Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Műanyagipar

Műanyagok fröccsöntésének elmélete és gyakorlata

Évtizedes hiány pótlására vállalkozott a szerzőgárda, melynek tagjai a műanyag-feldolgozás legkülönbözőbb területeiről érkeztek és állították össze a kor követelményeinek megfelelő fröccsöntési szakkönyvet.

Napjainkban hazai kis- és középvállalataink közel 10 ezer hidraulikus és elektromos fröccsöntő gépet üzemeltetnek, melyek közül minden második robottal van felszerelve. Ezekben a gyárakban már mintegy 300 ezer tonna fröccsterméket állítanak elő a jármű-, az elektromos- és a gépipar alkatrészigényeinek kielégítésére, az orvostechnikai ipar számára, továbbá sport- és szabadidős tevékenységek céljaira.

A könyv széles körű elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmaz az alapanyag, a gép + szerszám + perifériák, a fröccsöntés korszerű technológiái, valamint a mindennapi gyártástechnológia és a termékgyártás témakörökben. A napi üzemi munka megkönnyítése érdekében külön fejezet tárgyalja a fröccsöntésnél előforduló legfontosabb hibák okait és kiküszöbölésük lehetséges módozatait. Az olvasó megismerkedhet továbbá az additív gyártás legújabb módszereivel és betekintést nyerhet a szerszám- és terméktervezés számítógépes modellezésébe. Végül bepillanthat a fröccsöntés jövőjébe is.

A könyvet a fröccsöntő üzemekben dolgozó gépbeállítóknak, műszakvezetőknek, fröccstechnológusoknak, üzemvezetőknek, a közép- és felsőfokú szakoktatásban tanuló diákoknak és hallgatóknak, valamint a továbbképzésben részt vevő szakembereknek ajánljuk.

Dr. Macskási Levente, Dr. Czél György, Érseki Csaba, Falk György és Dr. Molnár László tollából 2024 október 1-jén lát napvilágot a című szakkönyv, mely összesen 12 fejezetet tartalmaz. A szerzők munkájukat Dunai Antal emlékének szentelik, aki három évtizeden keresztül szolgálta a magyar műanyagipart.  A hiánypótló kiadvány 550 oldalon tárgyalja a szakterülethez kapcsolódó legfontosabb ismereteket. Az alábbiakban a szerzők által jegyzett új könyvrészletek célkitűzéseit és tartalmát fogalmazzák meg.

Dr. Macskási Levente aranydiplomás vegyészmérnök, a kémiai tudomány kandidátusa

A „Fröccsöntés anyagtudománya” a polimerek (termoplasztok, hagyományos és termoplasztikus elasztomerek valamint duroplasztok) molekulaszerkezete (molekulatömeg és –eloszlás, lineáris, elágazó és térhálós) és makroszkopikus (szilárdságtani, mechanikai, hőtani és reológiai) tulajdonságai közötti kapcsolatokat mutatja be. Különös figyelmet fordít az amorf és részlegesen kristályos termoplasztok fröccsöntésénél tapasztalható jelentős feldolgozási- és alkalmazástechnikai különbségekre. Értelmezi a méretpontos fröccstermékek gyártásának alapvető problémáját, a zsugorodás és a vetemedés anyagszerkezeti okait és befolyásoló tényezőit. Összefüggéseket mutat be a feldolgozási hőmérséklet, a fröccsöntő gépben eltöltött tartózkodási idő és a polimerek hőstabilitása, valamint a fröccstárgy tömege, a tartózkodási idő, a csigaátmérő valamint a minimális és maximális ciklusidő között.

Dr. Czél György PhD, okleveles bányagépész- és bányavillamossági mérnök, egyetemi tanár (Miskolci Egyetem)

Az „Elektromos fröccsöntő gépek felépítése és működése” fejezet a teljesen elektromos fröccsöntő gépeket mutatja be nagy részletességgel. Kiemelten foglakozik a mechanikai mozgatások megvalósításával. Oktatva ismertet, hiszen a villanymotorok működési elvének ismertetésén túl a szervo szinkronmotorok működtetésének módszere, valamint a csigadugattyú direkt és hibrid hajtással történő mozgatása is szerepel a könyvben. A motortengely szögelfordulásának érzékelése, a hőmérséklet és a záróerő mérése elektromos fröccsöntő gépekben mind a leírás részeit képezik. A fröccsöntő gépek irányításának és automatizálásának informatikai háttere gyakran háttérben marad, nem így a könyv egyes alfejezeteiben, amelyekben még az energiatakarékos okos gyárak felépítésére is kitérünk. A gépek zajszintje, hatásfoka és pontossága ma már elsődleges fontosságú, amit a fejezet szintén bemutat.

Érseki Csaba okleveles gépész üzemmérnök, műanyagipari szakértő

A „Műanyag fröccsöntő szerszámok” fejezet áttekinti a szerszámok kialakításának legfontosabb szempontjait. Összehasonlítja a kis- és nagysorozatú, az egy- és több-bélyeges valamint a hideg és forrócsatornás szerszámokat. Elemzi néhány speciális elem, mint beömlőpersely, központosító karima, vezető elemek, működési sajátosságait, felhívja a figyelmet ezek gyakori hibáira. A fejezet elsősorban hasznos gyakorlati tanácsokat ad: miért előnyös a normáliák használata, melyek a lényeges szempontok a szerszám elemek anyagának megválasztásához, hogyan kerülhetjük el a dieselhatás okozta hibákat, hogyan alakítsuk ki az elosztó csatornákat és a gátakat. Az optimális fröccstechnológia megvalósításához kulcskérdés a szerszámüregek megfelelő hűtése. A hűtést gyakran nem hideg vízzel oldjuk meg, a magasabb hőmérsékletű temperálással az alkatrész minőségét tudjuk optimalizálni. Akkor jó egy fröccsöntő szerszám kialakítása, ha tág lehetőséget biztosít a technológiai állításokra. Fontos feladat a szerszámok tisztítása, karbantartása. A gazdaságosságot is szem előtt kell tartani. A megfelelő ár-érték arány elérése is tervezési feladat.

Falk György okleveles gépészmérnök, stratégiai igazgató (VARINEX Zrt.), ipari professzor (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

A „3D nyomtatás alkalmazása a fröccsöntésben” fejezet azokkal a nyomtatási technológiákkal foglalkozik, amelyek közvetlenül hatást gyakorolnak a fröccsöntési folyamatra, a termékfejlesztéstől a gyors fröccsöntő szerszámbetétek gyártásán keresztül a formakövető hűtésig. Konkrét példákkal mutatja be az egyes 3D nyomtatási technológiák alkalmazhatóságát, és kitér arra is, hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő nyomtatási módszert. A kiválasztást a különböző anyagok mechanikai tulajdonságait tartalmazó táblázatok segítik. A fejezet egyik legértékesebb része a hőre lágyuló technológiákkal gyártott termékek utókezelésének bemutatása, amelyekkel Ra1 mikrométer felületi érdességet érhetünk el, automatikus módszer segítségével. A fejezet különleges eleme a kis sorozatú termékgyártásra alkalmas fröccsöntő szerszámbetétek bemutatása.

Dr. Molnár László PhD, okleveles gépészmérnök, szoftver értékesítési vezető (eCon Engineering Kft.)

„A számítógépes termék- és gyártásszimuláció” olyan módszert ad a polimerek fröccsöntésében résztvevő szereplők kezébe, mely lehetőséget nyújt a teljes gyártási folyamat virtuális megismerésére, a termék minőségének, a fröccsszerszám tervezésének alapos körüljárására. A termék- és gyártásszimuláció a tervezés, fejlesztés korai szakaszába történő illesztésével mutatja meg valódi hatását és biztosítja a legnagyobb költségmegtakarítást, még akkor, amikor a termékek, szerszámok csak a tervrajzokon léteznek és a konstrukciók még nem rögzítettek. A szimulációs módszer bár nem újkeletű, azonban a tervező- és gyártó cégek életében egyre nagyobb szerepet kaphat. A fejezet ennek érdekében bemutatja a szimulációs munkafolyamat lépéseit és a gyakorlatban előforduló, többször előre nem látható jelenségek tanulságos feltárási lehetőségét.

További információ: macskasi1946@gmail.com, gyorgy.czel@uni-miskolc.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában