Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Akadályok nélkül – mindenkire gondoltak a Schneider Electric új gyárának építésekor

Széles folyosók, kerekesszékkel is használható liftek, mosdó a mozgássérülteknek – többek között ezekkel a megoldásokkal támogatja a Schneider Electric, hogy új üzemében, a Duna Smart Power Systemsben a mozgásukban korlátozott, kollégák és látogatók is komfortosan érezhessék magukat.

Az akadálymentesítés és befogadás jegyében arra is odafigyeltek a tervezéskor, hogy a kerekesszékkel közlekedők az étkezőt is kényelmesen használhassák.

Az esélyegyenlőség biztosítása és a befogadó közeg alapvető fontosságú értékeknek számítanak a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat cégkultúrájában. Ennek megfelelően a társaság Dunavecsén felépült új gyára, a Duna Smart Power Systems (DSPS) közösségi és kommunális tereinek tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a mozgásukban korlátozott kollégák, látogatók is biztonságosan és kényelmesen használhassák a helyiségeket.

Az akadálymentesítés jegyében számos megoldást hoztak létre, hogy az épületet és az irodarészt a kerekesszékes partnerek és kollégák is kényelemesen tudják használni. Már a bejáratnál a recepciós pult lift felőli része alacsonyabb lett, így ott az érkezők is kényelmesen kommunikálni. Szintén rájuk gondolva az épületben a folyosókat és lifteket is mindenhol úgy alakították ki, hogy legalább 120 centiméter szélességűek legyenek, hogy azok kerekesszékkel is használható lehessen, a megfelelő méret mellett még a vezérlőgombokat is úgy helyezték el, hogy könnyen elérhetőek legyenek. Természetesen a nagy, nyitott irodatér bútorainak, illetve a kapcsolóinak elhelyezésekor is szempont volt, hogy ezek akadálymentesen használhatóak és elérhetőek legyenek.

A kávézó és az üzemi étkező asztalainak magasságát is úgy választották meg, hogy azokat kerekesszékkel is kényelmesen használhassák, illetve az étkező pultját úgy alakították ki, hogy ők is végigtolhassák rajta a tálcájukat. Természetesen a vizesblokkok esetében is érvényesült az akadálymentesítés. Tágas, nehézség nélkül használható mosdókat és zuhanyzókat építettek, amelyekbe még vészhívó is került. Az akadálymentes mosdók az iroda részen minden vizesblokknál megtalálhatóak.

A tűzjelző rendszer tervezése során figyelembe vették a siketek és nagyothallokra is. Kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely nemcsak hangjelzéseket, hanem fényjelzéseket is használ vészhelyzet esetén. Ezáltal az érintett partnerek vagy munkatársak azonnal észlelik a jelzést.

Az akadálymentes közlekedést segíti a bejáratnál beépített automata tolóajtó, valamint az, hogy a beltérben csak küszöb nélküli ajtókat helyeztek el, illetve a közösségi terekben úgy alakították ki az ajtókat, hogy azokat a kerekesszékesek is tudják nyitni-csukni.

A fogyatékkal élők mellett az egyéb, speciális igényekkel rendelkező munkavállalókra is gondoltak a DSPS tervezése során. Így például kialakítottak egy multifunkciónális szobát, ami meditációra, imára és szoptatós szobaként is használható.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában