Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Mazak újdonság az AMB-n

A Yamazaki Mazak a 2024-es AMB kiállításon mutatta be a nagy kapacitású esztergaközpont-kínálatának legújabb tagját, a HQR NEO sorozatot, amely az ügyfelek számára megnövelt termelékenységet, nagy pontosságot és hatékonyságot kínál, mindemellett a nyereségesség drasztikus növelésére tervezték.

A HQR-200/3 NEO a chicagói IMTS kiállításon és a stuttgarti AMB-n került bemutatásra. A három revolverfejjel és két orsóval felszerelt gépet úgy tervezték, hogy fokozza a termelékenységet és javítsa a környezetvédelmi teljesítményt.

A gyártók termelékenységi és nyereségességi céljai mellett a harmadik revolverfej hozzáadása gyorsabb megtérülést biztosít, mivel a ciklusidő egy két revolverfejes konfigurációval gyártott demoalkatrészhez képest körülbelül 25%-kal csökken. Az extra szerszámhelyek növelik a megmunkálási képességet, lehetővé téve az összetett és bonyolult alkatrészek elkészítését egyetlen befogásból.

Az új gépkialakítás – amely csak 120 mm-rel szélesebb, mint a két revolverfejes változat – ideálisan alkalmas a közepes-, és nagy munkadarabméretekhez a repülőgépiparban, az autóiparban, az elektromos járműiparban és azok számára, akik alvállalkozóként dolgoznak az iparban. Mindemellett az alsó revolverfejnél a maximális munkadarabméret Ø212 mm-ről Ø320 mm-re növekedett.

Az AMB-n bemutatott HQR-200/3 NEO egy két orsóméretből, és három revolverfejből álló modellsorozat része. A szabványos 65 mm-es és 80 mm-es átmérőjű rúdmegmunkálási képességet kiegészítve a HQR-200/3 NEO opcionálisan elérhető a megnövelt 112 mm-es átmérőjű orsófurattal, amely kiválóan alkalmas a 102 mm átmérőig a rúd-, és szálanyagok megmunkálásához, illetve a prizmás felépítésű alkatrészek komplex megmunkálásának megvalósításához, mindezt csak egy esztergaközpont használatával olyan munkákhoz is, amelynek elvégzéséhez egyébként megmunkálóközpontra lenne szükség.

A továbbfejlesztett automatizálási funkciók közé tartozik az újratervezett munkadarab kirakó, amely akár 20%-kal is csökkentheti a kirakodási időt a korábbi modellekhez képest, míg a Smooth Oscillating Cutting (oszcilláló vágás) funkció automatikusan megtöri a forgácsot, hogy megakadályozza a nem kívánt felhalmozódást a problémamentes megmunkálás érdekében.

Az automatizálási opciókkal egyszerűen felszerlehető HQR NEO sorozat opcionális maradékrúd-eltávolítási funkciót kínál a hatékony automatikus működés érdekében a rövid rúdadagolókhoz. Ráadásul ezen opciókkal a gép a későbbiek során is felszerelhető a telepítés helyszínén.

A harmadik revolverfej hozzáadásával a termelékenység jelentős növekedését eredményezi. Emellett a Mazak számos újítást fejlesztett ki annak érdekében, hogy a HQR NEO sorozat megőrizze az ügyfelek által elvárt magas szintű pontosságot.

A folyamatos megmunkálási pontosságot az Ai Thermal Shield funkció stabilizálja, amely fejlett algoritmusok segítségével automatikusan meghatározza a kompenzációt az ingadozó hőmérsékleteknek megfelelően, így javítva a folyamatstabilitást az automatizált gyártáshoz.

Mindkét gépet az új, MAZATROL SmoothG3 háromcsatornás vezérlőjével szerelték fel, amely tartalmazza a szinkronizálható szerkesztői módot, ami mindhárom revolverfej programját képes megjeleníteni egy időben, optimalizálja a szerszámpályákat, minimalizálja a szerszámcseréket, egyenlően osztja el a megmunkálási időket a három revolverfej között és segít megelőzni az ütközéseket. Emellett egy sor technológia segíti a gépkezelőket az egyszerűbb programozás és beállítás érdekében. A CNC vezérlőn lévő kézikerék lehetővé teszi az automata ciklus manuális futtatását a teljesen automata működés előtt, mely segít kiszűrni az esetleges férőhely problémákat a tesztmegmunkálás során.

Ahogyan a Mazak NEO sorozat többi tagja, a HQR gépeink is előnyt kovácsolnak a továbbfejlesztett környezetvédelmi teljesítményből. Az energiafogyasztás csökkentésében az inverteres hidraulikus-, és hűtőegységek is segítenek, mindemellett optimalizálásra került a lineáris vezetékek zsírkenése, ami a gép mozgásainak megfelelően került beállításra. Az opcionálisan elérhető Smooth Coolant Systemmel tovább optimalizálható az energiafelhasználás, illetve a karbantartási igény is.

További információkért látogassa meg a www.mazakeu.hu weboldalt


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában