Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Egy csöppnyi élet elvesztése – Gyász és feldolgozás

A várandósság nemcsak a testi változásokról szól, hanem számtalan lelki változás is társul hozzá. A lelki változásoknak, az érzelmeknek ráadásul szerteágazó hatásai lehetnek, mind a gyermekre, mind az anyára, mind a családi dinamikára és a párkapcsolatra nézve is.

A gyermekáldás valóságos lelki kalandtúra, amely során egyáltalán nem biztos, hogy csak pozitív élmények és érzések érnek, ugyanakkor pontosan úgy képes feltölteni, mintha megmásztunk volna egy hatalmas hegyet.

Veszteség az intenzív érzelmi időszakban

A pozitív érzések mellett sokszor élnek meg a várandós nők szorongást és aggodalmat, amelyek kapcsolódhatnak a félelmeikhez, családi történetekhez, betegségekhez és más dolgokhoz is. Arról nem is beszélve, hogy magához a szüléshez is legalább annyi aggodalom társul, mint amennyi örömteli várakozás.

Már ebből a néhány mondatból is jól látszik, hogy nagyon intenzív, érzelmekkel teli időszakról van szó, amelynek a gondozása, kísérése önmagában is fontos feladat lenne. Sajnos erre a védőnői ellátórendszer nincs felkészülve és inkább csak a testi változásokra fókuszálnak.

Sajnos ebben a nehéz, ugyanakkor izgalmas időszakban sem védhet meg minket senki a veszteségektől és tragédiáktól, amelyek közül a legnagyobb az, amikor elveszítjük a magzatunkat.

A magzat elvesztéséhez társuló magány

A baba elvesztése önmagában is fájdalommal teli élmény, amelyet nehezít az, ha a kismama a fájdalmával, gyászával magára marad. A védőnői hálóból kiesik, a barátok, a családtagok gyakran nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, és gyakran kimerül abban a támogatás, hogy annyit mondanak, hogy “előfordul sajnos az ilyen helyzet”.

Természetesen ez nem ilyen egyszerű, hiszen egy esetleges másik baba pont úgy nem pótolhatja az elvesztett babát, ahogy az egyik ember nem fogja pontosan és tökéletesen helyettesíteni a másikat.

A gyász helyénvaló és normális folyamat, ugyanakkor a feldolgozása, a szokásos szertartási keretek és a barátok, a család támogatása mellett is nehéz, ezért érdemes szakember támogatását kérni.

Az online pszichoterápia segítséget nyújthat azoknak, akiknek a személyes találkozások valamilyen okból nehezen vagy egyáltalán nem megoldhatóak, ami nagy segítség lehet egy ilyen helyzetben. Az Onlinepszichológus.net weboldalán a kapcsolatfelvétel egyszerű és gyors, ne féljünk tehát külső segítséget kérni.

Nagyon fontos, hogy ne ragadjunk bele a magány és a veszteség fojtogató érzésébe, hanem sikerüljön feldolgozni azt és valóban továbblépni.

A női szerepeink jelentősége

A spontán vetélésnek számos oka lehet, a nőgyógyászati és más betegségeken túl a pszichés traumák, a fertőzések, de akár a hímivarsejtek rendellenessége, vagy a magzat genetikai, vagy kromoszómabeli eltérései is állhatnak a háttérben.

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy nem az anya hibája a baba elvesztése, még akkor sem, ha bűntudatot érez miatta. A bűntudat érzése főleg azzal kapcsolatos ilyenkor, hogy az anyaság a női szerepeink egyfajta beteljesedésének számít, sőt, sokan a nőiesség mércéjeként tekintenek rá.

Ezért sem szabad elfojtani a fájdalmunkat, hanem fontos megélni és kimondani az érzéseinket és megengedni magunknak a gyászt.

Hirdetés