Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Így szigetelj otthon: 4 költséghatékony módszer

A hideg időjárás beköszöntével érdemes ellenőrizni, hogy megfelelő-e otthonunk szigetelése. Az alacsony benti hőmérséklet okozta kellemetlenségek mellett, a rossz szigetelés magas rezsiköltséget is vonhat maga után, ezért érdemes időben cselekednünk.

A legjobb, ha eleve olyan lakást választunk, melynek falait homlokzati hőszigeteléssel látták el az építkezés során. Ha ez nem történt meg, érdemes megfontolni ennek pótlását. Ez a beruházás azonban költséges és időigényes lehet, továbbá olyan eszközökre, alapanyagokra is szükséged lesz, mint mondjuk egy polisztirolvágó, vagy az elengedhetetlen hőszigetelő anyag.

A homlokzati hőszigetelés mellett hatékony eredményhez vezethet az elöregedett nyílászárók cseréje.

De előfordulhat, hogy a fentiek megvalósítására nincs lehetőségünk, vagy költséghatékonyabb módszert szeretnénk. Lássuk milyen költséghatékony megoldások vannak az otthoni szigetelésre!

1. Kezdd az ablakokkal!

A rosszul szigetelt falak mellett a legtöbb hő az ablakokon keresztül távozik a lakásból. Érdemes ezért ezzel kezdeni, ha azonnali eredményt szeretnénk látni és érezni. Először meg kell állapítani, hogy milyen típusú ablakokkal vagyunk felszerelkezve: műanyag, fa vagy alumínium. Ezután be kell szerezni a szükséges alapanyagokat és csak ezt követően nekilátni a szigetelésnek.

Még mielőtt ezt megtennénk, derítsük ki, hogy hol van probléma az ablakunk szigetelésével. Erre egy praktikus módszer lehet, ha egy öngyújtóval vagy égő gyertyával végigmegyünk az ablakkeret szegélye mellett és ahol a láng mozogni kezd, ott nagy valószínűséggel szökik a levegő.

Gumitömítés, habszalag

Azon túl, hogy olcsón beszerezhetőek, ezeknek a szigetelőanyagoknak a nagy előnye, hogy az ablak méretétől függetlenül könnyen használhatóak. Mind a gumitömítés, mind pedig a habszalag esetében mérjük le az ablak hosszát és szélességét, továbbá azt, hogy mekkora rést szándékozunk betapasztani.

A habszalag segítségével rendkívül gyorsan orvosolhatjuk a problémát, hiszen öntapadóak, így gyorsan felhelyezhetőek az ablakokra, emellett pedig akár utólag is méretre tudjuk őket szabni. Az élettartama kb. 2-3 év, szemben a gumitömítéssel, ami akár 7-8 évig is bírja a strapát.

Hőszigetelő fólia

A hőszigetelő ablakfólia egy öntapadó lap, amelyet egyedül is egyszerűen felragaszthatsz a kívánt felületre. A felhelyezésénél figyelj arra, hogy az ablak tiszta legyen és a hőmérséklet pedig legalább 10 ℃ legyen. A hőszigetelő fólia alapvetően egy plusz réteget ad, hasonlóan a függönyhöz, vagy egy leeresztett redőnyhöz, mindezt azonban a látási viszonyok csorbulása nélkül. Nyáron hűvösebben, télen pedig melegebben tartja majd a lakást.

2. Falvédő paplan vagy hőszigetelő tapéta

Az ablakfóliához hasonló elven működik a falvédő paplan és a hőszigetelő tapéta is. Mindkettő esetében plusz réteget helyezünk a falra, mellyel a rossz vagy hiányos fali hőszigetelést pótolhatjuk. Mindkettő szabadkézzel, egyszerűen felhelyezhető, így azonnali eredménnyel kecsegtet. További előny, hogy a szigetelésen túl, dekorációs elemként is használhatóak, hiszen mára már számtalan minta elérhető a boltokban.

3 .Szigetelés alulról: szerezz be egy vastag szőnyeget!

Gyakran láthatjuk, hogy a régi építésű, és magas belmagasságú lakások szobáiban nehéznek tűnő, vastag szőnyegek vannak letéve. Nem véletlenül, hiszen az esztétikai tulajdonságok mellett rengeteget hozzátesznek a szoba melegen tartásához.

Ha biztosra akarsz menni, akkor vásárolj padlószőnyeget! Ügyelj arra, hogy a szőnyeg a padló minél nagyobb felületét elfedje. A melegre való törekvéseidet tovább fokozhatod, ha egy hőszigetelő alátétet is beszerzel.

4. Hővisszaverő fólia a fűtőtestek mögé

Már-már klasszikusnak számító módszer, nem alaptalanul. Hatékonysága mögött az az elmélet húzódik meg, hogy a kinti tér helyett, a szobát fűtsük. Tehát, ha a hővisszaverő fóliát, vagy más néven hőtükröt a radiátor mögé helyezzük, akkor minimálisra redukáljuk az esélyét annak, hogy a meleg levegő kifelé áramoljon

Melyikkel kezdjem?

Miután több hasznos módszerrel is megismerkedtél, joggal merülhet fel a kérdés: de mégis melyikkel kezdjem? Érdemes mérlegelni, hogy mekkora a baj, mennyire van hideg a lakásban, mekkora a rezsi és mennyi időd, energiád van a javításokra.

Ha saját kézben szeretnéd tartani a dolgokat, és nem tervezel nagyobb beruházást, akkor érdemes lehet egyszerre több módszert is kombinálni, hiszen nagyobb eséllyel érhetsz el eredményt. Azonban, ha egyértelmű, hogy például csak az ablakok elöregedése okoz nálad gondot, akkor fókuszálj arra a területre!

Hőszigetelés szerepe az energiafogyasztásban

Egy háztartás energiafogyasztásában a hőszigetelésnek nagy szerepe van. A fent ismertetett módszerekkel bár valóban lehet csökkenteni a rezsiköltséget, de ha érdemi, nagyobb volumenű költségcsökkentést szeretnél elérni, akkor elkerülhetetlen a ház teljes hőszigetelése, beleértve a falakat, nyílászárókat stb.

Egy ház esetében a legnagyobb hőleadók a falak, így ha rászántad magad a hőszigetelésre, célszerű ezzel kezdeni. Ehhez különféle hőszigetelő anyagok közül lehet választani. Érdemes utánajárni, hogy számodra, mi a legmegfelelőbb.

A ház szigeteléséhez a hőszigetelő anyagok mellett különféle eszközökre is szükséged lesz, mint például egy polisztirolvágóra. Ilyet és még sok egyéb minőségi szerszámot megtalálhatsz a Zákány Szerszámház webáruházában, ahol készséges ügyfélszolgálat várja kérdéseid.

Képek forrása: Freepik

Hirdetés

További cikkek a témában