Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

GIMEX: HAINBUCH kézi működtetésű patronos befogó család

A német HAINBUCH cég kézi működtethető patronos befogói a modern gyártástechnológia nélkülözhetetlen eszközei.

Ezek a precíziós befogók kiváló stabilitást és megbízhatóságot nyújtanak a megmunkálás alatt, ami különösen fontos a nagy pontosságot igénylő megmunkálási folyamatok során. Az innovatív kialakításuk lehetővé teszi a gyors munkadarabcserét, ezzel növelve a termelékenységet és csökkentve az állásidőt. A hihetetlen szorítóerőnek köszönhetően jobb felületi minőséget és lassabb szerszámkopást érünk el. A HAINBUCH termékei hosszú élettartamúak és alacsony karbantartási igényűek.

A MANOK termékcsaládnál egy kézi- vagy pneumatikus cserekészülékkel a szorítópatronok kényelmesen és nagyon gyorsan cserélhetők. A szorítópatronokkal a befogó méretétől függően ø3 – 100 mm-ig tudjuk stabilan rögzíteni nyers (recézett szorítófelülettel) vagy már készre (sima szorítófelülettel) munkált alkatrészeinket. Standard szorítópatronok állnak rendelkezésre a négyszög és hatszög geometriájú munkadarabokhoz egyaránt és bármilyen alkatrészforma kialakítható a kopásálló HRC 60 keménységű vulkanizált szorítópatronokban.

Rendelkezésre állnak alap és esztergálható munkadarab ütközők, melyek a pozíció pontos meghatározása mellett további stabilitást nyújtanak az alkatrészeknek a megmunkálás során. A MANOK termékcsalád összes tagja a radiális szorítás során axiális mozgást végez, ami az ütköző felületre kényszeríti a munkadarabot. Ez a rendkívül stabil megfogás a munkadarab felületi minőségére is igen kedvezően hat, nem beszélve a szerszámok hosszabb élettartamáról.

A termékcsalád piros színű MANOK kis erőgépje praktikus, költséghatékony, és kifejezetten sokoldalú; alkalmazási lehetőségei szinte korlátlanok. A MANOK befogó felhasználható többek közt megmunkáló központoknál, mérőgépeknél, lézerírásnál, üregelő gépeknél, szögben történő befogásnál, forgatónyomaték vizsgálatnál, sűrített levegős csavarozónál, szerszám előbeállításnál, hegesztési varratpróbánál, csővágóknál, oszlopos fúrógépnél, vésőgépnél.

Ennek a kézi működtetésű befogónak a precizitása, merevsége, de 5 tengelyű gépen való optimális kezelhetősége is felhasználóbaráttá teszi, továbbá nem igényel különösebb karbantartást. A prototípusgyártás során – még a sorozatgyártást megelőzve – a kezdeti, fejlesztési, illetve kísérleti szakaszban a MANOK segítségével gyorsan és költséghatékonyan összeépíthető a munkadarabhoz illeszkedő patronos befogó készülék. Így kínálva lehetőséget a tesztelésére, a felmerült műszaki problémák megoldására, a szükséges korrekciók gyors és költségkímélő végrehajtására.

A MANOK továbbfejlesztett változata a MANOK plus. Ez ugyanazt a minőséget jelenti, mint a MANOK és még több lehetőséget foglal magába. Míg a MANOK-nál rugóval, a MANOK plus-nál mechanikusan történik az oldás. Az integrált kényszerű oldással nagyobb szorítási erő fejthető ki, lehetővé téve a MANDO szorítótüskés, két- és hárompofás felszerelését. A MANOK plus egyik nagy előnye a gyorsaság: még három perc sem kell a MANDO tüskés adapter, avagy szorítótüske felszereléséhez, sőt a hárompofás adapter felszerelése is max. három percet vesz igénybe. Az adapterek villámgyors felszerelése az alap készülékre olyan rugalmasságot biztosít, hogy azonos szerszámgépen egy munkadarab több megmunkálási folyamata is percek alatt elvégezhető.

MANOK plusz adapterekkel

A MANOK plus esetében természetesen azokat a szorítópatronokat és munkadarab ütközőket is felhasználhatjuk, amelyeket az esztergagépeken alkalmazunk a SPANNTOP és TOPlus rendszerek esetében. A beállítási felületek és a beállítási rögzítő hornyok is éppen úgy a sorozat felszereléséhez tartoznak, mint az integrált ütköző. Ráadásul a MANOK plus vízszintesen is felszerelhető, ezáltal hosszú alkatrészek vagy rudak megmunkálásához is kiválóan alkalmazható. Felfogó hornyok gondoskodnak a gépágyon az egyszerű és pontos helyzetpozicionálásról. Az optimális, állítható túlterhelés biztosítás továbbá egy különlegesen „finom” befogást tesz lehetővé.

MANOK termékcsalád karbon változatával, a CFK modellel a kicsi, erő és precíz jellemzők új értelmet nyertek. Hasonlóan egy hangyához, súlyának sokszorosát képes szorítóerőként kifejteni. A legkisebb méretosztályú megfogó csupán (Gr.52) 7 kg viszont szorítóereje 108.000 N, azaz több, mint 10 tonna egyszerű kézi működtetéssel. A MANOK CFK kisebb súlya révén jól alkalmazhatóvá válik olyan gépeken, melyek kisebb méretűek, így szerkezeti elemei kevésbé terhelhetőek; illetve palettacserélős rendszerek esetén, ahol a paletta teherbírásának és méretének ideális kihasználása fontos tényező a termelékenység szempontjából. Egy németországi orvostechnológiai eszközöket gyártó cégnél kulcsfontosságú volt a minél gyorsabb átállás, mivel széles termékpalettával rendelkeznek. Emellett az alkalmazott befogórendszernek a gépek adottságból fakadóan mind könnyűnek, mind automatizálhatónak kellett lennie. Így esett a választás a HAINBUCH MANOK plus CFK patronos befogó eszközére. Mára már 9 db karbonszálas MANOK-ot használnak, és a termelésért felelős mérnök nyilatkozata szerint, ha kellene, ismét ezt a megoldást választanák.

MANOK plus CFK

MANOK plus CFK Gr.65 befogó számokban:

  • szorítási átmérő tartomány: ⌀3-65 mm,
  • 120 kN radiális szorítóerő,
  • ≤ 0,01 ismétlési pontosság,
  • 10,3 kg tömeg,
  • <1 perc szorítópatron csere,
  • <3 perc tüskés és szorítópofás adapterek cseréje,
  • HRC60 kopásálló szorítópatron.

A MANOK termékcsaláddal a szerszámgyártók által ajánlott nagy forgácsolási sebesség érhető el, különösen nagyolásnál. A szerszámok jobb kihasználásával csökkenthetők a költségek, és vékonyfalú daraboknál sincs torzulás. A fent ismertetett fejlesztésekkel a MANOK patronos befogók rövid idő alatt nélkülözhetetlen univerzális befogó készülékké alakíthatóak. Az átszerelési idő 90%-kal csökkenthető, mivel csak a szorítópatronokat és a munkadarab ütközőket kell cserélni, a készülékek időrabló beállítása szükségtelen.

A megmunkálási folyamatok során gyakran kihívást jelent a stabil, pontos és gyors munkadarab-befogás megvalósítása. Azok számára, akik szeretnék javítani a gyártási hatékonyságot és minimalizálni az állásidőt, érdemes megfontolni a HAINBUCH MANOK mechanikus befogási megoldásainak alkalmazását. A HAINBUCH MANOK megfogói különösen hasznosak lehetnek olyan helyzetekben, ahol a rugalmasság és a precizitás alapkövetelmény.

Azoknak, akik kíváncsiak, hogyan működik a gyakorlatban, van lehetőségük a piros színű alap MANOK 65-ös méretosztályú megfogót kötelezettségek nélkül kipróbálni, hogy saját tapasztalatok alapján dönthessenek a használatáról.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában