Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Így készült a magyarországi bemutatkozásra az OMODA 5

Ötcsillagos biztonsági minősítést kapott augusztusban az ASEAN NCAP szervezettől a Chery Group hamarosan Magyarországon is bemutatkozó autója, az OMODA 5.

Az ASEAN NCAP ötcsillagos járműbiztonsági minősítésének elnyerését Kuala Lumpurban jelentette be a vállalat. Az ASEAN NCAP értékelés során az OMODA 5 88,64 összpontszámot ért el. A jármű a 18 tesztelem közül 11-ben maximális pontszámot kapott, különösen jól teljesített az autó a felnőtt és a gyermek utasok védelme, valamint a vezetőtámogató rendszerek terén, ahol a legmagasabb pontszámot kapta riválisai közül. A Chery Group kisméretű SUV-je nem csak Ázsiában, de Európában is kivívta magának az ötcsillagos biztonsági értékelést, az Euro NCAP 2022-ben ítélte oda a járműnek ezt a minősítést.

A nemzetközi elismerések mögött az OMODA 5 fejlesztőinek és gyártóinak rendíthetetlen elkötelezettsége és munkája áll, akik a „biztonság az első” jelszó alapján végzik munkájukat. Az OMODA 5 fejlesztése során már a kezdetektől fogva minden szempontból – anyagok, szerkezet, intelligenskonfiguráció, stb, – a kiválóságra törekedtek, előtérbe helyezve a globális 5 csillagos biztonsági szabványok elvárásait és a felhasználók biztonságát.

A minél teljesebb utasvédelem érdekében az OMODA 5 karosszériájának 78 százalékához nagy szakítószilárdságú acélt használtak fel. Az ütközésvédelemért felelős kulcsfontosságú területeket különösen nagyszilárdságú acéllal és 1500 Mpa (megapascal) szakítószilárdsággal büszkélkedő, melegen sajtolt acéllal erősítették meg. Ez a robusztus szerkezet hatékonyan védi a járműben tartózkodókat.

Ezzel párhuzamosan az OMODA 5 innovatív „ketreces energiaelnyelő” kialakítással rendelkezik, amely hatékony ütközéselnyelést és az ütközési energia eloszlatását biztosítja mind frontális, mind oldalirányú ütközés esetén. Miközben az utastér sértetlen marad, ez a szerkezet képes minimalizálni az utasokra ható erőt, növelve az általános biztonságot.

Az OMODA 5 az ASEAN NCAP teszt egy másik vizsgálati elemében – biztonsági asszisztens (SA) – elért legmagasabb pontszáma mutatja, hogy milyen fejlett intelligens vezetéstámogató technológiát alkalmaznak a járműben.  Ez a technológia 16 intelligens biztonsági funkcióval büszkélkedhet, köztük a 360°-os panorámakamerával, a teljes sebességtartományban üzemelő, adaptív sebességtartó automatikával (ACC), vagy a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő rendszerrel (RCTA). Ezek a technológiák együttműködve időben felhívják a vezető figyelmét a biztonsági kockázatot jelentő forgalmi helyzetekre, például az előttünk haladó jármű vészfékezésére, a vezető fáradtságából fakadó, véletlen sávelhagyásra, vagy a holttérben haladó járművekre, amelyek sávváltáskor jelenthetnek veszélyt.

A Chery Group stratégiájában kiemelt figyelmet kap a globális jelenlét erősítése, a cég nemzetközi terveiben fontos szerepet játszik az európai piac is. Ennek jegyében idén szeptembertől Magyarországon is kapható lesz a vállalat OMODA 5 modellje, melynek forgalmazását Magyarországon a Genius Automotive Europe látja el. A Chery által gyártott OMODA márka első körben Budapesten több helyszínen, valamint Kecskeméten lesz elérhető. A közeljövőben a hálózat tovább fog bővülni, és számos megyeszékhelyen lehet majd megvenni ezeket az autókat. Az OMODA 5 1,6-os benzines crossover bevezető ára, alapfelszereltséggel 10 millió forint lesz.. Várhatóan idén novembertől a jármű tisztán elektromos változata is kapható lesz majd nálunk.

Az 1997-ben alapított Chery a legnagyobb kínai autóexportőr. A cég tavaly közel 1,9 millió járművet adott el, ebből 900 ezret külföldön. A társaság rendelkezik európai gyártóbázissal is, Barcelonában van üzemük, Németországban pedig fejlesztőközpontot működtetnek.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában