Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Egységes automatizáció a szerszám- és formagyártásban

Termelékenység – Az automatizálás folyamatos termelést biztosít a napszaktól és a hét napjától függetlenül.

“Ennek eredménye a rövidebb átfutási idő, a magasabb termelékenység és a gépekbe fektetett tőke gyorsabb megtérülése.”

– tudjuk meg Szabó Gábortól, a GF Machining Solutions Magyarországi Fióktelepének vezetőjétől.

A globális versenyben fokozott rugalmasságot, magasabb minőséget és nagyobb termelékenységet kell tanúsítani. Hosszú távon erre egyetlen életképes magoldás létezik – a palettázás és az automatizálás.

Az első lépés az automatizálás felé a nullpontrendszerek használata, így a munkadarabok gépen kívüli cseréje és bemérése pl. egy palettán. Már ezzel az egyszerűbb megoldással is jelentősen növelhető a gépkapacitás. Ezt követi egy szerszámgép munkadarab cserélővel történő ellátása, ez lehet pl. paletta cserélő vagy robot. Kínálatunkban is vannak olyan szekrényszerű munkadarab cserélő egységek, melyek 2 gépet képesek kiszolgálni. Itt már az automatizálás vezérlő szoftver is szükséges, hiszen 2 gép kiszolgálása esetén már a robot a “főnök”.  A harmadik lépés, ha ezt a folyamatot ki szeretnénk bővíteni mérőgéppel, ekkor általában egy robotra is szükségünk van. Ezt a rendszer tudjuk a továbbiakban bővíteni gépekkel, tárakkal és különböző perifériás egységekkel.

Az automatizálás jellemzően jelentős beruházást jelent, és ezért egyértelmű elképzeléseket és célkitűzéseket igényel, melyek többek között lehetnek a profit növelése, versenyképesség javítása, gépóradíjak csökkentése, termelékenység növelése a mellékidők csökkentésével vagy éppen az átfutási idők csökkentése. A GF Machining Solutions megoldásainak köszönhetően mi az egységes automatizálás egy kézből tudjuk biztosítani, beleértve a szerszámgépeket, robotot, szoftvert és a megfogás technológiát is.

Egy egységes automatizálás megvalósítása a tervezéssel együtt akár egy évet is igénybe vehet. Fontos tényező, hogy egy automatizált rendszerben milyen technológiákat kívánunk integrálni. Példaként említeném, hogy egy “olajos közeggel” működő berendezés / pl. megmunkáló központ vagy tömbös szikraforgácsoló gép / és egy tisztább közegű gép / pl. huzalos szikraforgácsoló/ egy automatizált rendszerbe történő integrálása nem szerencsés. Ennek okai a hűtő közegek keveredésének veszélye, valamint a munkadarabok jellegéből és a megmunkálási technológiából adódó különbségek, melyek a nullpont rendszerek és robot tekintetében sokkal nagyobb befektetést igényelnek egy “mix” cella esetén.

Sokaknak az automatizálás egyet jelent a szériagyártással ez pedig tévhit. A GFMS legtöbb egységes automatizálás használó ügyfele szerszám- és formagyártó cég, akik kis szériákat vagy egyedi termékeket gyártanak. Tény, hogy egy ilyen rendszer kialakítása nagyobb odafigyelést és kiváló minőségű berendezéseket igényel, azonban a megfelelő szakemberek bevonásával végül egy hatékony gyártási folyamatot tudunk kialakítani. A vállalaton belüli folyamatoknak és szervezeteknek támogatnia kell az automatizálást illetve azoknak az automatizáláshoz kell illeszkedniük a maximális haszon elérése érdekében. Egy automatizált rendszer kezeléséhez ugyan kevesebb gépkezelő szükséges, viszont CAD/CAM oldalról biztosan növelni szükséges a humánerőforrást, hiszen egy jól tervezett automatizált cella esetén akár 300%-al is tudjuk növelni a termelékenységet. Bizonyítva, hogy ezek nem csak légből kapott számok érdemes megnézni pl. egy CNC megmunkáló központ bekapcsolási és főorsó futási idejét. Számos esetben találkozunk olyan berendezésekkel, ahol a főorsó futás 28-30%-a a bekapcsolás időnek. Ha ezt az arány az automatizálás révén 90%-ra tudjuk növelni, akkor ez egy 300%-os növekedést jelent. Azt is mondhatnánk, hogy még 2 gép kapacitását ki tudjuk használni.

Automatizálási megoldások

  • A szerszám- és formagyártásban a leggyakoribb automatizálási megoldások a következő egységeket és berendezéseket tartalmazzák:
  • HSC és HPC 3- és 5-tengelyes CNC megmunkáló központok, nagyoláshoz, precíziós
  • megmunkálásokhoz és elektróda gyártáshoz integrált nagy méretű szerszámtárral.
  • Tömbös szikraforgácsoló berendezések.
  • Munkadarab és elektróda tárak.
  • Referencia rendszer – nullpont megfogó rendszer
  • Robot, mely a gépek darabszámától függően lehet helyben álló vagy sínen futó. A robot típusát főképpen a munkadarabok súlya és mérete határozza meg.
  • Mérőgép, melynek alkalmasnak kell lennie termelési környezetben történő működésre.
  • Mosó berendezés és csepegtető állomás a munkadarabok tisztításához.
  • Betöltő állomás, chip azonosító, vonalkód olvasó.
  • Cellavezérlő rendszer, mely alkalmas integrált vállalatirányítási rendszerek felé történő adatátvitelre.

    • 5-tengelyes HSC megmunkáló központ és tömbös szikraforgácsoló 2 gépes kiszolgálással

A WorkShopManager biztosítja a folyamatot

A rendszer lelke a központi adatbázis. Minden ügyfél, gép és automatizálási eszköz állandó kapcsolatban van az adatbázissal. A WorkShopManager egyesíti az összes megmunkálási folyamatot egyetlen ellenőrizhető és átláthatóan szervezett termelési rendszerben. Minden megmunkálási adat a gépek rendelkezésre áll, és egyszerűen átvihető a megfelelő gépre, a megfelelő pillanatban. A rendszer képes rendeléseket kezelni és azok gyártását ütemezni, pl. egy szerszámhoz szükséges lapokat, betéteket és elektródákat összefésülni egy megrendelésbe. Az automatizált gyártás 4 fő lépése az előkészítés, végrehajtás, felügyelet és a statisztika.

Előkészítés fázisai:

  • Rendelés létrehozása
  • Műveleteket és NC programok hozzárendelése.
  • Kompenzációs értékek visszakeresése.
  • Gyártási rendelés kiadása.

Végrehajtás lépései:

  • A paletta azonosító kódok és tárpozíciók kezelése.
  • Elsőbbségi lista létrehozása.
  • Az elérhető feladatok automatikusan indítása az elsőbbségi lista szerint.
  • Az adatbázis információinak frissítése az egyes megrendelések státuszával és megmunkálási időivel.

Felügyelet

  • Az összes cella állapotának megjelenítése.
  • Az egyes gépek és folyamatok státuszának megjelenítése.

Statisztika – WSM Statistic

  • A cellák kihasználtsági adatainak visszakereséses és elemzése.
  • A rendelési adatok visszakeresése és elemzése.

www.gfms.com

Hirdetés

További cikkek a témában