Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Fontos tudnivalók a fúvókalándzsák és a fúvókagerenda kapcsán

A fúvókák sok esetben elegendőek lehetnek, azonban több olyan alkalmazás is lehetséges, amikor a fúvókán vagy fúvókákon kívül vagy éppen azok helyett szórógerendákra és fúvókalándzsákra is szükség lehet.

Mi is az a fúvókalándzsa?

Bizonyos helyekre egy egyszerű fúvóka saját hossza nem elég, ezért szükség van arra, hogy valamilyen meghosszabbítás segítségével jusson be a porlasztandó közeg a kívánt helyre. Tehát a fúvókalándzsa valójában nem más, mint a fúvóka meghosszabítása annak érdekében, hogy az alapból nem elérhető helyek is elérhetőek legyenek.

A lándzsa maga egy csőszakasz, ami a rajta lévő fúvóka vagy fúvókák térfogatáramához van meghatározva. A fúvókalándzsák lehetnek egyközegesek és kétközegesek is. Az egyközeges fúvókalándzsák csak hidraulikus elven működnek, azaz csak folyadék van jelen. A kétközeges fúvókalándzsák esetében segédlevegő segíti a porlasztást, azaz a folyadék közeg mellett porlasztó levegő is van.

Csatlakozás, alkalmazási területek

A fúvókalándzsa csatlakozása többféle is lehet. A két legelterjedtebb az ANSI és a DIN karimás csatlakozás, de menetes csatlakozással is kaphatóak.

A fúvókalándzsán lévő fúvóka is számos típusú lehet. Leginkább axiális vagy tangenciális telekúp vagy kúppalást fúvóka van a lándzsákon. Ez nem véletlen, ugyanis ezeket elsősorban erőművi és környezetvédelmi alkalmazásokhoz használják. A fúvókalándzsákkal leginkább ott lehet találkozni, ahol gázmosásra, gáztisztításra, abszorpcióra, légáramba történő leporlasztásra, leválasztásra van szükség.

Amennyiben fúvókalándzsákra vagy valamilyen egyéb fúvókára lenne szüksége, akkor érdemes megnéznie a Monojet kínálatát.

Szórógerendák

A szórógerenda, amit szokás fúvókagerendának is nevezni, nem más, mint egy komplett és összeszerelt fúvókasor. A szórógerenda kiépítése nem egyszerű feladat, több dolgot is meg kell határozni. Először is ki kell választani az adott alkalmazáshoz legmegfelelőbb típust. Ezt a térfogatáram, a nyomás, a szórásszög és beépítési magasság határozza meg elsősorban.

Ezt követően meg kell állapítani a fúvókák számát, majd a köztük lévő átfedést, a beépítési magasságukat, illetve beépítés pozíciót is. A cső átmérőjét és hosszát a fúvókák határozzák meg.

Ha mindez megvan, akkor pedig jöhet a megfelelő centrifugál szivattyú kiválasztása. Szórógerendákat leginkább ott szoktak alkalmazni, ahol szalagmosásra, szalagnedvesítésre, szárításra vagy éppen lefúvatásra van szükség.

A szórógerendák egyik speciális típusa a fecskefarkas fúvókákkal ellátott fúvókasor, ami olyan speciális feladatokhoz szükséges, mint mondjuk egy sajtüzemben a szalag nedvesítése, ezért nem minden gyárban lehet ezekkel találkozni.

Hirdetés