenek gyermekükkel. Ha ez nálatok is megoldható, akkor vezessétek be ezt a szokást, így mindkét szülő ki tudja alakítani gyermekével a bizalmi kapcsolatot. A fürdés nagyszerű lehetőség az apával való játékra, ehhez barátságos és biztonságos fürdőjátékokat a Játékliget webáruházban találsz.

Az első játékok a kádban

Néhány hónapos kortól már tehetünk a gyermek mellé valamilyen színes, érdekes játékot. Ez lehet egy felhúzható állatka vagy spriccelős figurák, fürdőkönyvecske. Mivel a fogzás elég korán megkezdődik, lehet, hogy ilyenkor is a szájába venne valami rágókát a csemete. Olyan tárgyakkal vedd körül, amik biztonságosak és elég érdekesek ahhoz, hogy lekössék a figyelmét. A spriccelős játékkal lehet locsolni a lábát, a hasát és nagyokat nevetni. Ne spriccelj az arcába, és ne ijeszd meg, mert el fog menni a kedve a vízben levéstől. A cél az, hogy jól érezze magát pancsolás közben.

Ha ül a baba

A fürdési szokások is változnak, ha már stabilan tud ülni a kicsi, hiszen nem neked kell tartanod, így több időt tud a vízben tölteni. Ebben a korszakban nagy sláger a poharak megtöltése, majd a víz kiöntése, a vízimalmok, de a csempére ragasztható formáknak is nagy sikere van.

Pancsolás nagyobbakkal

Az örökmozgó 1-2 évesek még mindig szívesen játszanak a csempére feltapadó játékokkal, de egyre több vízálló figurát visznek magukkal a fürdőbe, és velük kalandoznak. Kipróbálhattok horgász játékot, vagy kinevezhettek egy flakont tengeralattjárónak. El lehet kezdeni a vízhez szoktatást, ami annyit jelent, hogy a kicsi félelem nélkül tegye a fejét a vízbe. Ehhez jó játék lehet a búvárkodás, amikor a kád aljáról kell felhoznia a kincseket. Ha nagyon nem szeretné, akkor először csak tapogassa, majd találja ki, hogy a nagy fürdőhab alatt mi minden rejtőzik.

Elcsendesedés, relaxáció

A fürdés utáni alváshoz először le kell csillapítani az ide-oda cikázó gondolatokat. Számos olyan készítmény kapható, amik valamilyen gyógynövény (levendula, citromfű) kivonatot tartalmaznak, melyek ideálisak a nyugodt légkör megteremtésére.

Hirdetés