Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Új, innovatív TRUMPF termék a hegesztési piacon!

Hegesztőgép – A TruArc Weld 1000-et a TRUMPF Maschinen GesmbH Austria (TAT) ötlete alapján fejlesztették ki, mivel a piacon nem volt megfelelő megoldás az egyszerű programozást magába foglaló hegesztési automatizáláshoz. – tudjuk meg Molnár Zsolttól, a TRUMPF Hungary Kft. lézertechnika divízió értékesítési vezetőjétől.

A TRUMPF úgy döntött, hogy kibővíti hegesztőgép-portfólióját azáltal, hogy egy belépő szintű, ívhegesztési megoldást kínál és egyúttal utat nyit a lézerhegesztés világába. A TruArc Weld 1000-et a TRUMPF egyik leányvállalata gyártja az ausztriai Pasching-ban. A terméket tesztek és éles gyártási folyamatok kipróbálása után sikeresen vezették be már 2020 márciusában Németországban, Ausztriában és Svájcban.

A TRUMPF a TruArc Weld 1000-rel egy új üzleti szegmenst célzott meg, mint hagyományos ívhegesztési technológia kiterjesztve egy belépő szintű automatizálással. Ez a gép a hegesztési portfóliónk belépő szintű gépe, mely a hagyományos MIG / MAG fogyóelektródás védőgázas ívhegesztési technológián alapszik. Az Ipar 4.0 fantázianeve a TRUMPF-nál: TruConnect, melynek köszönhetően szoftveresen könnyen beilleszthető a gyártási folyamatok közé ez az új ívhegesztési technológia. Az új TruArc Weld 1000 segítségével az ügyfelek könnyen automatizálhatják hegesztési folyamataikat. A termék komplett szerszámgépként kerül forgalomba, amely lehetővé teszi az ügyfél számára a gép egyszerű telepítését és kezelését. A TruArc Weld 1000 programozása rendkívül egyszerű, azonban hegesztési ismeretekkel rendelkező személyre van szükség a kezeléséhez. A hegesztő cella telepítéséhez, programozásához vagy működtetéséhez azonban nincs szükség személyi oktatásra – a videó oktatóanyagok elegendőek a teljes üzemeltetés elsajátításához. Használható egy vagy két munkaállomásos változatban, a helyi igényeknek megfelelően, így akár sorozatgyártásra is alkalmas. Létrejöttének egyik oka, hogy hidat képezzen a hagyományos és a lézeres hegesztés között, mely egyfajta „antré” a lézerhegesztés világába. Másik oka pedig, hogy a szakképzett hegesztők hiánya és az emelkedő munkaerő-költségek megnövekedett igényt jelentenek a kézi hegesztési folyamatok automatizálására is. Az együttműködő (kollaboratív) robotokkal rendelkező belépő szintű automatizálási szegmens erre ad kiváló választ, mely ma nagyon dinamikus piacot jelent.

„A TruArc Weld 1000 segítségével az ügyfelek csökkenthetik a magasan képzett üzemeltetők munkaterhelését, és stabil teljesítményt és minőségi szintet biztosíthatnak.”

– Molnár Zsolt értékesítési vezető – lézertechnika TRUMPF Hungary Kft.

A TruArc Weld 1000 előnyei:

  • automatizált hegesztőcellába, amely felváltja a kézi hegesztőállomást,
  • az alkatrészek egyszerű programozása,
  • kollaboratív robot,
  • könnyen és egyszerűen installálható,
  • 2 munkatérrel bíró cella, mellyel magas termelékenység növekedés érhető el,
  • E-Learning (videó oktatóanyag) mind az üzembe helyezés mind a kezelést tekintve,
  • hagyományos hegesztési folyamat robotokkal történő automatizálása.

Technikai jellemzők

A technikai jellemzők között kiemelném, hogy a TruArc Weld 1000 kulcsfontosságú elemeként egy nagy teljesítményű FRONIUS MAG / MIG hegesztőforrást használunk. Maga az ívhegesztő cella CMT (Cold Metal Transfer) technológiával szerelt, huzalos ívhegesztő, ez azt biztosítja, hogy a hozaganyag bizonyos „Push-Pull” előtolással kerül a felületre, ami sokkal egyenletesebb varratot biztosít. A hegesztési forrás programozásának egyszerűsítése érdekében a TruArc Weld 1000 előre meghatározott paraméterekkel ellátott táblázatokkal rendelkezik. A kezelő úgy programozza a gépet, hogy kiválaszt egy számot a listából, és beilleszti ezt a számot az UR panelre. Számos hegesztési program már elérhető sarokvarrathoz, tompavarrathoz vagy függőleges lefelé hegesztéshez, 1–15 mm vastagságú lágy acélhoz, rozsdamentes acélhoz, valamint alumíniumhoz. További hegesztési programokat a kezelő határozhat meg.

A felhasználó szemével

A kerecsendi Sanamöbel bútorgyártó munkatársai már élőben is megtapasztalhatják a TruArc Weld 1000 előnyeit. Ahogy Lukács Veronika sales manager elmondta: a Sanamöbelnél számos alkatrészt gyártunk designer bútorokhoz, konyhai szerelvényekhez, világítótestekhez és akusztikai panelekhez.

MM: Milyen gyártói környezetben és mire használják majd a TruArc Weld 1000-et?

L.V.: Mivel sok kis sorozatot gyártunk, a TruArc Weld 1000 megoldás nagyon érdekes számunkra. A programozás, valamint a szerszámok fejlesztése és kidolgozása egyszerű a Siegmund hegesztőasztal felhasználásával.

MM: Miért döntöttek a TruArc Weld 1000 mellett?

L.V.: Sok olyan művelet elvégzésére alkalmas, amit eddig kézzel hegesztettünk, valamint a hegesztő operátorainknak maximálisan megfelelő munkakörülményeket biztosít.

MM: Mennyire javítja a gyártási folyamataikat az új gép?

L.V.: A gyártási átfutási idők egyre rövidebbek, sok termék esetében elkerülhetjük az utómunkálatokat, ezzel a szállítási idők is rövidülnek.

Molnár Zsolt, a TRUMPF részéről hozzáteszi:

“Az új hegesztő cellánkat olyan felhasználásra ajánljuk, ahol ügyfelünk a legmagasabb varratminőség mellett a legnagyobb termelékenységet kívánja elérni. Alkatrészekre lefordítva ez azt jelenti, hogy a sík, egyenes vonalú varratoktól kezdve a bonyolult 3 dimenziós ívek hegesztése is tökéletesen megvalósítható. Az alkatrészek darabszámát tekintve a néhány darabos szériától indulva a tömeggyártás kiszolgálásáig alkalmas a berendezés.”

Műszaki adatok

TruArc Weld 1000

TENGELYADATOK
TÍPUS Kollaboráló ipari robotkar
TENGELYEK SZÁMA 6
HATÓTÁVOLSÁG 1300 mm
ISMÉTLÉSI PONTOSSÁG +/- 0,05 mm
HEGESZTŐFORRÁS
TÍPUS FRONIUS TPS 320i C PULSE
MIG/MAG HEGESZTŐÁRAM TARTOMÁNY 3 A – 320 A
MÉRETEK ÉS TÖMEGEK
KABINMÉRETEK 3600 mm x 2200 mm x 2800 mm
TÖMEG 2540 kg
MUNKATÉR
JELLEMZŐ MAX. ALKATRÉSZMÉRET (ZÁRT TELESZKÓPFELEZÉS ESETÉN) 600 mm x 600 mm x 600 mm
JELLEMZŐ MAX. ALKATRÉSZMÉRET (NYITOTT TELESZKÓPFELEZÉS ESETÉN) 2000 mm x 600 mm x 600 mm

www.trumpf.com

Hirdetés

További cikkek a témában