Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Ajánló

igus 2025-ös manus díj pályázat

A polimer siklócsapágyas alkalmazások versenye 12-dik alkalommal kerül megrendezésre, ezúttal a fenntarthatóságot és a költségtakarékosságot helyezve a fókuszba

Ismét eljött az idő: a világ minden tájáról várják a mérnökök jelentkezését a 2025. évi, 12. manus-díjra. Az igus 21 éve díjazza azokat az alkalmazásokat, amelyeket a műanyag siklócsapágyak kreatív, bátor és fenntartható használata jellemez. A győztesek akár 5000 eurós pénzjutalomban is részesülhetnek.

A mérnökökre mindennapi munkájuk során folyamatosan egyre nagyobb nyomás nehezedik. Minden a költséghatékonyságról és a termékek szén-dioxid-kibocsátásának folyamatos javításáról szól. Ebben segíthet a kenőanyagok kiiktatása.

„Az RWTH Aachen Egyetemmel közösen nemrégiben végzett tanulmányban először tudtuk bizonyítani, hogy a kenésmentes műanyag csapágyak a hagyományos kenésű fémcsapágyakhoz képest milyen sikeresen oldják meg mindkét kihívást”

– nyilatkozta Tobias Vogel, az igus Siklócsapágy & Lineáris Technológia CEO-ja.

A beépített szilárd kenőanyagokkal ellátott polimer siklócsapágyak lehetővé teszik a termékek környezeti egyensúlyának és gazdasági hatékonyságának javítását, valamint a környezetszennyezés kockázatának kiküszöbölését.

„A 12. manus-díj keretében azt is szeretnénk megtudni, hogy a vállalatok szerte a világon milyen megoldásokat dolgoznak ki a hagyományos fém siklócsapágyak kiváltására. Milyen területeken vezetett a polimer siklócsapágyak felhasználása műszaki fejlődéshez? És ennek milyen gazdasági és műszaki hatása volt?”

– magyarázza Vogel.

A bátorságot és a kreativitást független zsűri értékeli

A mérnökök már beküldhetik a pályázatokat a 12-dik manus díjra. Minden, tömör műanyagból vagy műanyag vegyületből készült siklócsapágyas, lineáris siklócsapágyas és gömbcsuklós alkalmazás elfogadott. Az eszközből lennie kell legalább egy működőképes példánynak, amelyen egyértelműen látszanak a műanyag csapágyak műszaki előnyei, valamint ökológiai és ökonómiai előnyei. A győzteseket a kutatás, a szaksajtó és az ipar szakértőiből álló független zsűri választja ki. A bírák külön hangsúlyt fektetnek a bátorságra és a kreativitásra, ami magas minősítést eredményezhet. A győztesek akár 5000 eurós pénzjutalomban is részesülhetnek. A benyújtás határideje: 2025. január 17.

A manus díj rendkívül népszerű

A manus-díj egyre fontosabb nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. 2023-ban 36 országból 480 pályázat érkezett be az igus-hoz. Az arany manus díjat a J&M Manufacturing, egy amerikai vállalat, nyerte el egy kenésmentes, környezetbarát polimer siklócsapágyakkal felszerelt mezőgazdasági ekével. Az ezüst manus díj a francia Aufratech céghez került, akik egy olyan exoszkeletont mutattak be, amely lehetővé teszi a magasnyomású tisztítóberendezések fáradtságmentes üzemeltetését. A Fiedler Maschinenbau und Technikvertrieb GmbH egy új típusú, kommunális járművek számára kifejlesztett magasnyomású tisztítóberendezéssel nyerte el a bronz manus díjat. A Rockinger Agriculture GmbH, amely karbantartás- és kenésmentes gömbcsuklót fejlesztett ki rakodókocsikhoz, trágyázókhoz, billencsekhez és szántóföldi permetezőkhöz, örömmel vette át a zöld manus díjat.

A részvételre vonatkozó feltételekről, a jelentkezésről és a korábbi győztesekről további információt talál: www.igus.eu/manus.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában