Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Melior jelentése: jobbá tesszük

A minőségi lemezmegmunkálás legalább olyan precizitást igényel, amilyen alapossággal és tudatossággal lépésről-lépésre fejlődik a biatorbágyi ipari parkban a Melior Laser Kft.

A cég az elmúlt években nemcsak a szakmai fejlődésére fektetett nagy hangsúlyt, hanem a partnerkörének bővítésére is, a hazai partnereken túl export bővítésével. Fő tevékenységük a lemezmegmunkálás, így számos alapanyaggal dolgoznak: szénacél, alumínium, tüzihorganyzott lemezek. De a fejlesztés iránya ma a rozsdamentes termékek gyártásának korszerűsítése, mert alapanyagaként megfelel a legszigorúbb követelményeknek, jóllehet feldolgozása nagy odafigyelést és szakmai tapasztalatot igényel.

Egy kis acéltörténelem

A rozsdamentes acél történelme 1821-re nyúlik vissza, a francia Pierre Berthier felismerte a vas-króm ötvözet savállóságának előnyét és ő javasolta először konyhai használatát. Mivel a XIX. századi fémfeldolgozás még nem volt képes az alacsony széntartalmat és a magas krómtartalmat biztosítani, ezért az elkészült darabok túlságosan törékenynek bizonyultak. A mindennapi felhasználáshoz csak a következő század hozta el a megoldást, miután 1890-es évek végén Németországban Hans Goldschmidt kidolgozta a szénmentes króm előállítási módját. A XXI. század elejére eljutottunk addig, hogy a rozsdamentes acélok használata ugyan még mindig kisebb arányú, mint a szén-acéloké, de folyamatos növekedést mutat.

A precizitás elengedhetetlen

Egy lemezmegmunkálással foglalkozó cégnél az alapanyag-választás döntő fontosságú lehet. Bár a rozsdamentes acél alapköltsége magasabb a szénacélnál, használati tulajdonságai miatt a Meliornál is a legjobb ár-érték arányú választásnak tartják. Az esztétikus megjelenésen túl az anyag legfőbb előnyei a könnyű megmunkálhatóság, korrózióállóság, tűz- és hőállóság, tisztíthatóság, ütésállóság és karbantarthatóság. Ebben az iparágban is igaz, hogy a magas minőségű alapanyag és a kifogástalan végtermék szoros kapcsolatban áll. Az alapanyag könnyű feldolgozhatósága számos komplex lemezmegmunkálási folyamatban fontos szerepet játszik: könnyű vághatóság, hegeszthetőség, lemezhajlítás vagy stancolás, mind a kifogástalan minőségű végtermék létrehozását szolgálják.

A piac a minőségi anyagok irányába történő elmozdulását jelzi, hogy a Melior Laser Kft. megrendeléseiben az elmúlt években egyre nagyobb arányt tettek ki a rozsdamentes acélból készült lemezalkatrészek. A feldolgozási folyamat során az ilyen anyagból készülő végtermék gyártása nagy odafigyelést igényel. Akár a gyártási folyamat során felmerülő kisebb hibák is olyan esztétikai problémákat okoznak, amelyek pl. az élelmiszeriparban vagy az orvosi műszeriparban alkalmatlanná teszik a végterméket a felhasználásra. Ezért a rozsdamentes anyag használata különös odafigyelést igényel: attól kezdve, hogy a hajlítási nyomok ne legyenek láthatóak, a varratok és környékük tiszta és elszíneződés mentes legyen, a hegesztésnek ne maradjon látható nyoma, egészen addig, hogy a menetfúrások, süllyesztések nem lehetnek karcosak. Ezek a Meliornál is fontos szempontok, így van néhány megoldás, melyet következetesen és nagy odafigyeléssel alkalmaznak a hibák kiküszöbölésére. A hegesztési és hajlítási nyomok, gyártásközi karcok és a vágásokkor keletkező felfröccsenés eltüntetését csiszolással végzik. A furatok menetelése és süllyesztése során pedig a furatra és környezetésre védőfóliát ragasztanak a forgácsolás megkezdése előtt, míg a hegesztési varratokat mechanikus csiszolással, pácolással tartják tisztán. Az ívelt, alakos felületeknél vagy hegesztett burkolatoknál a lemezmegmunkáló üzemben egy Kuhlmeyer ZBS kétszalagos csiszológép segíti a hibátlan munkavégzést.

 melior tisztitó

Minőség nyomában: számok, fejlődés

A Melior Laser Kft. fejlődésének kulcsa azon iparágak számának növekedése, ahonnan új megrendelői partnereik kikerülnek. Ezek elsősorban az automatizálás, anyagmozgatás és gépgyártás területe, de szoros kapcsolatot tartanak hagyományos autóipari és élelmiszeripari partnereikkel is. Az üzleti döntések helyességét és a megrendelői bizalom növekedését ez elmúlt évek árbevételi növekménye is alátámasztotta, amely 2015-2016 között 11 százalék volt (előzetes könyvvizsgálói adat). Természetesen egyetlen sikerorientált cég sem nélkülözheti a megrendelői igényeket minél inkább szem előtt tartó fejlesztéseket. Emellett a cég kiemelt célja a német és svájci piacok irányában exporttevékenységének erősítése.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek sarokpontjává az idei év 900 000 EUR értékű fejlesztése vált, mely áprilisban elkezdődött és amelynek során a gyártáskomplexitás érdekében 900 m2-el növekszik a lemezmegmunkáló csarnok alapterülete, átalakításra kerül a raktárrendszer, valamint további technológiai fejlesztések is zajlanak. Ezekből már az említett Kuhlmeyer szalagcsiszológép, NCT CNC megmunkáló központ és a Schilling elektrolitos nyomtatógép állt munkába, míg az év második felében egy Trumpf stancológép beszerzése valósul majd meg. A pontos tervezésnek és lebonyolításnak köszönhetően a folyamatban lévő beruházás 4 hónapja alatt a termelés zavartalanul működhet. Így a kibővített gyárban a cél a meglévő szaktudás kamatoztatása, a magas színvonalú minőségirányítással kis szériás, de nagy értékű rozsdamentes alkatrész és alkatrész-egységek gyártása, ami jó alternatívát jelenthet az olcsó tömegcikkgyártás mellett. Az új lehetőségek felkutatásához pedig a komoly know-how megléte jelenti a jövő alapját a Melior Laser Kft-nél.

A cég stratégiájának kulcsa tehát nevéhez méltó: minél jobbá lenni.

www.meliorlaser.hu

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában