Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Világpremier: DMG MORI CLX 550 TC

Az alkatrészek sokfélesége, valamint a csökkenő tételméretek miatt a nem produktív beállítási idők egyre többe kerülnek.

Ez az univerzális esztergálásban a gyártási megoldásokkal szemben támasztott követelményeket is megváltoztatja. A DMG MORI CLX TC sorozata megfelel ezeknek a kihívásoknak. Az új CLX 550 TC-vel a szerszámgépgyártónak ismét sikerült újraértelmeznie az univerzális esztergálást.

A 90 Nm-es compactMASTER eszterga-maró orsóval ellátott B-tengely átveszi a revolverfej helyét. A szerszámtároló akár 60 szerszámnak is helyet kínál.  A fő- és ellenorsó nyomatéka 720 Nm, míg a szegnyereg és az állóbáb teszi teljessé a berendezést. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók minden iparágban hatékonyan, egyetlen gépen, összetett munkadarabokat gyártsanak. A CELOS X a SINUMERIK ONE-nal együtt alkalmazásalapú munkafolyamatokat is lehetővé tesz az OP Workbench és a 3D Shopfloor Programming segítségével, így könnyen használható mind a munka előkészítésében, mind a műhelyközpontú programozásban.

A CLX 550 TC gépen a revolverfejet egy 90 Nm-es compactMASTER eszterga-maróorsóval ellátott B-tengely helyettesíti.

Egy lényeges tényező, a B-tengely: hozzáadott érték bármelyik esztergával szemben

Az új, CLX 550 TC központi eleme a compactMASTER eszterga-maró orsó a +/- 120°-ban elforgatható B-tengellyel, mely akár 12 000 fordulat/perc fordulatszámot és 90 Nm nyomatékot is elér, így a hajtott szerszámtartók feleslegessé válnak. A gépkoncepció a eszterga-maró orsóval és a B-tengellyel csak egy szerszámot igényel a bal és az opcionális jobb orsóhoz. Az összetett szerszámok és testvérszerszámok használata is lehetséges, így semmi sem áll a rugalmas automatizálás útjában a személyzet nélküli műszakok esetében. Ez biztosítja a lenyűgöző teljesítményt és a nyereséges termelékenységet.

A megfelelő orsó segítségével a CLX 550 TC hat oldalról teljes mértékben képes megmunkálni az összetett geometriákat. A bal és a jobb orsó egyaránt 4000 fordulat/perc maximális fordulatszámon működik. A beépített orsómotorok biztosítják a maximális pozicionálási pontosságot is, így a gép minden elképzelhető alkalmazásban megfelel a minőségi követelményeknek. Az ISM102 orsómotorral együtt akár 400 mm átmérőjű tokmányok is használhatók a CLX 550 TC gépen. A behelyezhető munkadarab maximális mérete ø 550 x 1600 mm. Hosszú munkadarabok megmunkálásához ajánlott a 360 mm munkadarab-átmérőig elérhető állóbábok használata. Az állóbáb-csúszka egy opcionális, duplakúpos központosítással ellátott gyorscserélő rendszerrel bővíthető, amely 3 μm-es ismétlési pontossága révén 50 %-kal csökkenti a beállítási időt.

Rövidebb beállítási idő a megmunkálás alatti szerszámbetöltésnek és a gyorscserélő  rendszernek köszönhetően

A 270 mm-es Y-tengely alapfelszereltségként lehetővé teszi az excentrikus megmunkálást is, míg az akár 60 – alapfelszereltségként 30 – férőhelyes szerszámtároló lehetővé teszi több különböző alkatrész gyártását közbenső szerszámbeállítás nélkül. A szerszámok a megmunkálási idővel párhuzamosan cserélhetők, így a gép állási ideje jelentősen csökkenthető.

Hatékonyság a munka előkészítésében és a műhelyközpontú programozásban

A hatékony funkciók és az integrált folyamatok növelik a CLX 550 TC hatékonyságát, akárcsak a szoftveres felszereltség. A CELOS X a gyors SINUMERIK ONE vezérlőrendszeren a letisztult ERGOline kezelőpanellel, az alkalmazásalapú munkafolyamatok pedig az OP Workbench és a 3D Shopfloor Programming segítségével támogatják a munka előkészítésével és a műhelyközpontú programozással kapcsolatos folyamatokat. Ezen tulajdonságok különösen fontos szerepet játszanak a közepes méretű vállalatoknál. A DMG MORI és a SIEMENS közös fejlesztése, a 3D Shopfloor Programming a gyártandó alkatrész 3D modelljeit használja fel a tervezési részlegből, és ezen adatok alapján nagyrészt automatikusan létrehoz egy NC-programot. Az automatikus funkciófelismerés akár 80%-kal is felgyorsíthatja a programozást, így időt szabadít fel más, a gyártással kapcsolatos tevékenységek elvégzéséhez.

Automatizálható és erőforrásokat takarít meg

A CLX 550 TC gépkoncepciója, valamint az opcionális automatizálási megoldások hozzájárulnak a magas szintű hatékonysághoz. Jó példa erre a Robo2Go, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az optimális gépkihasználtság elérését – még a személyzet nélküli éjszakai és hétvégi műszakokban is. A gép modern alkatrészei energia- és erőforrás-kímélő, tehát gazdaságos működést biztosítanak. Az igényorientált hűtés, a fékenergia-visszanyerés és az akár 93%-os hatásfokú hajtások csak három a számos intézkedés közül, amelyek hozzájárulnak a magas energiahatékonysághoz. A CLX 550 TC a teljes megmunkálás lehetőségeivel, digitális felszereltségével, jó automatizálhatóságával és erőforrás-takarékos működésével tökéletesen illeszkedik a Machining Transformation (MX) ökoszisztémába, amellyel a DMG MORI a gyártás jövőjét alakítja.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában