Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Online fotók tárolása biztonságosan

1999 májusa – ekkor dobták piacra Japánban az első kereskedelmi forgalomban kapható, beépített kamerás mobilt (Kyocera VP-210). Ez bizony még kihúzható antennás telefon volt. Ez a modell indította el azt a gigantikus lavinát a mobilfejlesztésben, ami még ma is javában tart. A megapixel háborúban megjelentek a selfie kamerás mobilok, a több hátlapi kamerával felszerelt telefonok, a széles látószögű – majd az ultraszéles látószögű kamerával bíró készülékek, és kérdéses, hogy lehet-e még fokozni ezt? Hogyne lehetne! Infra kamera, thermo kamera, endoszkópos tartozékok, stb…

A mai ember svájci bicskája a mobiltelefon

Már régóta nem csupán telefonálásra használjuk a mobilunkat. Bármerre is vezet az utunk, célba találunk a segítségével. Vízszintezünk és szöget mérünk, QR kódot olvasunk, filmezünk, zenét hallgatunk, játszunk rajta, fizetünk vele. Hű társunk az egészségünk megőrzésében, kalóriákat és lépéseket számolunk rajta, tartjuk a kapcsolatot a világgal, és ez még csak egy része az egésznek. Egy tapodtat sem mozdulunk nélküle, és igen – még „oda” is magunkkal visszük!

A folyamatosan fejlődő világgal együtt lüktetünk mi is. Mivel a telefon mindig nálunk van, csak egy klikk és megvan az új madárfajról a fotó. Egy újabb klikk és már meg is osztottuk a világgal! A harmadik klikkel pedig egy kommentből derül ki, hogy Darwin megelőzött minket néhány évvel. A fotók és videók minőségével egyenes arányban nőtt azok mérete is. Mire is lenne elég az a 8 MB-os memóriakártya, amit egykori mobilunk tárhely-tuningolására használtunk?

Ha a telefon tárhelye megtelt

A kiemelkedő minőségű (és méretű) fotókat, videókat menthetjük felhőbe. Extrém helyeken (például barlangi túra, búvárkodás, az esőerdő cserjeszintje) azonban nincs erre mindig lehetőség. Ha „netmentes” övezetben expedíciózunk, előfordulhat, hogy memóriakártyákra kell mentenünk az élményeinket.

Nincs is ezzel probléma, amíg szembe nem találkozunk azzal a technikai anomáliával, amikor mobilunk nem tud kezelni egy olyan memóriakártyát, ami előzőleg egy másik készülékben volt. Előfordulhat, hogy nem jeleníti meg azokat a videókat és képeket, amiket az előző készülékkel készítettünk. Akár „rá is fotózhat” a már meglévő fotókra, így azok a képek elveszhetnek. A kártyán a már meglévő képek használhatatlanná válhatnak, vagy akár visszanyerhetetlenül az örök enyészetbe is veszhetnek életünk legfontosabb képkockái! Ha a kártyát folyamatosan cserélgetjük, az érintkezői kophatnak, így azzal is szembesülhetünk, hogy egyszer csak olvashatatlanná és írhatatlanná válik. Célszerű ezért készülékenként (például mobil, fényképezőgép) külön memóriakártyát használni. Ugyan drágább megoldás, de ezzel egyenes arányban a tárhelyünk is több lesz!

Extra védelem!

A fotóinkkal és videóinkkal megtöltött memóriakártya, vagy mobiltelefon számunkra pótolhatatlan értéket képvisel. Éppen ezért rendszeresen végezzünk biztonsági mentést, akár a mobilról, akár a kártyáról. Ha lépten-nyomon fotózunk és mindezt néha olyan környezetben tesszük, ahol a telefonunk egy óvatlan mozdulattal kicsúszhat a kezünkből, könnyen örökre búcsút mondhatunk a képeknek és videóknak. Tedd a szívedre a kezed; csúszott már ki valaha a telefonod a kezedből? Egy pókhálósra tört kijelzőtől persze még nem vesznek el az adatok, viszont előfordulhat, hogy a telefonod extra védelmével nemcsak a kijelzőt, hanem magát a telefont (és az azon tárolt adataidat) is megmentheted.

Ezt a védelmet az aktuális környezethez célszerű igazítani. Ha például épp életed halát fotózod a csónakban, szinte törvényszerű, hogy nem a csónakba fog pottyanni a telefon, hanem megpattan a szélén, és a vízben landol. Ugye vízálló volt? Ha az volt, sajnos akkor is elsüllyedtek a videók és a képek. Meg lehetett volna menteni? De meg ám! Erre találták ki a speciális vízálló tokot, aminek köszönhetően a telefonod az említett esetben lebeg a felszínen, és az eset mintha meg sem történt volna. Ezeket a kifejezetten szélsőséges helyzetekre tervezett és kialakított védőtokokat akár síelés közben is remekül használhatod, mert az alacsony hőmérséklettől is védik a készüléket, ahogy a portól és a párától is. Emellett a képminőség nem romlik, így akár vízalatti felvételeket is készíthetsz a segítségükkel.

Egy szó, mint száz, ha magas rizikófaktorú környezetben készítesz videót, vagy fotókat, készítsd fel a telefonod is az extrém környezetre!

Természetesen nem kell ahhoz valahol az Andokban egy vízesés szélén egyensúlyozni, hogy az ember leejtse a telefonját. Ez megtörténhet egy lépcső tetején, vagy akár otthon a konyhában is. Azaz, nagyjából bárhol és bármikor. Ezért fontos, hogy mindig, mindenhol legyen rajta védőtok és védőfólia! Páncélozd fel kedvenc kütyüd, hogy minél több kalandot és emléket örökíthess meg vele!

Hirdetés