Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Hackerbiztos tanúsítványt kapott az LG Volkswagen számára kifejlesztett adó-vevő modulja

Az LG Electronics (LG) által a Volkswagen számára kifejlesztett, a járművek és a környezetük közötti kommunikációt lehetővé tevő V2X (vehicle-to-everything) megoldás megkapta az IT biztonság területén nemzetközileg elismert szabványnak számító Common Criteria (CC) tanúsítványt, a V2X kategóriában a világon elsőként.

Ez az eredmény tovább erősíti az LG globális járműalkatrész-piacon betöltött vezető pozícióját, és rávilágít a vállalat fejlett képességeire a járművek kiberbiztonsága terén, amely terület egyre fontosabbá válik a hálózatba kapcsolt autók korában.

Az új CC tanúsítványt egy olyan telematikai adó-vevő modul kapta meg, amelyet az LG kifejezetten a VW belsőégésű motorral szerelt járművei alapjául szolgáló MQB platformhoz fejlesztett ki. A CC tanúsítás azt jelzi, hogy az eszköz átfogó védelmet nyújt az illetéktelen hozzáféréssel vagy beavatkozásokkal szemben. A modul megfelelt a spanyol Országos Kriptológiai Központ (CCN) által meghatározott szigorú biztonsági előírásoknak is, és elnyerte az Evaluation Assurance Level (EAL) 2+ minősítést.

A V2X technológia révén a járművek kommunikálhatnak a környezetükben megtalálható különböző rendszerekkel, eszközökkel és technológiákkal, köztük más járművekkel (V2V), a közlekedési infrastruktúra elemeivel (V2I), valamint – okostelefonokon keresztül – a gyalogosokkal (V2P).  Erőteljes biztonsági megoldások nélkül a V2X eszközök és hálózatok hackerek célpontjaivá válhatnának, ami akár forgalmi torlódásokhoz, balesetekhez, illetve adatszivárgáshoz is vezethet. Azzal tehát, hogy LG proaktívan lép fel a V2X biztonsági fenyegetésekkel szemben, biztosítja, hogy fejlett telematikai járműkomponensei megfeleljenek az egyre szigorúbb európai biztonsági előírásoknak, nyugalmat garantálva ezáltal a járművezetők és az utasok számára.

Az LG elkötelezett amellett, hogy teljesítse a legmagasabb szintű járműbiztonsági előírásokat, és továbbra is olyan versenyképes autóipari megoldásokat kínáljon, amelyek a biztonságot és a megbízhatóságot helyezik előtérbe. A Volkswagen MQB platformjához készült adó-vevő modul CC tanúsítványának megszerzését követően az LG azt tervezi, hogy egy éven belül ugyanezt eléri a VW elektromos járműveinek MEB platformjához szánt V2X megoldása esetében is.

A V2X-megoldások biztonsági tanúsítványainak megszerzésén túl az LG az autóelektronikai üzletágának minden területén fokozott biztonságra törekszik. Ennek megfelelően a vállalat járműalkatrész-ipari üzletága (LG Vehicle component Solutions Company) 2022-ben megkapta a Trusted Information Security Assessment Exchange (TISAX) tanúsítványt, tavaly februárban pedig a TÜV Rheinlandtól a Cyber Security Management System (CSMS) tanúsítványt.

„Azzal, hogy a Volkswagen számára kifejlesztett V2X megoldásunk biztonságossága kiérdemelte a CC tanúsítványt, bizonyítottuk a jövő mobilitási ágazatában elérhető sikerek szempontjából kulcsfontosságú járműalkatrész-technológiánk és biztonsági képességeink magas színvonalát”

– mondta Eun Seok-hyun, az LG járműalkatrész-ipari üzletágának elnöke.

„Az LG tovább erősíti pozícióit a globális autóalkatrész-piacon, olyan innovatív és megbízható megoldásokat kínálva, amelyek mindenki számára biztonságosabbá teszik az utakat.”


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában