Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Beckhoff Technology Day 2024

Idén is telt házas rendezvényen köszöntötte a budapesti Öbölházban szeptember 26-án partnereit a Beckhoff Automation Kft. A sikeres szakmai napon a cég és felkért partnerei aktualitásain kívül, akár VR racing verseny körülmények között is kipróbálhatták magukat a résztvevők.

Szujó Zoltán sportkommentátor-házigazda pezsdítő felkonferálása után, mintha csak a ringbe érkezett volna, Perecz Tamás ügyvezető igazgató tárta fel a Beckhoff vállalati híreit. Ezekből kiderült, hogy világszinten a cég 2020–2023 között átlagosan 13%-os növekedést ért el, ennek csúcsát 1.76 milliard euró bevétellel 2023-ban teljesítették. Idén, ugyan a 2022-es szint várható, de a világszerte 250 millió eurós fejlesztéseknek köszönhetően a jövő év már ismét növekedést mutat. Perecz Tamás elmondta azt is, hogy itthon két telephellyel rendelkezik a cég, a budapesti központ mellett a debreceni iroda a kutatás és kereskedelem bázisa hazánkban. Összesen 12 munkatárs és 10,5 millió euró bevétel 2023-ban jelenti fő számaikat. A nap során a résztvevők előadásokat hallgathattak meg mérnök kollégák tolmácsolásában a Beckhoff újdonságairól, valamint partnereik jóvoltából olyan izgalmas témákat is érintettek, mint a NIS2 kibervédelmi előírásoknak való megfelelés, valamint a magyar járműipar kihívásai.

Lovagok, akik azt mondják NIS2

Kocsis Tamás ipari kibervédelmi szakértő meglepődve konstatálta, hogy a NIS2ről a hallgatóság kevés információval rendelkezett, pedig annak októberi dátuma számos cég számára fontos mér földkövet jelent. Megtudtuk, hogy a NIS2 (Network and Information System 2) irányelv az Európai Unió egészét érintő jogszabály, melynek célja, hogy a tagállamok általános kiberbiztonsági szintjét megemelje. A NIS2 2023-ban lépett hatályba, a korábbi, 2016-ban bevezetett uniós kiberbiztonsági szabályokat aktualizálta. A felügyeleti szerv szerepét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) látja el itthon. Elhangzott az is, hogy amely vállalat nem felel meg a NIS2 elvárásainak, komoly bírságot és lehetséges reputáció vesztést kockáztat. Emellett az SZTFH azt a vállalatot, mely nem el is tilthatja bizonyos tevékenységek gyakorlásától. Az SZTFH becslése szerint mintegy 2500 vállalat lehet érintett Magyarországon. Az a vállalat érintett, mely legalább 50 főt számlál és/ vagy 10.000.000 EUR éves árbevétellel rendelkezik. Október 18-án lép életbe, hogy az érintett vállalatoknak alkalmazniuk kell a NIS2 által elvárt védelmi intézkedéseket, illetve meg kell fizetniük az SZTFH részére a felügyeleti díjat. Az SZTFH részéről elindul a felügyeleti és ellenőrzési tevékenység. Jövőre már a cégeknek az első kiberbiztonsági audit vonatkozásában szerződést kell kötniük egy auditorral, 2025 vége pedig az első kiberbiztonsági audit lefolytatásának határideje.

Hajtástechnikai újdonságok

Rékasi Endre, a Beckhoff Auto mation Kft. műszaki támogató mérnök hajtástechnikai termék portfólió újdonságairól tartott előadást. Olyan hardveres újdonságokról esett szó, amikkel kompaktabb, energiahatékonyabb gépeket lehet építeni, illetve olyanokról is, amivel a gépépítés folyamata gyorsítható meg. Emellett a mozgásvezérlő szoftverek területéhez kapcsolódó újdonságok is bemutatásra kerültek, továbbá az előadó ismertette a motorok hangolását segítő új szoftverkomponenst is. TwinCAT Analytics Kántor László műszaki támogató mérnök az adatelemzés hozzá adott értékéről elmondta, hogy a TwinCAT Analytics egy eszköz adatelemzéshez, helyi vagy több elosztott gépről. A TwinCAT Analytics termékcsalád az elemzések teljes munkafolyamatát képviseli, és algoritmusok széles skáláját tartalmazza az élő adatok, valamint a korábbi adatok elemzéséhez. A TwinCAT Analytics segítségével az értékes információkká feldolgozott és a döntéshozatal alapját képező adatok jelentik a munkafolyamatok alapanyagát.

Ipari vezérlők

Bódvai János műszaki támogató mérnök ipari vezérlésekről tartott előadásában elmondta, hogy a Beckhoff PCalapú vezérlés technikán alapuló nyílt automatizálási rendszereket valósít meg. A termékválaszték fő területei az ipari PCk, az I/O és terepibuszkomponensek, a hajtás technika, az automatizálási szoftverek, a vezérlőszekrény nélküli automatizálás, valamint az ipari képfeldolgozáshoz szükséges hardverek. Minden területen olyan termékcsaládok állnak rendelkezésre, amelyek különálló komponensként vagy kombinálva teljes, összehangolt vezérlőrendszerként képesek működni. Az újdonságok között kiemelte a CX7000-et, mely beágyazott PC Arm CortexM7 egy magos, 480 MHzes processzorral rendelkezik. Az alapkonfigurációban a CX7000 rendelkezik microSD kártya foglalattal és egy Ethernet interfésszel.

EtherCAT diagnosztika

A kommunikációs technológia megválasztása fontos, ez határozza meg, hogy a vezérlési teljesítmény eléri-e a terepet, és mely eszközök használhatók vele – tudtuk meg Horváth Ádám műszaki támogató mér nöktől. Az EtherCAT, a Beckhoff által feltalált ipari Ethernet technológia gyorsabbá, egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszi a gépeket és a rendszereket. Az EtherCATet „Ethernet terepi busznak” tekintik, mert egyesíti az Ethernet előnyeit a klasszikus terepibuszrendszerek egyszerűségével, és elkerüli az ITtechnológiák bonyolultságát. A 2003-ban alapított EtherCAT Technology Group (ETG) mindenki számára elérhetővé teszi ezt, 72 ország több mint 7000 tagvállalatával (2023 márciusában) az ETG a világ legnagyobb terepibusz felhasználó szervezetévé vált.

Járműipari helyzetkép

A szakmai részt záró előadásban Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkára átfogó körképet adott a globális és magyar járműipar kihívásairól.

Az izgalmas szakmai előadásokon kívül élő Beckhoff alkalmazások sora, valamint finom falatok, sörkóstoló, digitális karikatúra és nyereményjáték színesítette a szakmai napot.

Meghívó – EtherCAT konferencia 2024. november 26., Budapest

Martin Rostan, az EtherCAT Technológiai Csoport (EtherCAT Technology Group – ETG) ügyvezető igazgatója Magyarországra látogat. Előadásából megismerhetjük az EtherCAT technológia legfontosabb jellemzőit, és képet kaphatunk arról, hogy használata milyen előnyöket nyújt a gépépítők, rendszerintegrátorok és végfelhasználók számára. További részletek és regisztrációs lehetőség a Beckhoff weboldalán!

www.beckhoff.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában