Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Schneider Electric – GR3N összefogás a műanyag újrahasznosításában

A világon keletkező műanyaghulladék mintegy fele kerül hulladéklerakókba és mindössze 9 százalékát hasznosítják újra megfelelő módon, a környezetvédelmi célok eléréséhez viszont elengedhetetlen lenne ennek az aránynak a növelése.

A Schneider Electric és a GR3N összefogása révén új megoldás segíti a műanyag hatékony újrahasznosítását, és ezzel a körforgásos gazdaságba történő beillesztését.

A világ legfenntarthatóbb vállalatának választott, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető Schneider Electric összefogott a PET (polietilén-tereftalát) vegyi újrahasznosításával foglalkozó GR3N-nel, hogy létrehozzák az első nyílt automatizálási rendszert a fejlett műanyag-újrahasznosítás érdekében. A probléma nagyságát jól mutatja, hogy becslések szerint jelenleg a globális műanyaghulladék mintegy 50 százaléka hulladéklerakókban végzi, és mindössze 9 százalékát hasznosítják újra megfelelő módon.

Az előrejelzések szerint a műanyag iránti világszintű kereslet 2060-ra várhatóan a mostani háromszorosára bővül majd, az óceánokban lévő műanyag mennyisége pedig meghaladja majd a halakét. A kereslet kielégítése és a környezetszennyezés megfékezése érdekében, illetve azért, hogy 2050-re elérhessük a nettó zéró kibocsátást, forradalmi változásokra van szükség a műanyag kezelése kapcsán.

A GR3N kifejlesztette a MADE (Microwave Assisted DEpolymerization – Mikrohullámmal Támogatott DEpolimerizáció) megoldást, amely kémiai építőelemeire bontja a PET-et, amelyekből újrakombinálva új, a csomagoláshoz és a textíliákhoz használható, kiváló minőségű PET-pelletet lehet előállítani. A lúgos hidrolízisen alapuló, és a jelenlegi eljárásokhoz képest nagyobb mennyiségű szennyeződés kezelésére alkalmas technológia használatával a nehezen újrahasznosítható műanyaghulladékok is bekerülhetnek a körforgásos gazdaságba.

A GR3N 2024 márciusában sikeresen demonstrálta a MADE és a Schneider Electric nyílt automatizálási technológiája, az EcoStruxure Automation Expert együttes erejét egy olaszországi telephelyén. A teszt helyszínéül szolgáló üzemben már az összes olyan technológiát felhasználták, amelyeket végül a Spanyolországban tervezett első, ipari méretű, várhatóan évente több mint 40 000 tonnányi PET-hulladék feldolgozására alkalmas létesítményben alkalmaznak majd.

A GR3N saját újrahasznosítási folyamatának moduláris jellege lehetővé teszi, hogy a MADE legyen az első műanyag-újrahasznosító üzem, amely az IEC 61499 szabványon alapuló, a Universal Automation által kezelt egységes automatizálási megoldást használja. A szoftveresen definiált automatizálási rendszer szétválasztja a hardvert a szoftvertől, gyártótól függetlenül lehetővé téve az eszközök és berendezések szabad összekapcsolását az architektúra rétegei között. Ez az üzem ipari műveleteinek digitális gerinceként működik, és lehetőséget teremt megalapozottabb döntések meghozatalára. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a MADE egyben az automatizálási rendszerek új generációjának technológiai demonstrációja is legyen, amelyeknél az OT és az IT összefonódása lehetővé teszi a fejlett funkciók kihasználását az üzemirányítás és az adatelemzés számára.

„A szoftveresen definiált automatizálás és a hardverfüggetlenség révén képesek voltunk hatékonyan csökkenteni a kockázatot és kitolni a technológiánk határait. Gyorsan átkonfigurálhatjuk a rendszereinket, amikor lehetőséget látunk a hatékonyság növelésére, miközben a rendszer hardver-független jellegének köszönhetően elkerültük az ellátási lánc problémáit. Erre van szükség ahhoz, hogy a fejlett műanyag-újrahasznosítás nagyobb léptékben megvalósulhasson”

– mondta el Fabio Silvestri, a GR3N marketing- és üzletfejlesztési vezetője.

Az EcoStruxure Automation Expert moduláris, agnosztikus jellegének köszönhetően a GR3N képes volt kiválasztani az optimális technológiát a bemutató üzem számára, és könnyen átültetni azt új helyszínekre.

„Évente az emberiség mintegy 460 millió tonna műanyagot állít elő, amelynek körülbelül 70 százaléka a hulladéklerakókba kerül vagy rosszul kezelik. A teljes termékcikluson átívelő integráció, a mérnöki folyamatok optimalizálását és szabványosítását szolgáló modularitás, valamint a szoftveres automatizálási megoldások biztosítják a skálázhatóságot, lehetővé teszik, hogy túllépjünk a silószerűen működő rendszereken és megnyitják az utat a fejlett analitikához. A GR3N-nel közös projektünk mindezen elveket demonstrálja, javítva megoldásuk rugalmasságát, skálázhatóságát és hatékonyságát, és lehetővé téve számukra, hogy széleskörűen elterjedjen a technológiájuk”

– jelezte Christophe de Maistre, a Schneider Electric „Energy & Chemicals, Industrial Automation” üzletágáért felelős elnöke.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában